0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Odchudzanie z warzywami i owocami
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
Odchudzanie z warzywami i owocami
 
Odchudzanie z warzywami i ...
Oceń
Forum dyskusyjne

Osoby, które chcą pozbyć się kilogramów, powinny postawić na owoce i warzywa, gdyż ich indeks glikemiczny jest niski. Po ich zjedzeniu stężenie glukozy we krwi podnosi się i obniża powoli, a uczucie sytości trwa dłużej - w efekcie jemy mniej. Wzrost indeksu glikemicznego powoduje m.in. obróbka termiczna, dlatego najlepsze są warzywa i owoce na surowo.

Czym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który określa jak gwałtownie, po spożyciu danego pokarmu, wzrasta poziom glukozy we krwi. Produkty o wysokim IG powodują szybszy wzrost poziomu glukozy i insuliny, natomiast niskie IG informuje nas o powolnym ich wzroście.

Poziom indeksu glikemicznego dla glukozy ustalono na 100 i w odniesieniu do tej wartości mierzone jest IG pozostałych produktów. Przykładowo, jeśli dany produkt ma IG 50 znaczy to, że po jego spożyciu poziom cukru podniesie się 2 razy wolniej - niż po spożyciu glukozy.

Żywność o indeksie glikemicznym:
- mniejszym niż 55 zaliczamy do niskoglikemicznej
- pomiędzy 55, a 70 to żywność o średnim IG
- natomiast powyżej 70 to produkty o wysokim IG.

Wysoki.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szybko trawione i wchłaniane przez układ pokarmowy, co powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Po ich spożyciu nasz organizm zareaguje wydzieleniem insuliny, która:
- zamieni nadmiar cukru w glikogen - następnie zostanie on zamieniony w tłuszcz i zmagazynowany
- hamuje wydzielanie glukagonu, czyli hormonu stymulującego spalanie tłuszczu.

Dlatego przy regularnym spożywaniu wysokoglikemicznych pokarmów nie tylko łatwiej odkładamy tłuszcz, ale także trudniej nam go spalić. Poza tym przy wysokim poziomie insuliny i szybkiej zamianie cukru w glikogen - organizm domaga się nowej dawki cukru, a my robimy się głodni.

Spośród ogólnodostępnych, surowych warzyw i owoców wysokie IG ma w zasadzie jedynie arbuz i dynia (po 75). Trzeba też wspomnieć o melonach, dojrzałych bananach czy ziemniakach w mundurkach, które mają średni IG o wartościach 60-65.

Niski.
Odchudzaniu sprzyja dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Po ich zjedzeniu glukoza uwalnia się i wchłania w procesie trawienia - w wolnym tempie. Cukier z pożywienia dłużej utrzymuje się we krwi, dzięki czemu dłużej odczuwamy uczucie sytości i nie występuje nagłe uczucie głodu.

Poziom cukru obniża się wolniej, gdyż opada głównie wskutek zużywania go przez mózg, a nie z powodu zamiany w glikogen (w organizmie nie ma nadmiaru glikogenu, który odkładany jest w postaci tłuszczu). Poza tym podczas powolnego spadku poziomu cukru, spada również poziom insuliny we krwi - umożliwiając działanie glukagonowi, który stymuluje spalanie tłuszczu.

Zdecydowana większość owoców i warzyw posiada niski indeks glikemiczny (niższy niż 55):
- 10 - awokado
- 15 - czarna porzeczka, brukselka, cebula, cukinia, fasolka szparagowa, kapusta, kiełki, koper, ogórek, oliwki, orzechy włoskie i ziemne, papryka, por, rzodkiewka, sałata, szparagi, szpinak
- 20 - czereśnie, bakłażan, karczochy
- 25 - truskawki, wiśnie, maliny, czerwona porzeczka, borówki, pestki dyni, zielona soczewica
- 30 - grejpfrut, mandarynki, gruszki, morele, buraki czerwone, czosnek, marchew, pomelo, pomidory
- 35 - pomarańcze, jabłka, nektarynki, brzoskwinie, śliwki, granat, poziomki, groszek zielony, kukurydza
- 45 - ananas, winogrono, żurawina, banan niedojrzały
- 50 - kiwi, mango, bataty.

