0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Dieta w nadciśnieniu
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 
Dieta w nadciśnieniu
 
Dieta w nadciśnieniu
Oceń

Dieta w  nadciśnieniu tętniczym – nadciśnienie tętnicze jest jedną z najczęściej występujących chorób na świecie, polega na podwyższeniu skurczowego i/ lub rozkurczowego ciśnienia tętniczego
o charakterze pierwotnym (samoistnym) lub wtórnym (objawowym, występującym w przebiegu innych chorób).

Ciśnienie tętnicze skurczowe, to ciśnienie w czasie skurczu serca, gdy wtłacza  krew do naczyń, jest ono wówczas wyższe, natomiast podczas rozkurczu serca, ciśnienie osiąga wartości najniższe - mówimy wtedy o ciśnieniu tętniczym rozkurczowym. Za kryteria rozpoznawania nadciśnienia tętniczego przyjęto (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego) następujące  wartości:

Ciśnienie tętnicze

Kategoria

Ciśnienie tętnicze skurczowe (mm Hg)

Ciśnienie tętnicze rozkurczowe (mmHg)

Optymalne

 < 120  < 80

Prawidłowe

120-129

80-84

Wysokie prawidłowe

130-139

85-89





 Nadciśnienie tętnicze

Kategoria

Ciśnienie tętnicze skurczowe (mm Hg)

Ciśnienie tętnicze rozkurczowe (mmHg)

Stopień I (łagodne)

140-159

90-99

Stopień II (umiarkowane)

160-179

100-109

Stopień III (ciężkie)

≥180

≥110

Izolowane skurczowe

≥140

 < 90 

 

 Dolegliwości pojawiające się u chorych z nadciśnieniem to: bóle i zawroty głowy, zwiększona pobudliwość nerwowa, trudności z koncentracją, szybkie zmęczenie i poczucie wyczerpania, bezsenność, przyspieszone bicie serca. Najwcześniej stwierdza się zmiany w układzie krążenia, przerost i rozszerzenie lewej komory serca, zaburzenia rytmu serca i przewodzenia. Celem leczenia jest skuteczne obniżenia ciśnienia tętniczego krwi do poziomu jak najbardziej prawidłowego, zmniejszenie poprzez to ryzyka śmiertelności z przyczyn sercowo – naczyniowych.

Oprócz farmakologicznych metod leczenia, coraz większą wagę przykłada się do niefarmakologicznych metod leczenia nadciśnienia tętniczego. Obejmują one zmianę dotychczasowego stylu życia
i odżywiania. Do głównych zaleceń należy:

  • walka z nadwagą i otyłością – przypuszcza się, że większość przypadków nadciśnienia tętniczego  ma związek ze wzrostem masy ciała, dlatego zaleca się wprowadzenie diety ubogo- energetycznej , prowadzącej do zmniejszenia nadmiaru masy ciała;
  • rzucenie palenia tytoniu – tytoń jest zdradziecki, nie powoduje wzrostu ciśnienia, ale wiąże się
    z dużym ryzykiem zmian naczyniowych, chorobą wieńcową, zawałem serca, każdy, któremu zależy na zdrowiu i życiu musi rzucić palenie;
  • wyeliminowanie alkoholu – badania potwierdziły negatywny wpływ alkoholu na wzrost ciśnienia krwi, zaprzestanie picia alkoholu powoduje obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi;
  • zwiększenie aktywności fizycznej – regularny ruch i wysiłek fizyczny obniża ciśnienie tętnicze, duża aktywność fizyczna w dzieciństwie zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego w wieku późniejszym, w leczeniu zaleca się regularne wykonywanie wysiłków tlenowych (bieg, marsz) przez ok. 40 minut 3 -4 razy w tygodniu;
  • stosowanie treningów relaksacyjnych, rozładowujących napięcia, stresy, wpływających pozytywnie na psychikę pacjenta;
  • modyfikacja codziennej diety – w leczeniu nadciśnienia tętniczego stosuje się dietę
    z modyfikacjami składników mineralnych.

