znany lekarz
Apteka suplementy
Diety odchudzające

Dieta zgodna z grupą krwi

Dieta zgodna z grupą krwi Dieta zgodna z grupą krwi fot. cyclonebill

Dieta zgodna z grupą krwi, została opracowana przez dwóch lekarzy medycyny naturalnej, dr Jamesa D’Adamo i jego syna Petera J. D’Adamo. Celem tej diety jest odnowa organizmu, a utrata wagi jest jedynie naturalnym skutkiem ubocznym. Uważali oni, że skoro krew jest głównym nośnikiem składników odżywczych dla organizmu, to może istnieć jakiś jej element, który pomoże w określeniu różnic
w potrzebach żywieniowych ludzi. Lata badań i doświadczeń tych lekarzy potwierdziły zależności pomiędzy grupą krwi pacjentów, a sposobem ich odżywiania. Dostrzeżono, iż analizy grupy krwi oferują duże możliwości interpretacji indywidualnych wyróżników zdrowia i choroby. Różnice w grupie krwi odzwierciedlają zdolność człowieka do przystosowania się do różnych uwarunkowań środowiskowych, które z kolei wywarły wpływ na układ trawienny i immunologiczny.

Każda grupa krwi zawiera przekaz genetyczny, informujący o sposobie odżywiania i zachowania naszych przodków, w jednej kropli krwi znajduje się pełny kod genetyczny ludzkiego istnienia. Krew to żywy płyn, który zawiera: specjalny typ żelaza, przenoszący tlen i nadający krwi czerwony kolor, białe komórki krwi, które chronią nas przed infekcjami, białka, dostarczające tkankom składniki odżywcze, płytki, pomagające krzepnąć oraz plazmę, zawierającą podstawowe elementy układu odpornościowego.
Badania wykazały, że grupa krwi jest kluczem do całego układu odpornościowego organizmu, kontroluje ataki różnych infekcji, wirusów, bakterii, związków chemicznych, stresu i innych czynników, naruszających nasz system immunologiczny.

Według dr P. D’Adamo plan danej grupy krwi dostarczy podstawowych informacji na temat zdrowia
i odżywiania dla każdego człowieka, pozwoli to na wybranie właściwej diety, odpowiedniego zestawu ćwiczeń, pozwoli odtworzyć naturalne funkcje ochronne układu odpornościowego, ustawić prawidłowo metabolizm i oczyścić krew ze szkodliwych substancji. Dr D’Adamo uważa, że dieta dla grupy krwi działa, ponieważ człowiek jest w stanie postępować według jasnego, logicznego, naukowo zbadanego matematycznego wzoru, opartego na konkretnym profilu komórkowym. Każda z diet obejmuje szesnaście grup żywności, oto one:

  • Mięso i drób
  • Ryby i owoce morza
  • Jaja i nabiał
  • Oleje i tłuszcze
  • Orzechy i pestki
  • Fasole i inne rośliny strączkowe
  • Przetwory zbożowe
  • Chleb i grzanki
  • Ziarna i makarony
  • Warzywa
  • Owoce
  • Soki i napoje
  • Przyprawy
  • Inne dodatki
  • Herbatki ziołowe
  • Używki

Każda z tych grup dzieli żywność na trzy kategorie:

  1. Wysoce wskazana – to żywność działająca jak lekarstwo, tę należy wybierać jak najczęściej;
  2. Obojętna – to żywność, która działa jak żywność;
  3. Żywność, której należy unikać, ta działa jak trucizna.

Przypomnijmy, że istnieją następujące grupy krwi: A, B, AB, 0.

Dieta dla grupy 0 czynnikiem sprzyjającym właściwemu rozwojowi ludzi dla tej grupy krwi są ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce, ale musi to być chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Nieprzyjazne dla grupy 0 są produkty mleczne i zbożowe, ich organizm nie jest zdolny do właściwego metabolizmu nabiału oraz produktów pszenicznych, dlatego chleb, grzanki, czy bułki, również makarony mogą być źródłem kłopotów. Czynniki sprzyjające w przybraniu na wadze to: spożywanie glutenu, który znajduje się w pszenicy, niektórych fasoli oraz roślin strączkowych, niedobór jodu, a co za tym idzie niedoczynność tarczycy i zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie. Należy więc jeść chudą wołowinę, jagnięcinę, indyka, kurczaka, ryby, spożywać tym więcej białka, im większy wysiłek fizyczny. Osoby z grupą krwi 0 mogą dobrze trawić mięso, ponieważ mają wysoki poziom kwasu żołądkowego. Należy jednak bilansować białko pochodzenia zwierzęcego wskazanymi warzywami i owocami, aby nie doprowadzić do nadkwasoty. Grupa ta dobrze reaguje na oleje, szczególnie oliwę i olej z siemienia lnianego, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.

Dieta dla grupy krwi A najlepsza dla tej grupy jest dieta wegetariańska, osoby należące do tej grupy bardzo źle spalają produkty mięsne, które w większości  odkładają się w postaci tłuszczu, gdyż w żołądku znajduje się niski poziom kwasu. Innymi produktami spowalniającymi metabolizm jest nabiał, produkty mleczne zawierają wysoko nasycone tłuszcze, które upośledzają serce, prowadzą do otyłości i cukrzycy. Wyborem dla grupy A powinny być jogurty, kefiry, niskotłuszczowe śmietany. Całkowite wyeliminowanie mięsa z diety może być trudne, dlatego można na początku zastępować mięso rybą, powinna ona być tak przyrządzona, aby zachowała wszelkie walory odżywcze. Grupy A dobrze przyswajają białka, znajdujące się w roślinach strączkowych (soja, fasole), przetwory zbożowe, pieczywa, mąki, makarony. Zasadnicze znaczenie dla tej diety mają warzywa, dostarczające minerałów, enzymów i antyutleniaczy, należy je spożywać w jak najbardziej naturalnej postaci (surowe lub gotowane na parze), jest jednak kilka szkodliwych, których należy unikać, np. papryka, pomidory, wysoce zalecane są brokuły, marchew, szpinak, dynia, czosnek.

Dieta dla osób z grupą krwi B – dieta dla tej grupy krwi jest zrównoważona i urozmaicona, obejmuje szeroką grupę żywności, zarówno zwierzęcej, jak i roślinnej. Produkty, które sprzyjają przybieraniu na wadze, to: kukurydza, soczewice, orzeszki ziemne, nasiona sezamu, gryka, pszenica. Uważa się, że osoby tej grupy powinny unikać spożywania mięsa z kurczaków, które zawierają niebezpieczną lektynę, atakującą krwioobieg
i prowadzącą do wylewów i zaburzeń odporności, należy zastąpić mięso kurczaków innym rodzajem drobiu, np. indykiem lub bażantem. Szczególnie wskazane jest spożywanie ryb oceanicznych, takich jak, dorsz
i łosoś, które są bogate w odżywcze oleje, unikać należy natomiast wszelkich skorupiaków. Grupa B jako jedyna może w pełni korzystać z szerokiej gamy produktów mlecznych, jak również warzyw; ponieważ osoby z tej grupy mają mniejszą odporność na wirusy i choroby autoimmunologiczne, powinny spożywać obfite ilości zielonych warzyw, które zawierają magnez, a jego niedobory szczególnie dotykają osoby z tej grupy. Grupy B mogą wybierać owoce prawie dowolnie, szczególnie wskazany jest ananas dla osób mających problemy ze wzdęciami i tolerancją na produkty mleczne, zawiera bowiem enzym ułatwiający trawienie.

Dieta dla osób z grupą krwi AB – to raczej rzadko spotykana grupa krwi i biologicznie złożona. Większość żywności niewskazanej dla grupy A, bądź dla grupy B jest również zła dla grupy AB. Osoby z tej grupy są często silniejsze i bardziej aktywne. Podczas trawienia mięsa zapożyczają charakterystyczne cechy z grup A 
i B, potrzebują szczególnie tych protein mięsnych, które występują w mięsie jagniąt, baraninie, królikach oraz indykach, należy odstawić kurczaki, które podobnie jak w grupie B, powodują zaburzenia krwi i przewodu pokarmowego oraz mięsa wędzone ze względu na niski poziom kwasu w żołądku (wspólna cecha z grupą A).Można spożywać wiele ryb i owoców morza, które są wspaniałym źródłem białka. Nabiał podobnie jak dla grupy B jest bardzo polecany, szczególnie jogurty, kefiry, niskotłuszczowe śmietanki. Ogólnie grupa AB dobrze reaguje na produkty zbożowe, jedynie osoby, których organizm produkuje zbyt dużo śluzu powinny ograniczyć produkty pszeniczne. Większe korzyści osiąga organizm z diety bogatej w ryż niż makarony. Osoby z tej grupy mogą korzystać z szerokiej grupy warzyw dostępnych zarówno dla grupy A, jak i B, jedynie ta grupa może bez szkodliwych skutków spożywać pomidory. Szczególnie wskazane są cytryny, które pomagają w trawieniu
i oczyszczają organizm z nadmiaru śluzu.

Wszyscy, którzy zainteresowani są ta dietą powinni przeczytać książkę autorstwa dr Petera J. D’Adamo oraz Catherine Whitney pt. „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”. Można znaleźć tam szczegółowy opis każdej diety, przykładowe dzienne menu, analizę wpływu leków na poszczególne grupy krwi i wiele innych interesujących informacji.  Trzeba pamiętać, że jak przy każdej diecie, niezbędna jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem.