0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Co zjeść przed i po treningu, jeśli chcemy schudnąć
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 Żywienie
 
 
Co zjeść przed i po treningu, jeśli chcemy schudnąć
fot:skeeze pixabay
 
Co zjeść przed i po ...
Oceń
Forum dyskusyjne

Kiedy zaczynamy myśleć o utracie zbędnych kilogramów, często naszym pierwszym krokiem jest zwiększenie aktywności fizycznej. Trzeba jednak pamiętać, że wysiłek nie przyniesie długotrwałych efektów, o ile nie połączymy go z odpowiednią dietą. Jak skomponować posiłki okołotreningowe, aby wspomóc utratę tkanki tłuszczowej – podpowiada dietetyk LightBox, Adriana Szulińska.

Pokutuje przekonanie, że najlepszym sposobem odchudzania jest połączenie morderczych treningów z restrykcyjną dietą. Po pierwszych sukcesach coś jednak zaczyna iść nie tak, jak oczekiwaliśmy. Nie dość, że spadek masy ciała się zatrzymuje, to jeszcze czujemy się przemęczeni i ociężali. Jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy może być niewłaściwa dieta, która zamiast odżywiać nasz organizm, osłabia go i jednocześnie uniemożliwia spalanie tkanki tłuszczowej.

Przed treningiem

Przede wszystkim nie powinniśmy ćwiczyć rano z pustym żołądkiem. Aby zachodził proces spalania tkanki tłuszczowej, konieczne jest dostarczenie organizmowi węglowodanów. W przeciwnym razie, po wykorzystaniu pozostałych po nocy niewielkich rezerw glikogenu, nasz organizm zacznie pozyskiwać energię z białek, co oznacza utratę masy mięśniowej. Tkanka tłuszczowa pozostanie natomiast na swoim miejscu, a przecież nie o to chodzi. Ostatni większy posiłek należy zjeść nie później niż 2 godziny przed wysiłkiem. Dlatego jeśli planujemy ćwiczyć rano, lepsza od obfitego śniadania będzie niewielka węglowodanowa przekąska w postaci sałatki owocowej, banana lub małej porcji musli z suszonymi owocami. Jeśli trening planujemy nieco później, to posiłek poprzedzający go – odpowiednio śniadanie lub obiad, powinien być oparty na produktach zawierających węglowodany złożone, takich jak pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe czy kasze, z dodatkiem białka w postaci mięsa, ryby lub jajek, a także warzyw. Na krótko przed rozpoczęciem ćwiczeń pamiętamy jednak o dodatkowej porcji węglowodanów prostych (np. w postaci owoców), które dostarczą nam paliwa potrzebnego, by uruchomić spalanie tkanki tłuszczowej.

Po treningu

Po ćwiczeniach w pierwszej połowie dnia pamiętajmy o zjedzeniu pełnowartościowego obiadu, złożonego przede wszystkim z produktów białkowych w towarzystwie węglowodanów złożonych oraz warzyw. Białko jest niezbędne, ponieważ zapewnia nam odbudowę mięśni, które podczas wysiłku ulegają mikrouszkodzeniom. Węglowodany mają za zadanie odnowę zapasów glikogenu w wątrobie i mięśniach. Warzywa dostarczą utraconych składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów ważnych dla prawidłowej regeneracji organizmu. Jeżeli wysiłek podejmujemy wieczorem, nie powinniśmy jeść później obfitego posiłku, ale konieczne jest dostarczenie porcji białka. Możemy wypić szklankę kefiru, zjeść twarożek lub jogurt naturalny z dodatkiem orzechów lub pestek słonecznika. Dobrym pomysłem będzie też lekki omlet z 2 jajek z dodatkiem warzyw.

