znany lekarz
Apteka suplementy
Żywienie

Czosnek-naturalny lek w każdej kuchni

Czosnek-naturalny lek w każdej kuchni Czosnek-naturalny lek w każdej kuchni

Czosnek – allium sativum. Źródła historyczne podają, że czosnek znany i używany był już 3000 lat p.n.e. przez Babilończyków, Chińczyków, Egipcjan, Greków i Rzymian. Był on bardzo skuteczny w leczeniu wielu schorzeń.

Dzisiaj znamy ponad 30 składników, z których zbudowany jest czosnek. Stanowią je liczne minerały jak: żelazo, miedź, mangan, wapń, cynk, siarka, selen, jod, witaminy: C, E, B1, B2, B3. Czosnek działa przeciwbakteryjnie, jest swoistym antybiotykiem.

Na uwagę zasługuje obecność w czosnku selenu, który ma działanie przeciwutleniające, zwalcza wolne rodniki, hamując procesy starzenia organizmu, uczestniczy w usuwaniu z organizmu toksyn. Znane jest również przeciwgrzybicze działanie czosnku, jego właściwości pobudzające odporność i obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. Okłady z czosnku działają leczniczo na skórę, pomagają leczyć grzybicze zakażenie skóry oraz brodawki.

Czosnek jest ulubionym dodatkiem smakowym w kuchni śródziemnomorskiej. Mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego zdecydowanie rzadziej chorują na miażdżycę. Czosnek chroni przed zgrubieniem tętnic i odkładaniem się w nich złogów. Przyczynia się również do tego, że płytki krwi (które odpowiadają za jej krzepliwość) nie tworzą skrzepów w tętnicach, mogących doprowadzić do zatoru lub zawału. Powoduje natomiast rozpad białek, prowadzących do powstania miażdżycy, rozszerza naczynia krwionośne i obniża delikatnie ciśnienie. Tak więc, jak widać, czosnek jest doskonałym obrońcą naszego układu naczyniowo-sercowego.

Kolejnym ważnym działaniem czosnku jest wspomaganie układu immunologicznego. W obronie przed chorobami nowotworowymi, czosnek obniża ilość azotanów w organizmie oraz pobudza powstawanie enzymów zwalczających substancje rakotwórcze.

W kuchni wykorzystujemy go do różnych potraw, nie tylko ze względu na duże wartości odżywcze, lecz również dlatego, że nadaje potrawie wyjątkowy smak i zapach. Do gotujących się potraw wrzucamy całe ząbki czosnku. Można również czosnek rozetrzeć i tak przygotowany podajemy do gotowej już potrawy.

Dla tych, którzy są wrażliwi na nieprzyjemny zapach czosnku po spożyciu jest rada: żucie świeżej pietruszki lub ziaren prawdziwej kawy niweluje nieprzyjemny zapach. 100 g czosnku zawiera 120 kcal.