0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Zimowe inspiracje kulinarne
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 Żywienie

 
 
Zimowe inspiracje kulinarne
fot:cegoh pixabay com
 
Zimowe inspiracje kulinarne
Oceń
Forum dyskusyjne

Pamiętajmy, że w zimie odżywiamy się inaczej. Nasz organizm potrzebuje więcej energii, która ma nas ochronić przed niską temperaturą. Pomysły na drastyczne odchudzanie są nie na miejscu i grożą poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Jeżeli w tym okresie podejmujemy próby walki z nadwagą, skupmy się raczej na zwiększeniu aktywności fizycznej, a nie na głodówkach. Te ostatnie, kiedy się na nie decydujemy (zawsze z umiarem i najlepiej pod kontrolą mądrego dietetyka) odłóżmy na wiosnę. To czas na oczyszczanie organizmu i najlepszy okres na zrzucenie zbędnych kilogramów.

Co więc szczególnie polecane jest zimowa porą? Jakie posiłki powinniśmy spożywać, abyśmy czuli się naładowani pozytywną energią? Co przyrządzić, aby dostarczyć organizmowi cennych pierwiastków energii, a równocześnie nie przytyć? Oto kilka przepisów na potrawy, które powinniśmy spożywać najczęściej jak to możliwe.

Zupa grochowo-soczewicowa

Do 2 litrów bulionu (najlepszy na kościach cielęcych lub wołowych) wrzucamy 4 obrane marchewki, 2 pietruszki, 4 cebule, 4 ząbki czosnku, średniej wielkości seler, por. Warzywa gotujemy w wywarze ok. ½ godz., po czym je wyciągamy. Ubytek wody uzupełniamy wodą źródlaną, po czym dodajemy po równej porcji (1 szklanka) żółtego grochu i czerwonej lub zielonej soczewicy. Całość doprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz majerankiem. Klarujemy masło i dusimy drobno pokrojone pieczarki (ok. 1.2 kg). Do smalcu (dla tych, którzy nie są na diecie) dodajemy 40 dag drobno pokrojonego, wędzonego boczku. Boczek wraz z pieczarkami rumienimy, poczym całość wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok. pół godziny, następnie dodajemy ok. pół kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę lub talarki. Gotujemy następne pól godziny pod przykryciem, pamiętając o częstym mieszaniu, aby nasz groch i soczewica nie przywarły do dna.

Zupa Eskimosów dla 4 osób (ładnie się rymuje, prawda?)

Przyrządzamy pyszny bulion, najlepszy na kościach cielęcych lub wołowych, z dużą ilością warzyw (marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek). Płyn odcedzamy i wrzucamy do niego ok. ½ kg białej ryby, pokrojonej według uznania. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz słodką papryką w większej ilości, bo nasza potrawa ma mieć kolor czerwony. Klarujemy masło, poczym wrzucamy 20 sztuk obranych krewetek i posiekane 3 ząbki czosnku. Krewetki często mieszamy, aby się nie przypaliły. Kiedy się zarumienią, całość wrzucamy do bulionu. Zupę uzupełniamy, dorzucając ½ kg krojonych w kostkę ziemniaków (ziemniaki niwelują ostry smak ryby, to dla przeczulonych). Gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dla wielbicieli ostrego smaku można dodać pokrojoną papryczkę chili.

Grochowa kartoflanka babci Gertrudy

Przygotować dobry bulion cielęco-wołowy (jak wyżej). Do bulionu wrzucić filiżankę żółtego grochu i gotować go 15 minut. Pokroić w kostkę 1 kg ziemniaków i umieścić je w bulionie. Na klarowane masło wrzucić 30 dag boczku, pokrojoną w kostkę marchewkę,10 talarków pora oraz 1 dużą lub 2 małe pokrojone w kostkę cebule. Całość podrumienić i wrzucić do bulionu. Doprawić solą, białym pieprzem oraz majerankiem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut. Pomieszać 4 duże łyżki śmietany z 4 łyżkami naturalnego jogurtu. Białą masę doprawić chili (wg uznania) oraz 3 łyżeczkami trzcinowego cukru. Stopniowo dolewać gorącej zupy, ciągle mieszając. W końcu połączyć w całość. Podawać można z kruszynkami razowego chleba, zapiekanego na maśle czosnkowym.