 Zaleca się:

  • ograniczenie podaży sodu – należy ograniczyć spożycie soli kuchennej do 5-6 g dziennie,
    nie należy dosalać potraw na talerzu, ograniczyć spożywanie wędlin, konserw, ryb wędzonych, kostek rosołowych, przypraw, gotowych sosów;
  • zwiększenie podaży potasu – głównie zawartego w warzywach i owocach;
  • zwiększenie spożywania wapnia – pochodzącego głównie z niskotłuszczowych produktów mlecznych;
  • dostarczenie odpowiedniej ilości magnezu – obniża skurczowe ciśnienie krwi, nie wpływając na ciśnienie rozkurczowe;
  • ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, a zwiększenie spożycia tłuszczów roślinnych;
  • zwiększenie podaży błonnika pokarmowego
Zakupy przez internet
Olej z ostropestu tłoczony na zimno nieoczyszczony 100ml
Olej z ostropestu tłoczony na zimno nieoczyszczony 100ml
Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce. Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna.Zawartość sylimaryny w owocach ostropestu waha się w granicach 1,5-3%. Sylimaryna ...
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Jeżówka - ...
Jeżówka (Echinacea) pochodzi z Ameryki Północnej. Od najdawniejszych czasów ...
 
 
Uzdrawiające ...
Soki wyciskane ze świeżych owoców powinny stać się jednym z podstawowych ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Flawonoidy - ...
Flawonoidy to związki fenolowe nadające roślinom różnorodne zabarwienie. ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Panierowanie bułką
Przy panierowaniu bułka tarta często rozsypuje się i nie przylega dokładnie ...
 
 
Surówka ...
Nie należy przyrządzać surówki pomidorowo – ogórkowej, ponieważ sok ze ...
 
 
Reakcja metalu z ...
Po otwarciu puszki zaraz przekładamy jej zawartość do szklanej lub ...
 
 
Ścieraniu chrzanu
Przy obieraniu i ścieraniu chrzanu nie będziemy płakać, jeżeli na dzień ...
 
 
Musztarda
Musztarda będzie miała szlachetny smak, jeśli dodamy do niej do słoiczka ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
PODBIAŁ POSPOLITY
PODBIAŁ POSPOLITY (Tussilago fanfara) – rośnie w krajach klimatu ...
 
 
NAOSTRZYK ŻÓŁTY
NOSTRZYK ŻÓŁTY (Melilotus officinalis) – uprawiany w Europie, Azji ...
 
 
Nagietek ...
Jak sama nazwa wskazuje, nagietek jest rośliną leczniczą. W stanie ...
 
 
KOLENDRA SIEWNA
KOLENDRA SIEWNA (Coriandrum sativum) – jedna z najstarszych przypraw na ...
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta z ...
Dieta z modyfikacjami zawartości składników mineralnych  stosuje się ją, ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Gabriela Kuca, współautorka bloga Multi Super Mama opowiada, jak udało jej ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta w cukrzycy
Dieta w cukrzycy – cukrzyca jest przewlekłą chorobą, spowodowaną brakiem lub ...
 
 
Dieta ...
Dieta niskoenergetyczna – znajduje zastosowanie przede wszystkim w leczeniu ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Lęk dziecka
Lęk to silna reakcja emocjonalna na sytuacje trudne – te rzeczywiste lub ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Stres związany ...
Wakacje to cudowny, wyczekiwany przez uczniów i ich rodziców czas błogiego ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Twarz
POMIDOR ODMŁADZAJĄCY! Pomidor sparz, rozgnieć widelcem. Gdy będzie miał ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Dłonie
Cytrynowa maseczka na dłonie: Cytryna pomaga usunąć plamy z rąk. Dłonie ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Papryka - kochana
W Polsce najsilniej kojarzyła się z braćmi Węgrami, choć obecnie jesteśmy ...
 
 
Dlaczego potrawy ...
Smażone na oleju frytki, kotlety, ryby, placki ziemniaczane, ziemniaki, ...
 
 
Czym są garbniki ?
Szacuje się, że spośród 400 tysięcy roślin na świecie ok. 40 tysięcy ...
 
 
Chrzan. ...
Wielu historyków żywności spiera się co do jego pochodzenia. Wymienia się ...
 
 
Jaką rolę pełnią ...
Śluzy to galaretowata żelowata substancja organiczna powstała z połączenia ...
 
 
 
 
 
Informacje powiązane: