0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Dieta w nadciśnieniu
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 
Dieta w nadciśnieniu
 
Dieta w nadciśnieniu
Oceń

Dieta w  nadciśnieniu tętniczym – nadciśnienie tętnicze jest jedną z najczęściej występujących chorób na świecie, polega na podwyższeniu skurczowego i/ lub rozkurczowego ciśnienia tętniczego
o charakterze pierwotnym (samoistnym) lub wtórnym (objawowym, występującym w przebiegu innych chorób).

Ciśnienie tętnicze skurczowe, to ciśnienie w czasie skurczu serca, gdy wtłacza  krew do naczyń, jest ono wówczas wyższe, natomiast podczas rozkurczu serca, ciśnienie osiąga wartości najniższe - mówimy wtedy o ciśnieniu tętniczym rozkurczowym. Za kryteria rozpoznawania nadciśnienia tętniczego przyjęto (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego) następujące  wartości:

Ciśnienie tętnicze

Kategoria

Ciśnienie tętnicze skurczowe (mm Hg)

Ciśnienie tętnicze rozkurczowe (mmHg)

Optymalne

 < 120  < 80

Prawidłowe

120-129

80-84

Wysokie prawidłowe

130-139

85-89





 Nadciśnienie tętnicze

Kategoria

Ciśnienie tętnicze skurczowe (mm Hg)

Ciśnienie tętnicze rozkurczowe (mmHg)

Stopień I (łagodne)

140-159

90-99

Stopień II (umiarkowane)

160-179

100-109

Stopień III (ciężkie)

≥180

≥110

Izolowane skurczowe

≥140

 < 90 

 

 Dolegliwości pojawiające się u chorych z nadciśnieniem to: bóle i zawroty głowy, zwiększona pobudliwość nerwowa, trudności z koncentracją, szybkie zmęczenie i poczucie wyczerpania, bezsenność, przyspieszone bicie serca. Najwcześniej stwierdza się zmiany w układzie krążenia, przerost i rozszerzenie lewej komory serca, zaburzenia rytmu serca i przewodzenia. Celem leczenia jest skuteczne obniżenia ciśnienia tętniczego krwi do poziomu jak najbardziej prawidłowego, zmniejszenie poprzez to ryzyka śmiertelności z przyczyn sercowo – naczyniowych.

Oprócz farmakologicznych metod leczenia, coraz większą wagę przykłada się do niefarmakologicznych metod leczenia nadciśnienia tętniczego. Obejmują one zmianę dotychczasowego stylu życia
i odżywiania. Do głównych zaleceń należy:

  • walka z nadwagą i otyłością – przypuszcza się, że większość przypadków nadciśnienia tętniczego  ma związek ze wzrostem masy ciała, dlatego zaleca się wprowadzenie diety ubogo- energetycznej , prowadzącej do zmniejszenia nadmiaru masy ciała;
  • rzucenie palenia tytoniu – tytoń jest zdradziecki, nie powoduje wzrostu ciśnienia, ale wiąże się
    z dużym ryzykiem zmian naczyniowych, chorobą wieńcową, zawałem serca, każdy, któremu zależy na zdrowiu i życiu musi rzucić palenie;
  • wyeliminowanie alkoholu – badania potwierdziły negatywny wpływ alkoholu na wzrost ciśnienia krwi, zaprzestanie picia alkoholu powoduje obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi;
  • zwiększenie aktywności fizycznej – regularny ruch i wysiłek fizyczny obniża ciśnienie tętnicze, duża aktywność fizyczna w dzieciństwie zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego w wieku późniejszym, w leczeniu zaleca się regularne wykonywanie wysiłków tlenowych (bieg, marsz) przez ok. 40 minut 3 -4 razy w tygodniu;
  • stosowanie treningów relaksacyjnych, rozładowujących napięcia, stresy, wpływających pozytywnie na psychikę pacjenta;
  • modyfikacja codziennej diety – w leczeniu nadciśnienia tętniczego stosuje się dietę
    z modyfikacjami składników mineralnych.

 Zaleca się:

  • ograniczenie podaży sodu – należy ograniczyć spożycie soli kuchennej do 5-6 g dziennie,
    nie należy dosalać potraw na talerzu, ograniczyć spożywanie wędlin, konserw, ryb wędzonych, kostek rosołowych, przypraw, gotowych sosów;
  • zwiększenie podaży potasu – głównie zawartego w warzywach i owocach;
  • zwiększenie spożywania wapnia – pochodzącego głównie z niskotłuszczowych produktów mlecznych;
  • dostarczenie odpowiedniej ilości magnezu – obniża skurczowe ciśnienie krwi, nie wpływając na ciśnienie rozkurczowe;
  • ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, a zwiększenie spożycia tłuszczów roślinnych;
  • zwiększenie podaży błonnika pokarmowego
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Rośliny ...
Spośród wielu roślin o właściwościach leczniczych, istnieją takie, które ...
 
 
Jeżówka - ...
Jeżówka (Echinacea) pochodzi z Ameryki Północnej. Od najdawniejszych czasów ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Poczciwa makrela
Powszechnie dostępna w polskich sklepach, póki co sprzedawana w przyzwoitej ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Jeżyny
Jeżyna to bomba witaminowa z kompleksem witamin z grupy B oraz prowitaminy ...
 
 
Zasmażki
Przy sporządzaniu zasmażek trzeba pamiętać, że nie prażymy mąki razem z ...
 
 
Mszyce
Aby pozbyć się mszyc z roślin, włóż do doniczki ząbek czosnku. Aby pozbyć ...
 
 
Kwiaty
Kwiaty można przewieźć nawet na dużą odległość, jeśli ich łodyżki wetkniemy ...
 
 
Wysychanie czosnku
Czosnek nie wyschnie, jeżeli włożymy go do słoiczka z oliwą, która przejdzie ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
Podbiał ...
Podbiał pospolity (Tussilago farfara L) znany jest również pod takimi ...
 
 
KMINEK
KMINEK ZWYCZAJNY (Carum carvi) - to jedna z najstarszych przypraw świata. ...
 
 
Dziurawiec zwyczajny
HYPERICUM PERFORATUM – DZIURAWIEC ZWYCZAJNY Prawie każda apteczka domowa ...
 
 
CHABER BŁAWATEK
CHABER BŁAWATEK (Centaurea cyanus) – bardzo popularna roslina w całej ...
 
 
HYZOP LEKARSKI
HYZOP LEKARSKI (Hyssopus officinalis) - pochodzi z krajów ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta z ...
Dieta z modyfikacjami zawartości składników mineralnych  stosuje się ją, ...
 
 
Dieta bogatobiałkowa
Dieta bogatobiałkowa - zadaniem tej diety jest dostarczenie do organizmu co ...
 
 
Dieta dr Budwig
DIETA DR BUDWIG Dieta dr Budwig – została opracowana przez niemiecką ...
 
 
Dieta ...
Dieta bogatoresztkowa (bogata w błonnik pokarmowy)  jest modyfikacją ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dbajmy o ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Stres związany ...
Wakacje to cudowny, wyczekiwany przez uczniów i ich rodziców czas błogiego ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Cellulit-pomarań ...
NA CELLULIT Zmieszaj po 3 krople olejków: cytrynowego i jałowcowego ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Dłonie
Cytrynowa maseczka na dłonie: Cytryna pomaga usunąć plamy z rąk. Dłonie ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Makarony
Kiedy mówimy o makaronach kierujemy swój wzrok na południe ku słodkiej ...
 
 
Co to są saponiny?
Saponiny to inaczej glikozydy saponinowe. Są to bezazotowe związki ...
 
 
Czosnek ...
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI To prawdziwy cud natury, pierwsza w zupełności ...
 
 
Brokuły ...
Brokuły należą rodziny krzyżowych. Pochodzą z rejonu Morza Środziemnego, ...
 
 
Co to jest ...
Amarantus (Amarantus retroflexus) czyli szarłat należy do najstarszych ...
 
 
 
 
 
Informacje powiązane: