0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Danie z wieprzowiny
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 Żywienie

 
 
Danie z wieprzowiny
fot:Neil Hoskins
 
Danie z wieprzowiny
Oceń
Forum dyskusyjne

W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków unika tego mięsa lub zastępuje go wołowiną czy jagnięciną. Pomijając walory dietetyczne wieprzowiny, zaletą wieprzowiny wydaje się być jej cena i powszechna dostępność. Obawy związane z tym mięsem dotyczą głównie jego kaloryczności jak również przemysłowego chowu trzody chlewnej. To zresztą problem nie dotyczący tylko wieprzowiny, ale w ogóle całej grupy mięsnych i nie mięsnych produktów spożywczych.

Niewątpliwie mięso wieprzowe posiada wiele walorów smakowych i co istotne jest niezwykle łatwe w przyrządzeniu. W przeciwieństwie do innych czerwonych mięs, jak choćby już wspomnianych wołowiny i baraniny, początkujący kucharz nie musi się martwić, czy potrawa będzie miękka. Łatwość w przyrządzaniu to oczywiście wielka zaleta, ale nie powinniśmy w swoich wyborach kulinarnych kierować się wyłącznie tym kryterium. Jak mawiają ludzie gór: „Skróty w górach bywają najdłuższe”. Wygodnictwo i bylejakość w doborze naszego menu to jeden z wielkich problemów naszej cywilizacji. Dotyczy to generalnie zakupu produktów gotowych do spożycia. Nie zapominajmy, że wielu kulturach spożywanie wieprzowiny jest zakazana (kultura żydowska i arabska). Ma to uzasadnienie nie tylko religijne, jest również związane z gorącym klimatem krajów Bliskiego Wschodu. Mięso wieprzowe ma skłonności do szybkiego psucia się w warunkach wysokich temperatur. Drugim aspektem jest jego wysoka kaloryczność i problemy trawienne, które w warunkach niektórych stref klimatycznych mają swoje uzasadnienie.

Obrońcy wieprzowiny również przytaczają argumenty klimatyczne. Twierdzą bowiem, że mięso wieprzowe jest wskazane dla mieszkańców strefy umiarkowanej, a zwłaszcza północnej jego części. We wschodniej części Europy popularnością cieszy się danie przyrządzane ze słoniny, czyli tłuszczu wieprzowego. Popularna na Ukrainie „sała” przyrządzana jest poprzez naturalny proces konserwacji słoniny. To bardzo popularne danie ma wielu swoich wyznawców na Ukrainie i w Rosji. Przypisuje mu się nawet walory zdrowotne. Nie należy jednak zapomnieć o kontekście kulturowym, związanym z popularnością tego typu wyrobów. Ta część Europy, niejednokrotnie nawiedzana była przez różnego rodzaju kataklizmy, wojny, co powodowało ubożenie społeczeństwa. Spożywanie potraw wysokokalorycznych miało być antidotum na okres niedostatku i zwykłej biedy. Spożywanie tłuszczu wieprzowego popularne było również w Polsce w postaci smalcu (smalec ze skwarkami) i wynikało z podobnych przyczyn. Co prawda, niektórzy dietetycy (znajdujący się obecnie w mniejszości) zalecają smażenie potraw na smalcu wieprzowym.

Popularność spożycia wyrobów ze słoniny gwałtownie w Polsce spadła wraz ze zmianą ustroju oraz wzrostem zamożności społeczeństwa. Wynika to również z zainteresowania Polaków światową kuchnią i coraz częstszym zwracaniem uwagi na aspekty zdrowotne.

Oczywiście świadomi wyznawcy wieprzowiny mogą przytoczyć inne przykłady, promujące to mięso, jak choćby słynne wyroby wieprzowe Boloni Parmy (szynka parmieńska) czy innych miast i miasteczek włoskich, wyspecjalizowanych w produkcji wędlin i innych wyrobów. Są miejscowości we Włoszech, gdzie również konserwuje się słoninę w specjalnych warunkach, nasączoną specyficzną solanką. Jednak nie należy zapominać o tym, że kultura spożycia mięsa wieprzowego na południu ma nieco inny wymiar. Szynka parmeńska na przykład traktowana jest jako dodatek smakowy, o silnym charakterystycznym posmaku, spożywana w postaci cienkich plasterków. Do tego dochodzi różnorodność kulturowa kuchni włoskiej i charakterystyczna dla południa kontynentu tradycja spożywania warzyw i owoców jak również baraniny i rzadko goszczącego na polskich stołach królika.

Ze względów klimatycznych i kulturowych w krajach południowych używa się również dużych ilości świeżych przypraw, pozwalających na lepsze trawienie jak również różnych gatunków czerwonego wina, wskazanego przy spożyciu czerwonego mięsa.

Według przeważającej liczby dietetyków, do najzdrowszych mięs zalicza się mięso królicze, jagnięcinę, baraninę oraz wołowinę. Mięso wieprzowe jest na samym końcu, a zbyt częste spożywanie go może być groźne dla naszego zdrowia.

Odrębnym tematem, choć jak wspomniałem na samym początku, mającym logiczny związek z problemem chowu, jest sprawa dotycząca drobiu. Mięso to ma wiele zalet, jednak nie ma to nic wspólnego z drobiem produkowanym w chowie przemysłowym.