Woda

Kolejna ważna kwestia, o której należy pamiętać podczas wysiłku fizycznego, to nawodnienie organizmu. Oczywiście musimy o to dbać również wcześniej, tak aby nie rozpoczynać ćwiczeń w stanie odwodnienia. Podczas umiarkowanej aktywności trwającej ok. 1 godziny – czyli najlepszej, gdy naszym celem jest utrata zbędnych kilogramów – wystarcza picie zwykłej wody według poczucia pragnienia. Chcąc dowiedzieć się, ile wody powinno się wypić po ukończonym wysiłku, można się zważyć przed nim i zaraz po nim. Różnica w wadze wynosząca np. 0,4 kg wymaga uzupełnienia ok. 600 ml wody (mnożymy ilość utraconych gramów przez 150%). Oczywiście nigdy nie wypijamy takich ilości za jednym razem, ale dzielimy je na kilka mniejszych porcji.

Trzeba też pamiętać, że aktywność fizyczna ma za zadanie wspomagać działanie diety. Bez zmiany sposobu odżywiania raczej nie mamy co liczyć na spektakularne efekty. Spożywając posiłki o niskiej wartości odżywczej lub mocno ograniczając jedzenie, prędzej stracimy zdrowie niż zbędne kilogramy.

Nie dajmy się również złapać w pułapkę zbyt częstych i zbyt intensywnych treningów. Wysiłek fizyczny jest dla naszego organizmu swojego rodzaju stresem, który powoduje wzrost poziomu hormonów hamujących spalanie tkanki tłuszczowej. Musimy dać sobie czas na regenerację, odbudowę tkanki mięśniowej i redukcję stresu. Optymalna intensywność aktywności fizycznej to 2-3 treningi w tygodniu trwające około 1 godziny. Jeśli połączymy je z właściwą dietą, na efekty nie trzeba będzie długo czekać.

Adriana Szulińska, dietetyk LightBox

***

Adriana Szulińska, dietetyk LightBox. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka oraz studiów podyplomowych w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej na kierunku Psychodietetyka. Posiada doświadczenie w leczeniu pacjentów zmagających się z nadmierną masą ciała oraz chorobami metabolicznymi. Prowadzi aktywne poradnictwo dietetyczne.

Catering dietetyczny LightBox to całodzienne zestawy urozmaiconych, smacznych posiłków, które zawierają to, co potrzebne, by cieszyć się zdrowiem, witalnością i świetną sylwetką.Diety LightBox są zbilansowane zgodnie z normami i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. LightBox oferuje 4 rodzaje diety: Optimum – wzorowaną na diecie śródziemnomorskiej, No Fish – zbilansowaną dietę tradycyjną bez ryb, Vege – dietę laktoowowegetariańską i Gluten Free, czyli dietę bezglutenową. Więcej informacji na stronie: www.lightbox.pl.

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Świeżość kwiatów
Kwiaty, aby zachowały świeżość wymagają różnego traktowania w zależności od ...
 
 
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte nie lubią przeciągów, wolą miejsca mniej nasłonecznione, nie ...
 
 
Żywot kwiatów
Można przedłużyć żywot kwiatów. Cięte tulipany i cyklameny (fiołki ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Grejpfrut
Grejpfrut – najlepiej jeść go rano, pomaga zredukować zapasy tkanki ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
ŚWIETLIK ŁĄKOWY
ŚWIETLIK ŁĄKOWY (Euphrasia rostkoviana) – rośnie w całej Europie. W Polsce ...
 
 
CZĄBER
CZĄBER OGRODOWY (Satureja hortensis) - znany już w starożytności, w Polsce ...
 
 
Skrzyp polny
Skrzyp polny (Equisetum arvense)) jest byliną z rodziny skrzypowatych i ...
 
 
Centuria pospolita
Centuria pospolita – Centaurium umbellatum nazywana również tysiącznikiem, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
O zaletach ...
Miłośnicy makrobiotyki i część dietetyków niechętnie wypowiada się o mleku. ...
 
 
Rzodkiew czarna ...
Rzodkiew czarna zwana również czarną rzepą uprawiana była już w starożytnych ...
 
 
Danie z wieprzowiny
W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków ...
 
 
Seler korzeniowy ...
Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety ...
 
 
Cebula - łzawy ...
Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, ...