0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Białko całkowite
 
 
 
 
 
 
Warto przeczytać:
Białko całkowite
 
Telefon do redaktora: 603764807
Pytania prosimy kierować na adres:
 
Cennik reklam oraz inny rodzaj współpracy: Wypełnij formularz kontaktowy
 
 
Białko całkowite
Oceń

Białko całkowite

60-80 g/l (6,0-8,0 g/dl)

 W białku całkowitym występują albuminy, alfa1-globuliny, alfa2-globuliny, beta-globuliny i gamma-globuliny. Większość białek jest wytwarzana w wątrobie. Ulegają one stałej odnowie i degradacji. Stężenie białka we krwi zależy od jego podaży w pokarmach, od syntezy głównie w wątrobie i komórkach układu siateczkowo-śródbłonkowego, zależy również od utraty białek przez nerki, przewód pokarmowy, skórę i płuca.

Przyczyny podwyższonych wartości białka:

- wytwarzanie białek patologicznych np. szpicak mnogi,

- nadmierna produkcja białek fizjologicznych w marskości wątroby, stanach zapalnych,

- odwodnienie organizmu.

Przyczyny zaniżonych wartości białka:

- niedostateczną podaż białka (wadliwe żywienie, niedożywienie, jadłowstręt, dieta ubogobiałkowa),

- upośledzenie wchłaniania białka z przewodu pokarmowego,

- nadmierna utrata białka przez przewód pokarmowy (np. w wyniku stanów zapalnych jelit), nerki (zespól nerczycowy), skórę (oparzenia), płuca (choroby oskrzeli i płuc,

- niedostateczna synteza białka w wątrobie (uszkodzenie wątroby),

- wzmożony katabolizm białka ( w nowotworach, posocznicy, nadczynności tarczycy).

 

 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
 
Polecamy:
 
Wywiady
Zwiń treść
 
 
Dr Izabela ...
Izabela Lenartowicz – dermatolog, lekarz medycyny estetycznej. Założycielka ...
 
 
Dr n. med. ...
Dr n. med. Barbara Kowalewska Alergolog, z Wielospecjalistycznego Szpitala ...
 
 
Dr n. med. ...
Dr n. med. Elżbieta Bręborowicz Specjalista onkologii klinicznej i chorób ...
 
 
Bronisława Irena ...
Pani Bronisława Irena Kochowska – nauczyciel w Szkole Podstawowej w ...
 
 
Aneta Radziszewska
Aneta Radziszewska z-ca Kierownika w Zakładzie Epidemiologii i Podkarpackim ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Kawa
Kawa – filiżanka kawy przyspiesza metabolizm o 15 procent, ale tylko ...
 
 
Warstwa ochronna
Nie należy myć jajek wodą, jeżeli chcemy je przechowywać, gdyż woda niszczy ...
 
 
Stary twaróg
Starego twarogu nie wyrzucaj, gdy zrobi się szklisty, nadaje się do tego, ...
 
 
Surówka ...
Nie należy przyrządzać surówki pomidorowo – ogórkowej, ponieważ sok ze ...
 
 
Konwalie
Konwalie nie wolno wkładać do wazonu z innymi kwiatami, bo te drugie szybko ...
 
 
Artykuły
Rozwiń treść
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Czosnek-naturaln ...
CZOSNEK – NATURALNY LEK W KAŻDEJ KUCHNI   Czosnek – allium sativum. Źródła ...
 
 
Jak pozbyć się ...
Jak pozbyć się nadwagi?   Problem nadwagi spędza sen z powiek wielu ...
 
 
Papryka - kochana
PAPRYKA – KOCHANA  W Polsce najsilniej kojarzyła się z braćmi Węgrami, choć ...
 
 
Cukrzyca - ...
Cukrzyca to prawdziwa epidemia XXI wieku. Według danych Światowej ...
 
 
Zioła
Rozwiń treść
 
 
BABKA LANCETOWATA
BABKA LANCETOWATA (Plantago lanceolata) – występuje w Europie Północnej, ...
 
 
OGÓRECZNIK
OGÓRECZNIK LEKARSKI (Borago officinalis) – znany był już w średniowieczu ...
 
 
MELISA
MELISA LEKARSKA (Melissa officinalis) – to bylina z rodziny wargowych, ...
 
 
ARNIKA GÓRSKA
ARNIKA GÓRSKA (Arnica motana) – bylina, rośnie na terenach górskich w całej ...
 
 
KOCANKA PIASKOWA
KOCANKA PIASKOWA (Helichrysum arenarium) – występuje w krajach Europy ...
 
 
Porady
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
 
Koniecznie przeczytaj:
 
Cieszy się dużym zainteresowaniem:
 
 
 
Musisz to wiedzieć !
Informacje pochodzą z kont prasowych portalu.
Pytania w sprawie uruchomienia konta prasowego prosimy przesyłać na adres: