0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Dieta w nadciśnieniu
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 
Dieta w nadciśnieniu
 
Dieta w nadciśnieniu
Oceń

Dieta w  nadciśnieniu tętniczym – nadciśnienie tętnicze jest jedną z najczęściej występujących chorób na świecie, polega na podwyższeniu skurczowego i/ lub rozkurczowego ciśnienia tętniczego
o charakterze pierwotnym (samoistnym) lub wtórnym (objawowym, występującym w przebiegu innych chorób).

Ciśnienie tętnicze skurczowe, to ciśnienie w czasie skurczu serca, gdy wtłacza  krew do naczyń, jest ono wówczas wyższe, natomiast podczas rozkurczu serca, ciśnienie osiąga wartości najniższe - mówimy wtedy o ciśnieniu tętniczym rozkurczowym. Za kryteria rozpoznawania nadciśnienia tętniczego przyjęto (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego) następujące  wartości:

Ciśnienie tętnicze

Kategoria

Ciśnienie tętnicze skurczowe (mm Hg)

Ciśnienie tętnicze rozkurczowe (mmHg)

Optymalne

 < 120  < 80

Prawidłowe

120-129

80-84

Wysokie prawidłowe

130-139

85-89





 Nadciśnienie tętnicze

Kategoria

Ciśnienie tętnicze skurczowe (mm Hg)

Ciśnienie tętnicze rozkurczowe (mmHg)

Stopień I (łagodne)

140-159

90-99

Stopień II (umiarkowane)

160-179

100-109

Stopień III (ciężkie)

≥180

≥110

Izolowane skurczowe

≥140

 < 90 

 

 Dolegliwości pojawiające się u chorych z nadciśnieniem to: bóle i zawroty głowy, zwiększona pobudliwość nerwowa, trudności z koncentracją, szybkie zmęczenie i poczucie wyczerpania, bezsenność, przyspieszone bicie serca. Najwcześniej stwierdza się zmiany w układzie krążenia, przerost i rozszerzenie lewej komory serca, zaburzenia rytmu serca i przewodzenia. Celem leczenia jest skuteczne obniżenia ciśnienia tętniczego krwi do poziomu jak najbardziej prawidłowego, zmniejszenie poprzez to ryzyka śmiertelności z przyczyn sercowo – naczyniowych.

Oprócz farmakologicznych metod leczenia, coraz większą wagę przykłada się do niefarmakologicznych metod leczenia nadciśnienia tętniczego. Obejmują one zmianę dotychczasowego stylu życia
i odżywiania. Do głównych zaleceń należy:

  • walka z nadwagą i otyłością – przypuszcza się, że większość przypadków nadciśnienia tętniczego  ma związek ze wzrostem masy ciała, dlatego zaleca się wprowadzenie diety ubogo- energetycznej , prowadzącej do zmniejszenia nadmiaru masy ciała;
  • rzucenie palenia tytoniu – tytoń jest zdradziecki, nie powoduje wzrostu ciśnienia, ale wiąże się
    z dużym ryzykiem zmian naczyniowych, chorobą wieńcową, zawałem serca, każdy, któremu zależy na zdrowiu i życiu musi rzucić palenie;
  • wyeliminowanie alkoholu – badania potwierdziły negatywny wpływ alkoholu na wzrost ciśnienia krwi, zaprzestanie picia alkoholu powoduje obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi;
  • zwiększenie aktywności fizycznej – regularny ruch i wysiłek fizyczny obniża ciśnienie tętnicze, duża aktywność fizyczna w dzieciństwie zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego w wieku późniejszym, w leczeniu zaleca się regularne wykonywanie wysiłków tlenowych (bieg, marsz) przez ok. 40 minut 3 -4 razy w tygodniu;
  • stosowanie treningów relaksacyjnych, rozładowujących napięcia, stresy, wpływających pozytywnie na psychikę pacjenta;
  • modyfikacja codziennej diety – w leczeniu nadciśnienia tętniczego stosuje się dietę
    z modyfikacjami składników mineralnych.

 Zaleca się:

  • ograniczenie podaży sodu – należy ograniczyć spożycie soli kuchennej do 5-6 g dziennie,
    nie należy dosalać potraw na talerzu, ograniczyć spożywanie wędlin, konserw, ryb wędzonych, kostek rosołowych, przypraw, gotowych sosów;
  • zwiększenie podaży potasu – głównie zawartego w warzywach i owocach;
  • zwiększenie spożywania wapnia – pochodzącego głównie z niskotłuszczowych produktów mlecznych;
  • dostarczenie odpowiedniej ilości magnezu – obniża skurczowe ciśnienie krwi, nie wpływając na ciśnienie rozkurczowe;
  • ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, a zwiększenie spożycia tłuszczów roślinnych;
  • zwiększenie podaży błonnika pokarmowego
Zakupy przez internet
Olej z ostropestu tłoczony na zimno nieoczyszczony 100ml
Olej z ostropestu tłoczony na zimno nieoczyszczony 100ml
Ostropest plamisty jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m. in. również w Polsce. Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna.Zawartość sylimaryny w owocach ostropestu waha się w granicach 1,5-3%. Sylimaryna ...
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Skutki ...
Cukier kojarzy nam się zazwyczaj z krystaliczną substancją, którą dodajemy ...
 
 
Olejki eteryczne ...
Olejki eteryczne to substancje lotne o przyjemnym zapachu, nierozpuszczalne ...
 
 
Flawonoidy - ...
Flawonoidy to związki fenolowe nadające roślinom różnorodne zabarwienie. ...
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Jak pozbyć się ...
Problem nadwagi spędza sen z powiek wielu osobom. Jedni pragną zrzucić ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Kwiaty
Kwiaty można przewieźć nawet na dużą odległość, jeśli ich łodyżki wetkniemy ...
 
 
Wartość ryb
Ryby są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka także ...
 
 
Matowa skorupka
Świeże jajka mają raczej matową i chropowatą skorupkę, natomiast stare jajka ...
 
 
Liściasta herbata
Do parzenia liściastej herbaty najlepiej jest używać tego samego dzbanka ze ...
 
 
Chili
Chili – stosuj zamiast pieprzu, zawiera kapsaicynę, która umożliwia szybszy ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
RUTA ZWYCZAJNA
RUTA ZWYCZAJNA (Ruta graveolens) – na stanowiskach naturalnych rośnie w ...
 
 
GORCZYCA
GORCZYCA (Sinapis) – odmiany: biała i czarna, znane w odległych czasacach; ...
 
 
GOŹDZIKOWIEC
GOŹDZIKOWIEC KORZENNY (Eugenia Caryophyllata) - pochodzi z Chin, jest jedną ...
 
 
BYLICA PIOŁUN
BYLICA PIOŁUN (Artemisia absinthium) – nazywana popularnie piołunem. Inne ...
 
 
Dziurawiec zwyczajny
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) polecany był już przez ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta ...
Dieta bogatoresztkowa (bogata w błonnik pokarmowy)  jest modyfikacją ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta bogatobiałkowa
Dieta bogatobiałkowa - zadaniem tej diety jest dostarczenie do organizmu co ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Prawidłowe ...
Prawidłowe żywienie dziekai decyduje o prawidłowym funkcjonowaniu jego ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Cellulit-pomarań ...
NA CELLULIT Zmieszaj po 3 krople olejków: cytrynowego i jałowcowego ...
 
 
Dłonie
Cytrynowa maseczka na dłonie: Cytryna pomaga usunąć plamy z rąk. Dłonie ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Jędrny biust
JĘDRNY BIUST Doskonałym zabiegiem, który ujędrni biust i pobudzi ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Dziewanna - ...
DZIEWANNA – LECZNICZA PANNA   Dziewanna wielokwiatowa znana jest wśród ...
 
 
Czosnek ...
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI To prawdziwy cud natury, pierwsza w zupełności ...
 
 
Owoce suszone
Owoce suszone są bardzo smaczną i pożywna przekąską. Szczególnie w okresie ...
 
 
Dlaczego potrawy ...
Smażone na oleju frytki, kotlety, ryby, placki ziemniaczane, ziemniaki, ...
 
 
Dlaczego ...
W czasie zimy dostępne warzywa są znacznie uboższe w witaminy i minerały. ...
 
 
 
 
 
Informacje powiązane: