0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Eko-żywność
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
Eko-żywność
fot:Andrejs Pidjass @ nejronlivejournalcom
 
Eko-żywność
Oceń
Forum dyskusyjne

Od kilku lat w Polsce widać wyraźny wzrost świadomości ekologicznej, nie tylko rolników, ale również konsumentów. Ludzie coraz częściej poszukują produktów z nadrukowaną etykietką „produkt ekologiczny”. Mianem żywności ekologicznej nazywane są produkty wytworzone zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, które jest najbardziej przyjazną środowisku produkcją rolniczą. Dzięki uprawie bez agrochemii i kontrolowanym metodom produkcji, rolnictwo ekologiczne przyczynia się do zachowania bioróżnorodności i ochrony zasobów naturalnych. Żywność ekologiczna to produkty o najwyższej jakości, smaczne i pełnowartościowe, o zbilansowanej zawartości składników pokarmowych, bez szkodliwych dodatków chemii spożywczej i zanieczyszczeń chemicznych. Są wytwarzane na bazie płodów rolnych, i innych surowców pochodzących z gospodarstw stosujących naturalne metody produkcji (w tym nawożenia i ochrony roślin), bez modyfikacji genetycznych.

Cechy rolnictwa ekologicznego:

- wieloletni płodozmian, jako warunek wydajnego wykorzystywania zasobów ziemi,

- radykalne ograniczenie, w większości przypadków całkowite wyeliminowanie chemicznych środków ochrony roślin i nawozów syntetycznych, antybiotyków dla zwierząt, dodatków do żywności i substancji pomagających w przetwarzaniu oraz innych sztucznych środków produkcji ,

- całkowity zakaz stosowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie,

- gospodarowanie w oparciu o zasoby własne, na przykład obornik i pasze wytwarzane w gospodarstwie,

- dobór odmian roślin oraz ras zwierząt odpornych na choroby i dobrze zaadaptowanych do lokalnych warunków,

- utrzymanie zwierząt w systemie wolnostanowiskowym, dostęp do wybiegów oraz żywienie paszami z rolnictwa ekologicznego ,

- stosowanie praktyk hodowlanych odpowiednich dla poszczególnych ras zwierząt.

Gwarancję ekologicznego pochodzenia produktu daje nam system obowiązkowej kontroli i certyfikacji. Polega on na corocznym nadzorowaniu upraw, począwszy od zasiewu poprzez okres wegetacji aż do zbioru roślin, a następnie na kontroli procesu przetwarzania. Jakość produktów ekologicznych musi odpowiadać warunkom dopuszczenia żywności do obrotu detalicznego. Na etykietach powinny się znajdować informacje takie jak: nazwa produktu, nazwa i adres producenta, data produkcji i okres przydatności do spożycia, oznaczenia związane z identyfikacją i kontrolą produktu ekologicznego.

Charakterystyka województwa podkarpackiego

Podkarpacie ze względu na swoją przyrodniczą i społeczną specyfikę stanowi dobre miejsce do rozwoju rolnictwa ekologicznego opartego na wykorzystaniu praw rządzących przyrodą, bez stosowania nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin.

Prawie połowa powierzchni województwa objęta jest różnymi formami ochrony przyrody. Powierzchnia użytków rolnych stanowi 54% ogólnej powierzchni województwa, zaś kolejne 40% to tereny zalesione lub zakrzewione. Większość gospodarstw to małe gospodarstwa rodzinne. Zużycie nawozów mineralnych w 2010 roku było najniższe w kraju w porównaniu do innych województw i wynosiło 55,4 kg/ha przy średniej krajowej 117,9 kg/ha. Teren Podkarpacia to dobre miejsce dla rozwoju rolnictwa organicznego, które produkując żywność wysokiej jakości wymaga większego nakładu pracy oraz nieskażonego środowiska.

Poniższa tabela pokazuje jak rozwijało się rolnictwo ekologiczne na Podkarpaciu na przestrzeni 10 lat. Dane opracowane zostały przez  Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.

 

Rok

Produkcja ekologiczna

Miejsce w kraju

Pow. gospodarstw ekologicznych (ha)

Miejsce w kraju

 

Kraj

Podkarpacie

 

Kraj

Podkarpacie

 

 

 

 

 

 

 

 

1999

513

2

XVI

6990,38

10,2

XVI

2010

20956

2127

IV

519068,4

31867,5

VIII

 

 

 

 

 

 

 

 

Wraz ze wzrostem ilości gospodarstw ekologicznych nastąpiło pojawienie się zakładów przetwarzających surowce ekologiczne. W 2010 roku 22 gospodarstwa prowadziły przetwórstwo produktów ekologicznych,  22 wprowadza na rynek produkty ekologiczne, 8 prowadzi działalność w zakresie pszczelarstwa i 3 prowadzą zbiór ze stanu naturalnego.

Ze względu na rozdrobnienie gospodarstw istotna jest współpraca między producentami, stało się możliwe dzięki powstaniu stowarzyszeń, zrzeszających rolników ekologicznych. Utworzony  Związek Stowarzyszeń Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego tworzą:

  • Podkarpackie Stowarzyszenie Rolnictwa Ekologicznego „EKOGAL”; 36-016 Chmielnik 50:
  • Stowarzyszenie Producentów Żywności Ekologicznej „EKO-DAR” 36-072 Świlcza 168; 
  • Leżajskie Stowarzyszenie Gospodarstw Ekologicznych; ul. Ks. Jaszowskiego 6, 37-300 Leżajsk;
  • Stowarzyszenie Gospodarstw Ekologicznych „TRUSKAWKA”; ul. Kościuszki 68; 37-632 Stary Dzików;
  • Stowarzyszenie Gospodarstw Ekologicznych „EKO WISŁOKA”; 38-232 Krempna 45;
  • Związek Rolników Ekologicznych BIOPOLSKA 37-742 Rybotycze 119;

Powstał także Klaster Dolina Ekologicznej Żywności, który zrzesza różne podmioty działające na rzecz promowania i rozwoju żywności ekologicznej z województw: lubelskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, warmińsko - mazurskiego.

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
 
 
O tym się mówi:
 
Problemy ze skórą noworodka
Odkąd pracuję dużo z małymi dziećmi, bardzo zastanawia mnie - kto i w jakim...
 
Jak obuwie wpływa na nasz kręgosłup?
Wiele osób wybierając obuwie kieruje się przede wszystkim modnym wyglądem i...
 
Zaburzenia metabolizmu węglowodanów
Na cukrzycę i inne choroby cywilizacyjne "pracujemy" całe życie. Na szczęście...
 
Polaryzator torsyjny - domowy bioenergoterapeuta
Głównym zadaniem bioenergoterapeutów jest przekazywanie chorym energii. Na...
 
Co zawierają peelingi do ciała?
Naturalne peelingi złuszczają naskórek, dzięki obecności kryształów cukru,...
 
Na co narażone są nogi podczas pracy stojącej?
Pracę stojącą wykonuje 30 procent społeczeństwa. Osoby te są szczególnie...
 
Pierwsza kąpiel to niesamowite wydarzenie zarówno w życiu noworodka, jak i...
 
Mali      odkrywcy   pod ochroną YOPE
Dzieci zajmują się głównie odkrywaniem świata. A rodzice troską o swoje...
 
5 warzyw z największą ilością potasu
Potas jest jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Do...
 
Rzęsy jak marzenie
Długie, gęste i podkręcone rzęsy to marzenie każdej z nas! Sprawiają, że...
 
5 edycja Surowego Życia
21-22 września w Warszawie odbędzie się 5 edycja Surowego Życia, czyli...
 
Manicure idealny
Jesienią manicure powinien być ożywiony kolorem lub pozostawać w klasycznym...
 
Olej konopny dla naszej skóry
Olej z nasion konopi siewnej zaliczany jest do olejów, które mają odpowiednie...
 
Jak przekonać dzieci do warzyw i owoców?
Rok szkolny coraz bliżej, dlatego pamiętajmy, aby w plecaku zamiast słodyczy...
 
Jak przyswoić składniki warzyw i owoców?
Dziś musielibyśmy zjeść 15 marchewek, aby przyswoić taką ilość witamin i...
 
VEGE POWER
Roślinna moc od Eveline Cosmetics!   Dieta vege oparta na superfoods i...
 
Codziennie w dobrej formie
 Co raz więcej mówi się o standardach wytwarzania suplementów diety, a...
 
Przełom w sztuce demakijażu
Profesjonalny oczyszczający płyn micelarny Christian Laurent   W codziennej...
 
Bezinwazyjny neurolifting
EVELINE COSMETICS - SPEKTAKULARNE EFEKTY BEZ SKALPELA   Innowacyjna seria...
 
Odchudzanie z warzywami i owocami
Osoby, które chcą pozbyć się kilogramów, powinny postawić na owoce i warzywa,...
 
Dlaczego warto żyć
Żyjąc w zgodzie z naturą żyjemy lepiej i dłużej. Rezygnacja z mięsa, pokarmów...