znany lekarz
Apteka suplementy
Leki naturalne

Gorczyca

Gorczyca Gorczyca fot. tijmen sxchu

GORCZYCA

Zalecali ją zielarze, aby jeść tak często jak się tylko da. Zakazana była mnichom (ponieważ roznieca popędy). Papkę z nasion rozgotowanych podawano nowożeńcom, rozsmakowywali się królowie, którym zależało na męskim potomku. To z gorczycy ukręcono w starożytnym Rzymie najsłynniejszą i jedną ze starszych przypraw do mięsa – musztardę. Jadano ją z tłustymi mięsami, twierdząc, że gorzkie ziarenka pomagają strawić boskie dary. Nadawała pikantny smak kurczakowi, jeleniom, dzikom, węgorzom . i warzywom, które gotowano w jej towarzystwie, by nabierały wyrazu i korzennego aromatu. Rosła niemal w każdym rowie, a utarcie ziaren z moszczem winnym, daktylami i oliwą z oliwek (taki był ówczesny przepis na musztardę ) – nie stanowiło problemu.

W polskiej kuchni gorczycę nazywano ogniczką. Robiliśmy z niej rodzimą musztardę. Od początku przypisywano gorczycy nie tylko właściwości podkreślające smak potraw, ale i leczące choroby. W odkopanych naczyniach sprzed czterech tysięcy lat znaleziono ziarenka gorczycy, którą Sumerowie ucierali i dokładali do maści. Owocami gorczycy leczono zatrucia grzybami, uśmierzano bóle zębów i brzucha.  Do rangi panaceum urosły plastry z tartej gorczycy ukręconej w moździerzu z octem.  Z czasem dowiedziono, że obniża ciśnienie krwi i działa odkażająco, w łuskach zawarte są taniny, które hamują rozwój bakterii i roztoczy. Dlatego dodana do ryb, wędlin czy kiszonek sprawia, że jedzenie się nie psuje. Zielarze wykorzystywali inne właściwości gorczycy. Emituje ona pozytywne promieniowanie o bardzo dużej mocy. Każde ziarenko wytwarza biopole o promieniu około 10 cm i dlatego szyto pasy i zalecano nosić pod ubraniem. Działały przeciwbólowo i przeciwzapalnie, pomagały na bóle reumatyczne i podagrę. Wiadomo dziś, że wyrównuje poziom naszego biopola i wspomaga regenerację komórek. Dzięki niej mniej się męczymy, mamy lepszy nastrój, dobrze śpimy. Meteopaci zauważają, że po korzystaniu z materaca gorczycowego stają się mniej wrażliwi na zmiany pogody.

PRZEPISY:

Odwar na żołądek i zaparcia: łyżkę nasion białej gorczycy zalać szklanką letniej wody i gotować na małym ogniu 5 minut. Pić po posiłku kilka łyków mikstury.

Okłady na bolące mięśnie i stawy: zmielone nasiona zalej goracą wodą, utrzyj gęstą papkę, nałóż ją na płótno, a nastepnie na chore miejsce. Trzymać 15 minut.

Woreczki pod ubranie – Uszyć bawełniany woreczek (wielkość zależy od miejsca, w którym będziesz go używać) i wypełnij go nasionami gorczycy. Możesz spać na materacu czy gorczycowej poduszce, jeśli masz problemy z kręgosłupem albo bóle głowy. Promieniowanie nasion utrzymuje się przez około 4 lata.