0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Dieta w cukrzycy
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
Dieta w cukrzycy
fot:locutusest sxchu
 
Dieta w cukrzycy
Oceń
Forum dyskusyjne

Dieta w cukrzycy – cukrzyca jest przewlekłą chorobą, spowodowaną brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny, hormonu wytwarzanego przez trzustkę. Przyczyną choroby mogą być pewne zaburzenia genetyczne lub zaburzenia metaboliczne, które prowadzą do nietolerancji glukozy i powikłań narządowych. Cukrzycę można rozpoznać podczas badania krwi i oznaczenia zawartości glukozy we krwi oraz moczu. Wyróżnia się dwa podstawowe typy cukrzycy:

1. cukrzyca typu 1 – charakteryzuje się tym, że wydzielanie insuliny przez trzustkę jest zahamowane lub minimalne; pojawia się u dzieci i ludzi młodych; główne objawy to: nadmierne pragnienie, osłabienie, częste zmęczenie, zwiększone łaknienie, częstomocz, utrata masy ciała; celem leczenia jest osiągnięcie  jak najbardziej prawidłowego stężenia glukozy we krwi, w tym celu niezbędne jest podawanie insuliny wszystkim chorym oraz stosowanie odpowiedniej diety;

2. cukrzyca typu 2 – charakteryzuje się tym, że trzustka wytwarza insulinę w wystarczającej ilości, ale komórki organizmu nie są w stanie jej wykorzystać; dotyczy ona osób zwykle po 35. roku życia, towarzyszy jej zazwyczaj otyłość; celem leczenia jest wyrównanie stężenia glukozy we krwi, co często można osiągnąć odpowiednią dietą, poza tym wskazane jest obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
i poziomu cholesterolu.

Cukrzyca nieleczona prowadzi do wielu powikłań, które są skutkiem utrzymującego się przez długi czas stężenia glukozy we krwi. Może spowodować uszkodzenie narządu wzroku – zmiany w siatkówce, uszkodzenie kłębuszków nerkowych, uszkodzenie układu nerwowego, niedokrwienną chorobę serca, kończyn dolnych, zaburzenia ukrwienia, prowadzące do niedowładów, porażeń, udaru mózgu. Ostre stany powikłań cukrzycy mogą zagrażać życiu, takie jak śpiączka hipoglikemiczna lub ketonowa.

Oprócz leczenia farmakologicznego podstawą terapii każdego typu cukrzycy jest odpowiednia dieta, której celem jest:

  • utrzymanie odpowiedniego stężenia glukozy we krwi, zapobieganie stanom niedocukrzenia,
    jak i hiperglikemii (utrzymujące się duże stężenie glukozy we krwi),
  • osiągnięcie prawidłowego stanu odżywiania, poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości energii, zapewniającej utrzymanie należnej masy ciała, szczególnie u osób z otyłością,
  • zmniejszenie ryzyka powikłań cukrzycy.

Według Stanisława Grzemisławskiego leczenie żywieniowe cukrzycy powinno uwzględniać:

1. W cukrzycy typu 1 (insulinozależnej) :

  •  regularność trybu odżywiania, jako warunek wyrównania metabolicznego,
  •  zwiększone zapotrzebowanie energetyczne,
  •  konieczność równomiernej podaży węglowodanów w poszczególnych posiłkach,
  •  konieczność uwzględniania przekąsek między posiłkami i przed snem,
  •  ustalenie czasu przyjmowania posiłków, jako decydujący czynnik terapeutyczny w przypadku  stosowania insulin długo działających,
  •  uwzględnienie podaży substratów energetycznych w przypadku zwiększonego wysiłku fizycznego.

2. W cukrzycy typu 2 (insulinoniezależnej):

  • zmniejszone zapotrzebowanie energetyczne ze względu na otyłość,
  • wyrównanie metaboliczne w wyniku leczenia dietetycznego,
  • brak wymagania równomiernego rozłożenia podaży węglowodanów w poszczególnych posiłkach,
  • stałą i zredukowaną podaż energii,
  • ustalony czas posiłków wskazany, lecz niekonieczny,
  • ograniczenie przekąski między posiłkami i przed snem (ze względu na otyłość),
  • w programie ćwiczeń fizycznych konieczny ekwiwalent 20 g glukozy na każdą godzinę umiarkowanych ćwiczeń.

Cechą charakteryzującą w sposób szczególny dietę w cukrzycy jest konieczność jej indywidualnego planowania, co wiąże się z rodzajem podawanej insuliny i jej dawką. W celu ujednolicenia i uproszczenia planowania diety wprowadzono pojęcie wymiennika. Jeden wymiennik odpowiada ilości produktu spożywczego, zawierającego prawie identyczne ilości węglowodanów, białek i tłuszczów. Inny rodzaj wymienników dotyczy tylko węglowodanów. Wymiennik węglowodanowy (zwany jednostką chlebową) jest to taka ilość produktu, która zawiera 12 g węglowodanów, np. 25 g chleba mieszanego. Wszystkie te wymienniki można znaleźć w odpowiednich tabelach.
W diecie cukrzycowej należy zwrócić uwagę na składniki energetyczne, błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne oraz sztuczne środki słodzące.

