znany lekarz
Apteka suplementy
Owoce

BORÓWKA AMERYKAŃSKA

BORÓWKA AMERYKAŃSKA BORÓWKA AMERYKAŃSKA fot. © Zdenka - Fotoliacom

BORÓWKA AMERYKAŃSKA – pochodzi z Ameryki Północnej, hodowana jest w wielu krajach, również w Polsce (w Polsce istnieją dosakonałe warunki klimatyczne do jej uprawy). Rośnie na krzewach, jest odporna na mrozy. Lubi gleby kwaśne, miejsca zaciszne, nasłonecznione. Jagody zebrane w grona mają barwę prawie czarną, są pokryte niebieskim nalotem woskowym. Mają kształt kulisty lub owalny, o średnicy od 10 do 25 mm. Są słodkie lub słodko-winne. W uprawie znane sa odmiany wczesne, dojrzewające pod koniec czerwca, średnio wczesne, owocujące od połowy lipca do połowy sierpnia oraz późne, dojrzewające w pierwszej połowie września. Borówka amerykańska ze względu na swoje walory smakowe najczęściej spożywana jest na surowo, ale cieszy się również wielką popularnością w przetwórstwie, zwłaszcza jako owoce mrożone, dżemy, soki;

Składniki odżywcze: kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo, potas, witamina C, beta-karoten, witaminy z grupy B, pektyny, węglowodany, kwasy;

Właściwości lecznicze: doskonale wpływa na pracę serca i układ krążenia, poprawia wzrok, korzystnie wpływa na przemianę materii, ma działanie oczyszczające i przeciwutleniające;

Ilość kalorii: w  100 g -  62 kcal.