Dlaczego na surowo?
Obróbka cieplna, jak i obecność wody podwyższają indeks glikemiczny produktów spożywczych, dlatego jest on wyższy w przypadku pokarmów ugotowanych, usmażonych czy upieczonych. Np. dla surowej marchwi wynosi on 30, jednak po ugotowaniu wzrasta do 50. Dlaczego tak się dzieje?

Pod wpływem wysokiej temperatury pożywienie robi się miękkie i łatwiej strawne. Węglowodany w nim zawarte łatwiej się rozkładają, powstaje więcej cukrów prostych (szybko dostają się do krwiobiegu), a także ulegają procesowi żelowania.

Dlatego osoby, które chcą stracić na wadze powinny swoją dietę oprzeć na surowych warzywach i owocach.

źródło: well-ness.pl

Publikacja artykułów na podstronach portalu:
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Publikacja artykułów na podstronach portalu:
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
 
 
O tym się mówi:
 
Problemy ze skórą noworodka
Odkąd pracuję dużo z małymi dziećmi, bardzo zastanawia mnie - kto i w jakim...
 
Jak obuwie wpływa na nasz kręgosłup?
Wiele osób wybierając obuwie kieruje się przede wszystkim modnym wyglądem i...
 
Zaburzenia metabolizmu węglowodanów
Na cukrzycę i inne choroby cywilizacyjne "pracujemy" całe życie. Na szczęście...
 
Polaryzator torsyjny - domowy bioenergoterapeuta
Głównym zadaniem bioenergoterapeutów jest przekazywanie chorym energii. Na...
 
Co zawierają peelingi do ciała?
Naturalne peelingi złuszczają naskórek, dzięki obecności kryształów cukru,...
 
Na co narażone są nogi podczas pracy stojącej?
Pracę stojącą wykonuje 30 procent społeczeństwa. Osoby te są szczególnie...
 
Pierwsza kąpiel to niesamowite wydarzenie zarówno w życiu noworodka, jak i...
 
Mali      odkrywcy   pod ochroną YOPE
Dzieci zajmują się głównie odkrywaniem świata. A rodzice troską o swoje...
 
5 warzyw z największą ilością potasu
Potas jest jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Do...
 
Rzęsy jak marzenie
Długie, gęste i podkręcone rzęsy to marzenie każdej z nas! Sprawiają, że...
 
5 edycja Surowego Życia
21-22 września w Warszawie odbędzie się 5 edycja Surowego Życia, czyli...
 
Manicure idealny
Jesienią manicure powinien być ożywiony kolorem lub pozostawać w klasycznym...
 
Olej konopny dla naszej skóry
Olej z nasion konopi siewnej zaliczany jest do olejów, które mają odpowiednie...
 
Jak przekonać dzieci do warzyw i owoców?
Rok szkolny coraz bliżej, dlatego pamiętajmy, aby w plecaku zamiast słodyczy...
 
Jak przyswoić składniki warzyw i owoców?
Dziś musielibyśmy zjeść 15 marchewek, aby przyswoić taką ilość witamin i...
 
VEGE POWER
Roślinna moc od Eveline Cosmetics!   Dieta vege oparta na superfoods i...
 
Codziennie w dobrej formie
 Co raz więcej mówi się o standardach wytwarzania suplementów diety, a...
 
Przełom w sztuce demakijażu
Profesjonalny oczyszczający płyn micelarny Christian Laurent   W codziennej...
 
Bezinwazyjny neurolifting
EVELINE COSMETICS - SPEKTAKULARNE EFEKTY BEZ SKALPELA   Innowacyjna seria...
 
Odchudzanie z warzywami i owocami
Osoby, które chcą pozbyć się kilogramów, powinny postawić na owoce i warzywa,...
 
Dlaczego warto żyć
Żyjąc w zgodzie z naturą żyjemy lepiej i dłużej. Rezygnacja z mięsa, pokarmów...