znany lekarz
Apteka suplementy
Diety odchudzające

Dieta Diamondów

Dieta Diamondów Dieta Diamondów fot. @ Serg64 - Depositphotos

Twórcami tej diety są  Marylin i Harvey Diamond z Instytutu Zdrowia w Santa Monica w Stanach Zjednoczonych. Opracowali dietę, która pozwala schudnąć, a przy tym pięknie i zdrowo wyglądać. Jej podstawą są świeże warzywa i owoce, które stanowią 70% diety, a pozostałe pożywienie, nazwane skoncentrowanym, stanowi 30%, są to: chleb, kasze, mięso, produkty mleczne, gotowane warzywa. W diecie tej ważne jest przede wszystkim, kiedy się je i w jakim zestawieniu. Nie należy łączyć w jednym posiłku produktów wysokobiałkowych z produktami bogatymi w skrobię, gdyż żołądek nie jest w stanie trawić dobrze tych produktów razem.

Spożywanie pewnych posiłków musi odbywać się o poszczególnych porach dnia, dlatego podzielono dobę na trzy okresy:

  • od godz. 12 do 20 – to czas przyjmowania pokarmów i ich trawienia,
  • od godz. 20 do 4 rano – to czas na przyjmowanie i wykorzystywanie spożytego pożywienia,
  • od godz. 4 do 12 – czas wydalania niestrawionych resztek pokarmu.

Do godziny 12 w południe należy jeść wyłącznie surowe owoce i świeżo przyrządzone soki, tylko takie wg twórców tej diety powodują utratę masy ciała, jedzenie owoców przetworzonych lub bezpośrednio po posiłku powoduje otyłość. Czas, jaki powinien upłynąć od zjedzenia owoców do następnego posiłku powinien wynosić 20-30 minut.

Przykładowe zestawienie produktów na obiad i kolację:

  • warzywa wysokoskrobiowe (zbożowe, ryż, ziemniaki) - surowe i gotowane warzywa, olej, masło;
  • mięso, ryby, ser, jaja, orzechy -  surowe i gotowane warzywa, pomidory, sałaty;
  • jogurt, ser, maślanka, kefir – surowe i gotowane warzywa;
  • masło, olej, śmietana, margaryna – warzywa gotowane i surowe, produkty wysokoskrobiowe;
  • mleko słodkie – samo – niewskazane;
  • słodycze – niewskazane, można je zastąpić suszonymi owocami lub jeść oddzielnie.

Twórcy diety podkreślają dużą rolę tej diety w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych toksyn oraz wzbogaceniu organizmu w witaminy i drogocenne minerały. Przeciwnicy zarzucają zbyt niskie spożycie białka, wapnia, cynku i witamin z grupy B.