znany lekarz
Apteka suplementy
Diety odchudzające

Dieta proteinowa

Dieta proteinowa Dieta proteinowa fot. neil2580 sxchu

Dieta proteinowa, zwana jest również dietą dr Dukana, francuskiego lekarza i dietetyka, który ją stworzył
i przez lata udoskonalił. Dziś dieta ta cieszy się wielką popularnością i skutecznością. Pozwala nie tylko osiągnąć wymarzoną wagę, ale również utrzymać ją i na stałe pozbyć się otyłości.

Dr Dukan opracował metodę, która opiera się na 6 podstawowych zasadach:

- wybrał 100 produktów spożywczych: 72 pochodzenia zwierzęcego i 28 pochodzenia roślinnego,

- wybrane produkty można jeść bez żadnych ograniczeń ilościowych,

- kuracja odchudzająca złożona jest z 4 następujących po sobie faz, z których ostatnią można stosować do  końca życia,

- najważniejsze fazy to utrwalanie i ostateczna stabilizacja właściwej wagi,

- wprowadził aktywność fizyczną, w tym codzienny marsz,

- personalizacja i codzienne prowadzenie przez specjalistę dietetyka przez internet, z porannymi wskazówkami na cały dzień i wieczornym sprawozdaniem zwrotnym.

Metoda ta proponuje dietę całkowicie naturalną, skuteczną, z konkretnymi, jasnymi wskazówkami, nie nakłada żadnych ograniczeń ilościowych.

Dieta składa się z 4 etapów kuracji:

Faza I – czyste proteiny – nazwana jest również fazą ataku, to najbardziej motywująca faza diety, ponieważ bardzo szybko traci się zamierzone kilogramy. Jej zasadą jest odżywianie oparte wyłącznie na naturalnych produktach bardzo bogatych w białko, takich jak: niektóre mięsa, ryby, owoce morza, drób bez skóry, jajka, chude wędliny, chudy nabiał i wyeliminowanie innych składników odżywczych, szczególnie węglowodanów  tłuszczów i cukrów. Okres ten może trwać od 2 do 7 dni, w zależności od liczby kilogramów do zrzucenia.

Faza II – proteiny + warzywa – nazwana jest również fazą równomiernego rytmu, wprowadza się do 72 produktów proteinowych 28 warzyw, które trzeba spożywać na przemian. Tak jak w fazie I istnieje całkowita dowolność co do ilości, pory posiłków i sposobów ich łączenia, nie wolno jeść jedynie produktów spoza podanej grupy. Ta faza powinna trwać aż do osiągnięcia upragnionej wagi.

Faza III – utrwalanie wagi – ta faza została stworzona jako faza przejściowa pomiędzy ścisłą dietą i brakiem diety, a jej celem jest uniknięcie efektu jo-jo. Wprowadza się do jadłospisu wystarczająco dużo nowych produktów, ale w ograniczonych ilościach, aby bez ryzyka ustabilizować metabolizm. Do produktów z fazy I dochodzą 1 owoc, 2 kromki pełnoziarnistego chleba, 40 gram żółtego sera oraz dwie porcje produktów skrobiowych tygodniowo i 2 „królewskie” posiłki tygodniowo, pod warunkiem proteinowego czwartku. Czas trwania tej fazy zależy od ilości straconych kilogramów, oblicza się to prosto,10 dni utrwalania na każdy utracony kilogram.

Faza IV -  ostatecznej stabilizacji – jest to powrót do normalnego odżywiania, ale z uwzględnieniem trzech ważnych zasad, dzięki którym utrwalona waga pozostanie pod stałą kontrolą:

- proteinowy czwartek –to dzień powrotu do diety czystych protein z fazy I,

- rezygnacja z windy + 20 minut marszu dziennie – aktywność fizyczna w odchudzaniu jest niezbędna,

- 3 łyżki otrąb owsianych dziennie, mają one ogromne właściwości nie tylko odchudzające, ale  również lecznicze, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają zaparciom, spowalniają przenikanie cukrów prostych do krwi.

Dr Dukan zaleca, aby przestrzegać tych zasad tak długo, jak to możliwe, po to by móc jeść tak jak wszyscy
i nie tyć.

W wydanej przez niego książce pt.”Nie potrafię schudnąć” można znaleźć gotowe przepisy dostosowane do polskiej kuchni.