Niestety mięso wieprzowe wytwarzane w cyklu przemysłowym, nastawionym na jak najszybszy przyrost, kosztem podstawowych zasad zdrowotnych i humanitarnych, to nie jest to, co państwu polecamy. Dlatego wielokrotnie na naszym portalu namawiać będziemy na podjęcie wysiłków w trakcie robienia zakupów. Nikt nie zmusza nas przecież do zakupu czegokolwiek, a zawsze mamy prawo zapytać skąd pochodzi wyrób. To nasze prawo, podobnie jak decyzja o zakupie. Miejmy świadomość, że chodzi o zdrowie naszych bliskich, dzieci i nas samych. Marzy mi się sytuacja, kiedy nastąpi moda w Polsce na wyjazdy bezpośrednio do zaprzyjaźnionych rolników w celu zakupu produktów. Kupujcie tam drób, jajka i inne produkty, które wytwarzane są w sposób naturalny, bez szaleństwa napędzanego przez zwykłą chciwość producentów czy pośredników. Czerpmy przyjemność z tego, że jemy potrawy, które sami świadomie wybraliśmy, troszcząc się o swoje zdrowie i zdrowie najbliższych.

Na koniec wykaz składników odżywczych mięsa wieprzowego:

Schab posiada 191 kcal, a wartość energetyczna to 799 kJ. Zawiera 16,7 g białka, 252 mg potasu, niewiele wapnia, 139 mg fosforu oraz 64 mg cholesterolu, Wspomniana już świeża słonina to 759 kcal oraz 3175 kJ. Porównując zawartość tłuszczu, schab zawiera go 13,8 g, zaś słonina 82,5 g. Cholesterol to aż 100 mg w słoninie. Oprócz tego śladowe ilości fosforu, wapnia i witamin.

Ciekawie przedstawia się sprawa związana z wątrobą wieprzową, która zawiera aż 368 mg cholesterolu, za to duże ilości potasu 350 mg i absolutnie rekordową ilość witaminy A – 39100 mg, znaczne ilości ryboflawiny, niacyny jak również rekordową dla wieprzowiny ilość witaminy C (kwasu askorbinowego) 23 mg.

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
 
 
O tym się mówi:
 
Nowości makijażowe od Eveline Cosmetics
W sezonie jesienno-zimowym możemy zaszaleć z odważnym makijażem. Kuszące...
 
Problemy ze skórą noworodka
Odkąd pracuję dużo z małymi dziećmi, bardzo zastanawia mnie - kto i w jakim...
 
Jak obuwie wpływa na nasz kręgosłup?
Wiele osób wybierając obuwie kieruje się przede wszystkim modnym wyglądem i...
 
Zaburzenia metabolizmu węglowodanów
Na cukrzycę i inne choroby cywilizacyjne "pracujemy" całe życie. Na szczęście...
 
Polaryzator torsyjny - domowy bioenergoterapeuta
Głównym zadaniem bioenergoterapeutów jest przekazywanie chorym energii. Na...
 
Co zawierają peelingi do ciała?
Naturalne peelingi złuszczają naskórek, dzięki obecności kryształów cukru,...
 
Na co narażone są nogi podczas pracy stojącej?
Pracę stojącą wykonuje 30 procent społeczeństwa. Osoby te są szczególnie...
 
Pierwsza kąpiel to niesamowite wydarzenie zarówno w życiu noworodka, jak i...
 
Mali      odkrywcy   pod ochroną YOPE
Dzieci zajmują się głównie odkrywaniem świata. A rodzice troską o swoje...
 
5 warzyw z największą ilością potasu
Potas jest jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Do...
 
Rzęsy jak marzenie
Długie, gęste i podkręcone rzęsy to marzenie każdej z nas! Sprawiają, że...
 
5 edycja Surowego Życia
21-22 września w Warszawie odbędzie się 5 edycja Surowego Życia, czyli...
 
Manicure idealny
Jesienią manicure powinien być ożywiony kolorem lub pozostawać w klasycznym...
 
Olej konopny dla naszej skóry
Olej z nasion konopi siewnej zaliczany jest do olejów, które mają odpowiednie...
 
Jak przekonać dzieci do warzyw i owoców?
Rok szkolny coraz bliżej, dlatego pamiętajmy, aby w plecaku zamiast słodyczy...
 
Jak przyswoić składniki warzyw i owoców?
Dziś musielibyśmy zjeść 15 marchewek, aby przyswoić taką ilość witamin i...
 
VEGE POWER
Roślinna moc od Eveline Cosmetics!   Dieta vege oparta na superfoods i...
 
Codziennie w dobrej formie
 Co raz więcej mówi się o standardach wytwarzania suplementów diety, a...
 
Przełom w sztuce demakijażu
Profesjonalny oczyszczający płyn micelarny Christian Laurent   W codziennej...
 
Bezinwazyjny neurolifting
EVELINE COSMETICS - SPEKTAKULARNE EFEKTY BEZ SKALPELA   Innowacyjna seria...
 
Odchudzanie z warzywami i owocami
Osoby, które chcą pozbyć się kilogramów, powinny postawić na owoce i warzywa,...