znany lekarz
Apteka suplementy
Owoce

CZARNA PORZECZKA

CZARNA PORZECZKA CZARNA PORZECZKA fot. FotPasi Widgren - sxchu

CZARNA PORZECZKA – rośnie w Polsce, podobnie jak porzeczka czerwona i biała. Pochodzi od dzikich porzeczek, rosnących w Europie, Azji i Ameryce Płn., należy do rodziny skalnicowate, Zielonkawożółtawe kwiaty porzeczki przeradzają się w czarne jagody. Dojrzałe owoce są miękkie i soczyste. Czarna porzeczka to niski krzew, bardzo odporny na niskie temperatury, lubiący miejsca półcieniste i mało wymagający jeżeli chodzi o gleby. Czarna porzeczka jest wykorzystywana głównie w przetwórstwie, ze względu na dużą zawartość pektyn (po dodaniu cukru tworzy się galareta). Popularne są mrożonki, soki, dżemy, marmolady, kompoty, syropy, wina. Oczywiście czarna porzeczka jest również doskonałym owocem deserowym, chętnie spożywanym na surowo.

Składniki odżywcze: owoce - witaminy A, B, C (duża ilość), D i E, PP, potas, magnez, żelazo, wapń, kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy), duża ilość pektyn, błonnik, cukry (glukoza i fruktoza), garbniki, olejki eteryczne; liście - garbniki, sole mineralne (magnez i bor), prowitamina A, witamina C, kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, olejek eteryczny;

Właściwości lecznicze: działa oczyszczająco na organizm, jest pomocna w leczeniu kamicy nerkowej, w oczyszczaniu przewodów moczowych, zwalcza zmęczenie, anemię, chroni układ nerwowy, wzmacnia organizm, zalecana podczas infekcji – zwalcza wirusy, stymuluje przemianę materii;

Ilość kalorii: w  100 g - 50 kcal.