Węglowodany - powinny dostarczać najczęściej 45-60% całkowitego zapotrzebowania energetycznego, powinny  być dostarczone w formie skrobi, ograniczyć należy spożywanie innych cukrów, wyeliminować glukozę. Produkty zawierające dużo cukru przyczyniają się zarówno do hiperglikemii, jak i do podwyższenia stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz do powstania otyłości.

Błonnik pokarmowy jest szczególnie zalecanym składnikiem diety, nie ulega strawieniu i nie jest wchłaniany, ale redukuje tempo wchłaniania skrobi i zwalnia wchłanianie glukozy ze skrobi do krwi, obniża glikemię. Chorzy na cukrzyce powinni go spożywać w ilości ok. 25-30 g na dobę. Zaleca się zwiększenie spożycia produktów z rozpuszczalnym błonnikiem pokarmowym, takich jak: jarzyny , mąka razowa, płatki owsiane, nie łuskany ryż, kasze i owoce (jarzyny i owoce powinno się spożywać  na surowo).

Białko jest konieczne do budowy komórek tkanek i narządów, wzrostu całego organizmu, do odnowy tkanek, gojenia się ran. Norma spożycia białka dla chorych na cukrzycę wynosi 12-20% całkowitej, dobowej wartości energii diety. Połowę ilości białka powinno stanowić białko zwierzęce (chude mięso, ryby, biały ser), a połowę białko pochodzenia roślinnego (fasola, groch, mąka). Ilość białka do spożycia w diecie ustala się, wyliczając liczbę gramów białka w stosunku do wielkości należnej masy ciała i tak dla dorosłych wynosi ona 0,8-1,0 g /kg należnej masy ciała.

Tłuszcze – całkowite ich spożycie według diety dla osób z cukrzycą powinno dostarczać od 25 do 35% ogólnej energii zawartej w całodziennej racji pokarmowej. Zaleca się, aby tłuszcze nasycone – zwierzęce stanowiły mniej niż 10% ogółu energii, gdyż po ich strawieniu zwiększa się ilość cholesterolu w organizmie, natomiast tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe jednonienasycone (np. oliwa z oliwek, oleje roślinne) 10- 15 % energii, a tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe wielonienasycone (oleje roślinne) poniżej 7% dobowej ilości energii, zawartej w produktach żywnościowych.

Woda, witaminy i sole mineralne – w chorobie cukrzycowej zapotrzebowanie chorego na płyny może być zwiększone, spowodowane jest to zawartością glukozy w moczu i zwiększonym z tym wydalaniem wody z moczem. Zawsze należy wypijać taką ilość płynów, która w pełni zaspokoi pragnienie. Zaleca się używanie wody zwykłej, gazowanej, w postaci herbaty lub kawy, zabrania się picia alkoholu, soków owocowych, lemoniady, coca-coli, pepsi-coli, ze względu na zbyt dużą zawartość cukru.
U osób chorych na cukrzycę należy ograniczyć spożywanie soli kuchennej (chlorek sodu) do 5,0 g na dobę, gdyż sprzyja ona nadciśnieniu tętniczemu. Zmniejszenie spożycia soli powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, ryzyka uszkodzenia serca i naczyń.
Witaminy to ważne substancje, których organizm sam nie wytwarza, dostarczane są z pożywieniem
w odpowiedniej ilości. U osób z cukrzycą, które są prawidłowo żywione nie zachodzi potrzeba dodatkowego podawania witamin, wyjątkiem są pacjenci, stosujący dietę niskoenergetyczną (poniżej 1200 kcal), kobiety w ciąży, karmiące, osoby źle odżywione, w podeszłym wieku oraz wegetarianie. W związku z ryzykiem niedoboru witamin podaje się tym osobom witaminy w kapsułkach lub tabletkach. Rozróżnia się  witaminy, które organizm otrzymuje z pokarmami zawierającymi tłuszcze, są to witaminy A, D, E, K oraz rozpuszczalne w wodzie, dostarczane organizmowi w takich produktach, jak warzywa
i owoce, są to witaminy z grupy B, witamina PP, C i inne.

Sole mineralne to substancje nieorganiczne, głównie metale i sole metali, należą do nich: sole wapnia, magnezu, sodu, żelaza, miedzi, selenu i wiele innych. Organizm wykorzystuje je w budowie kości, do przemiany materii. W prawidłowym żywieniu osób chorych na cukrzycę nie ma potrzeby dodatkowego uzupełniania soli mineralnych w postaci osobnych preparatów farmaceutycznych, chyba że dotyczy to osób z niedoborem masy ciała, dzieci, kobiety w ciąży, karmiące, wówczas podaje się sole mineralne w postaci tabletek lub proszków.
Żywienie osób z cukrzycą opiera się na prozdrowotnych zasadach żywienia i ma charakter indywidualny.

