0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Białko całkowite
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 
Białko całkowite
 
Białko całkowite
Oceń

Białko całkowite

60-80 g/l (6,0-8,0 g/dl)

 W białku całkowitym występują albuminy, alfa1-globuliny, alfa2-globuliny, beta-globuliny i gamma-globuliny. Większość białek jest wytwarzana w wątrobie. Ulegają one stałej odnowie i degradacji. Stężenie białka we krwi zależy od jego podaży w pokarmach, od syntezy głównie w wątrobie i komórkach układu siateczkowo-śródbłonkowego, zależy również od utraty białek przez nerki, przewód pokarmowy, skórę i płuca.

Przyczyny podwyższonych wartości białka:

- wytwarzanie białek patologicznych np. szpicak mnogi,

- nadmierna produkcja białek fizjologicznych w marskości wątroby, stanach zapalnych,

- odwodnienie organizmu.

Przyczyny zaniżonych wartości białka:

- niedostateczną podaż białka (wadliwe żywienie, niedożywienie, jadłowstręt, dieta ubogobiałkowa),

- upośledzenie wchłaniania białka z przewodu pokarmowego,

- nadmierna utrata białka przez przewód pokarmowy (np. w wyniku stanów zapalnych jelit), nerki (zespól nerczycowy), skórę (oparzenia), płuca (choroby oskrzeli i płuc,

- niedostateczna synteza białka w wątrobie (uszkodzenie wątroby),

- wzmożony katabolizm białka ( w nowotworach, posocznicy, nadczynności tarczycy).

 

Zakupy przez internet
Olej z pestek winogron tłoczony na zimno nieoczyszczony 250ml
Olej z pestek winogron tłoczony na zimno nieoczyszczony 250ml
Olej winogronowy tłoczony jest na zimno z pestek czerwonych winogron posiada zielono-żółtą (złotą) barwę o charakterystycznym winogronowo - orzechowym smaku i winogronowym zapachu. Właściwościami sensorycznymi różni się od szeroko dostępnych rafinowanych olejów winogronowych. Olej winogronowy ...
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Nietolerancja ...
U niektórych osób po spożyciu mleka lub innych produktów mlecznych występują ...
 
 
Jeżówka - ...
Jeżówka (Echinacea) pochodzi z Ameryki Północnej. Od najdawniejszych czasów ...
 
 
Flawonoidy - ...
Flawonoidy to związki fenolowe nadające roślinom różnorodne zabarwienie. ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Olejki eteryczne ...
Olejki eteryczne to substancje lotne o przyjemnym zapachu, nierozpuszczalne ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Witaminy w surówkach
W przygotowywaniu surówek starajmy się, aby warzywa bogate w witaminę C, ...
 
 
Wartość ryb
Ryby są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka także ...
 
 
Krojenie cebuli
Aby nie płakać przy krojeniu cebuli, nóż którym kroimy, moczymy w zimnej ...
 
 
Matowa skorupka
Świeże jajka mają raczej matową i chropowatą skorupkę, natomiast stare jajka ...
 
 
Perfumy
Twórcy perfum wykorzystują zwłaszcza olejki zawarte w róży damasceńskiej, ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
KOZIERADKA POSPOLITA
KOZIERADKA POSPOLITA (Trigonella foenum-graecum) – znana również pod nazwą ...
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
OGÓRECZNIK
OGÓRECZNIK LEKARSKI (Borago officinalis) – znany był już w średniowieczu ...
 
 
ANYŻ
ANYŻ - ( Primpinella anisum) pochodzi z Egiptu i Azji Mniejszej, uprawiany w ...
 
 
RUMIANEK
RUMIANEK POSPOLITY (Matricaria chamomilla) – jedno z najbardziej pospolitych ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta bogatobiałkowa
Dieta bogatobiałkowa - zadaniem tej diety jest dostarczenie do organizmu co ...
 
 
Dieta łatwo strawna
Celem tej diety jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych ...
 
 
Dieta z ...
Dieta z modyfikacjami zawartości składników mineralnych  stosuje się ją, ...
 
 
Dieta ...
Badania naukowe wykazały, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich ...
 
 
Dieta proteinowa
Dieta proteinowa, zwana jest również dietą dr Dukana, francuskiego lekarza i ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Stres związany ...
Wakacje to cudowny, wyczekiwany przez uczniów i ich rodziców czas błogiego ...
 
 
Dbajmy o ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Twarz
POMIDOR ODMŁADZAJĄCY! Pomidor sparz, rozgnieć widelcem. Gdy będzie miał ...
 
 
Dłonie
Cytrynowa maseczka na dłonie: Cytryna pomaga usunąć plamy z rąk. Dłonie ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Pszenica orkiszowa
Pszenica należy do najpopularniejszych i najbardziej rozpowszechnionych zbóż ...
 
 
Cebula - łzawy ...
Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, ...
 
 
Czosnek Król
CZOSNEK – KRÓL Włoska kuchnia bez czosnku przestałaby istnieć, ale jak ...
 
 
Bakłażan - ...
Znany w Chinach już w V wieku p.n.e., choć część badaczy rodowód bakłażana ...
 
 
Orzechy - ...
Orzechy to jeden z najcenniejszych darów natury. Dostarczają nam nie tylko ...