Galicyjski Krupnik miodowy

Do esencyjengo bulionu cielęcego wrzucić 3 pokrojone w kosteczkę ziemniaki, pokrojoną marchewkę, 10 plasterków pora, 3 duże cebule w całości, filiżankę kaszy jęczmiennej. Pokroić ugotowane wcześniej w bulionie miękkie kawałki cielęciny lub dobrej wołowiny i umieścić je z powrotem w garnku. Sparzyć wrzątkiem suszone grzyby (prawdziwki lub podgrzybki) przez jakiś czas moczyć w wodzie. Wrzucić je następnie na klarowane rozgrzane masło, posolić. Następnie grzyby dodać do reszty. Całość doprawić solą, czarnym pieprzem i szczyptą pieprzu ziołowego. Gotować pod przykryciem ok. 1 godz. na małym ogniu. Ciepły (nie wrzący) krupnik doprawić 2 łyżkami spadziowego miodu.

Oto kilka potraw, które należy spożywać jak najczęściej zimową porą. W tym okresie nie należy zapomnieć o rozgrzewających zupach. Co oczywiste, należy do łask przywrócić żur i barszcz, nieodłącznych arystokratów polskiego stołu. Ale ponieważ mamy do czynienia z arystokracją, najlepsze przepisy podamy przed wigilią.

Smacznego!

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
 
 
O tym się mówi:
 
Mali      odkrywcy   pod ochroną YOPE
Dzieci zajmują się głównie odkrywaniem świata. A rodzice troską o swoje...
 
Rzęsy jak marzenie
Długie, gęste i podkręcone rzęsy to marzenie każdej z nas! Sprawiają, że...
 
Manicure idealny
Jesienią manicure powinien być ożywiony kolorem lub pozostawać w klasycznym...
 
Jak przekonać dzieci do warzyw i owoców?
Rok szkolny coraz bliżej, dlatego pamiętajmy, aby w plecaku zamiast słodyczy...
 
Jak przyswoić składniki warzyw i owoców?
Dziś musielibyśmy zjeść 15 marchewek, aby przyswoić taką ilość witamin i...
 
VEGE POWER
Roślinna moc od Eveline Cosmetics!   Dieta vege oparta na superfoods i...
 
Codziennie w dobrej formie
 Co raz więcej mówi się o standardach wytwarzania suplementów diety, a...
 
Przełom w sztuce demakijażu
Profesjonalny oczyszczający płyn micelarny Christian Laurent   W codziennej...
 
Bezinwazyjny neurolifting
EVELINE COSMETICS - SPEKTAKULARNE EFEKTY BEZ SKALPELA   Innowacyjna seria...
 
Postaw na letnią metamorfozę włosów!
Temperatury rosną, czas więc pomyśleć o letnich stylizacjach włosów. Jak...
 
Nowotwory i ich tajemnice okiem patomorfolożki
Rak to choroba cywilizacyjna, która zbiera coraz większe żniwo. Paulina...
 
Kuchnie świata według Hanny Lis
Hanna Lis serwuje czytelnikom prawdziwą ucztę dla zmysłów. Dziennikarka w...
 
#FestivalQueen z AVON -  linia festiwalowych kosmetyków!
Lato to sezon festiwali, podczas których muzyka często ustępuje miejsca...
 
Na czym polega Terapia Gersona?
Doktor Max Gerson opracował terapię, która opiera się na diecie...
 
Jak ułatwić sobie e-zakupy?
Wszyscy bez wyjątków chcemy za nasze zakupy zapłacić jak najmniej. Gdy...
 
Jak uniknąć cukrzycy i chorób wątroby?
Powikłania cukrzycy są groźne, dlatego należy wykonywać badania krwi, które...
 
Glinka z Maroko dostarczy skórze minerałów
Jeśli do maseczki lub peelingu wykorzystamy, bogatą w minerały, marokańską...
 
Czarne mydło w kosmetykach do kąpieli
Czarne mydło, które od wieków stosują Marokańczycy, ma działanie...
 
Jak działa porównywarka koszyków?
Dla klientów e-aptek, jak i wszystkich e-sklepów nie jest istotna cena...
 
Make - up w stylu CALIFORNIAN GIRL
  Otulona blaskiem słońca, niezwykle modna Californian Girl w...
 
Christian Laurent – luksusowa pielęgnacja
Każda kobieta zasługuje na najlepszą pielęgnację. Dlatego w światowych...