 

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Świeżość kwiatów
Kwiaty, aby zachowały świeżość wymagają różnego traktowania w zależności od ...
 
 
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte nie lubią przeciągów, wolą miejsca mniej nasłonecznione, nie ...
 
 
Żywot kwiatów
Można przedłużyć żywot kwiatów. Cięte tulipany i cyklameny (fiołki ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Grejpfrut
Grejpfrut – najlepiej jeść go rano, pomaga zredukować zapasy tkanki ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
ŚWIETLIK ŁĄKOWY
ŚWIETLIK ŁĄKOWY (Euphrasia rostkoviana) – rośnie w całej Europie. W Polsce ...
 
 
CZĄBER
CZĄBER OGRODOWY (Satureja hortensis) - znany już w starożytności, w Polsce ...
 
 
Skrzyp polny
Skrzyp polny (Equisetum arvense)) jest byliną z rodziny skrzypowatych i ...
 
 
Centuria pospolita
Centuria pospolita – Centaurium umbellatum nazywana również tysiącznikiem, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
O zaletach ...
Miłośnicy makrobiotyki i część dietetyków niechętnie wypowiada się o mleku. ...
 
 
Rzodkiew czarna ...
Rzodkiew czarna zwana również czarną rzepą uprawiana była już w starożytnych ...
 
 
Danie z wieprzowiny
W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków ...
 
 
Seler korzeniowy ...
Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety ...
 
 
Cebula - łzawy ...
Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, ...
 
 
 
 
 
O tym się mówi:
 
Naturalna pielęgnacja sekretem zdrowej i pięknej skóry
Pielęgnacja skóry wrażliwej i problematycznej to nie lada wyzwanie – wymaga...
 
Chusteczki KINDII New Baby Care
 Bezpieczne dla delikatnej skóry noworodków i niemowląt Chusteczki nawilżane...
 
Receptury piękna modelujące kontur twarzy
N°1601 i N°1603 CONTOUR ARCHITECT Mincer Pharma Wiotkość skóry, zmarszczki, a...
 
Młode warzywa – przygotuj je pysznie i sprytnie
Delikatne, chrupiące, pełne cennych składników odżywczych i przede wszystkim...
 
Intymny dekalog wakacyjnej podróżniczki
Podczas wakacji szczególnie ważne jest przestrzeganie zasad higieny intymnej....
 
Dietetyczne barbecue - czyli jak grillować smacznie i zdrowo?
Okres wakacji niemal każdemu kojarzy się z wypoczynkiem, spotkaniami z...
 
NOWOŚĆ! HELLO NATURE Coconut Oil
Masło do ciała, olejek, mleczko oraz żel pod prysznic łączące w sobie olejek...
 
Tantum Rosa. Pasuje każdej kobiecie!
Czy singielka, czy mężatka, siostra, matka, córka, babka, zabiegana,...
 
Wybierasz się na tropikalny urlop? Pamiętaj o szczepieniu
Okres wakacyjny to tradycyjnie czas wzmożonych wyjazdów na urlop. Co roku...
 
Musujące jabłko marki Bracia Sadownicy
 Nowe limitowane smaki Musujące orzeźwienie, prosta receptura, naturalny...
 
Cała prawda o depilacji
Gładkie nogi nawet przez kilka tygodni? Czy to możliwe? Wiele kobiet w...
 
Poradnik kibica - jak dbać o gardło?
Mundial to jedna z najważniejszych imprez sportowych, którą pasjonują się...
 
Visolvit Junior  - dla każdego coś dobrego
Jeśli Twoje dziecko lubi warzywa i owoce jesteś prawdziwą szczęściarą....
 
Odstające uszy, czyli kompleks od małego
Odstające uszy to zupełnie niezależna od nas cecha wyglądu, która społecznie...
 
Wymość sobie siedzenie
Zapewne, większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że przeciętnie każdy...
 
Zimowa aloesowa pielęgnacja Buna
Potrafi przetrwać w najtrudniejszych warunkach – nawet 5 lat bez dostępu do...
 
Nawilżanie podstawą dbałości o skórę – Solvea
Problem suchej skóry jest powszechny wśród Polek. Przyczyna? Uwarunkowania...
 
Maseczki na tkaninie – unikalny koreański sekret urody
Nieskazitelna, gładka cera odejmująca swojej posiadaczce lat, a do tego...
 
Neuronica - profesjonalna pielęgnacja wiotkiej skóry twarzy i ciała
Widoczny i odczuwalny efekt zabiegu botoksowego oraz liftingującego leży u...
 
HELLO NATURE Olejek Marula
  Miękkość i połysk włosów dzięki słodkiemu olejkowi z serca Afryki...
 
Remedium na suchość dłoni – Solvea
TRI–molecule hyaluron acid, Hydromanil, olejek awokado, kwas omega plus,...