znany lekarz
Apteka suplementy

Gotuj po studencku

Gotuj po studencku Gotuj po studencku

Właśnie rozpoczyna się nowy rok akademicki, a studentów czekają nie tylko naukowe, ale też kulinarne wyzwania. Nie zawsze mieszkają z rodzicami, są najczęściej zabiegani pomiędzy uczelnią, pracą, domem i spotkaniami
z przyjaciółmi i niekoniecznie mają czas i chęć na gotowanie. Na szczęście nie musi to wcale oznaczać rezygnacji ze smacznych i zdrowych posiłków.

Po studencku, czyli jak?

Obiegowa opinia mówi, że obiad studencki musi być na szybko, bo przecież kto jak kto, ale student czasu nigdy nie ma.
I niezależnie, czy akurat zajęcia trwają od 8:00 do 18:00, czy są to jedynie dwa nieobowiązkowe wykłady. Takie życie studenta
A oprócz tego, najlepiej, gdy obiad jest niedrogi.
Zniżkami, promocjami czy tańszymi składnikami, student zazwyczaj nie gardzi. I nawet Ci, którzy dorabiają i mogliby chodzić na lunch do pobliskiej restauracji, często jednak wolą zachować oszczędności na nieco inne wydatki. Wszystko to może się odbić na walorach smakowych i wartościach odżywczych posiłków.

Obiad – rzecz konieczna

Obowiązki na uczelni, dorywcza praca
i częste zarwane noce to nie najlepsze połączenie. Początek roku akademickiego bywa szczególnie trudny. Zapasy z domu szybko się kończą, a zmiana trybu życia –
z wakacyjnego na ten pełen zajęć na uczelni – wymaga sporo energii. Gdy dochodzi do tego także niezdrowe jedzenie, dobre samopoczucie może stać się jedynie wakacyjnym wspomnieniem. Łatwiej wtedy o ból głowy, a jesienne przemęczenie bardziej daje się we znaki. Czasem wystarczy zmienić klika prostych nawyków żywieniowych, żeby dostarczyć organizmowi potrzebnych składników i czuć się lepiej. O tym jak ważne jest śniadanie, słyszał już chyba każdy. Ale w dniu pełnym zajęć, warto pamiętać także o ciepłym, wartościowym posiłku. Można o to zadbać, nie poświęcając równocześnie wiele czasu i energii na jego przygotowanie.

Domowy obiad w 20 minut

Gorące zupy lub smażone placki ziemniaczane? Brzmi jak pyszny, ale i pracochłonny, obiad u mamy lub babci. Jest jednak sposób, aby oba te dania przygotować szybko i łatwo. Potrzeba tylko 20 minut, żeby zjeść kapuśniak, grochówkę, zupę pomidorową czy placki ziemniaczane. Wystarczy mieć pod ręką naturalne produkty z serii Dania Babci Zosi firmy SyS, które smakują jak domowe. Dzięki wykorzystaniu procesu suszenia, zawarte w nich warzywa zachowują walory odżywcze. Zupy można przygotować nawet w mikrofalówce. Po Dania Babci Zosi bez obaw mogą sięgnąć także osoby na diecie wegetariańskiej. Dodatkowo, nie uszczuplą one nadmiernie studenckich oszczędności. Za ok. 5 zł można przygotować 1 litr pożywnej zupy lub usmażyć 12 placków.

Za to Ci, którzy lubią i chcą chwilę poświęcić na gotowanie, mogą do grochówki czy kapuśniaku dodać trochę boczku lub wędzonki i podać je z grzankami lub chlebem. Placki ziemniaczane warto uzupełnić mięsnym sosem czy surówką ze świeżych warzyw. W ten sposób nawet przy napiętym planie dnia, można cieszyć się zdrowym i własnoręcznie przyrządzonym domowym obiadem. Placki ziemniaczane są dostępne nie tylko w wersji klasycznej, ale także z suszonymi pomidorami lub ze szpinakiem, które zaspokoją wyrafinowane studenckie gusta. Do ciasta na placki z pomidorami można wkroić kawałki szynki lub trochę oliwek, a te ze szpinakiem posmakują z jogurtem, śmietaną lub serkiem pleśniowym.

Dossier produktów:

Kapuśniak

Skład: kapusta suszona (min. 40%), warzywa suszone 15% (marchew, cebula, seler), kwas mlekowy (kwas), mąka ziemniaczana, sól, ekstrakt drożdżowy, majeranek, kminek, pieprz czarny

Masa netto: 60 g

Sugerowana cena detaliczna: 4,99 zł.

Zupa pomidorowa z ryżem

Skład: ryż biały (min. 40%), pomidor suszony (min. 25%), sól, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, mąka ziemniaczana, natka pietruszki suszona, lubczyk suszony

Masa netto: 95 g

Sugerowana cena detaliczna to 4,79 zł.

Grochowa

Skład: warzywa suszone 32% (ziemniak, marchew, cebula, czosnek), groch płatki (min. 30%), mąka grochowa (min. 25%), sól, majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny

Masa netto: 105 g

Sugerowana cena detaliczna: 4,99 zł.

Placki ziemniaczane

Skład: ziemniaki suszone (min. 60%), skrobia ziemniaczana, cebula suszona, sól.

Masa netto: 200 g (na około 12 placków)

Sugerowana cena detaliczna: 4,99 zł.

Placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami

Skład: ziemniaki suszone (min. 56%), skrobia ziemniaczana, pomidor suszony (min. 8%), cebula suszona, czosnek suszony, sól, papryka ostra, oregano, bazylia

Masa netto: 200 g (na około 12 placków)

Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Mieszanka na placki ziemniaczane ze szpinakiem - składniki: ziemniaki suszone (min. 56%), skrobia ziemniaczana, cebula suszona, szpinak suszony (min. 4%), sól, czosnek suszony

Masa netto: 200 g (na około 12 placków)

Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł.

Produkty z serii Dania Babci Zosi to:

  • zupy: koperkowa, botwinka, żurek, zupa z soczewicy, pomidorowa z ryżem, cebulowa, kapuśniak, krupnik, grochowa, barszcz ukraiński, grzybowa z kasza perłową, pieczarkowa
  • ryże: ryż ze szpinakiem, ryż z pomidorami i papryką, ryż z groszkiem i marchewką, ryż z jabłkamii rodzynkami
  • kasze: kasza jęczmienna z soczewicą, kasza jęczmienna z pieczarkami, kasza gryczana z warzywami, kasza gryczana z grzybami
  • placki ziemniaczane: klasyczne, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość – placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt – Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/

https://www.facebook.com/firmasys

Kontakt dla mediów:

Agnieszka Malesza-Woźniak, Magdalena Zlot, Triple PR

ul. Wilcza 25/6, Warszawa

tel. 22 216 54 20; 600 360 911;

agnieszka.malesza@triplepr.pl; magdalena.zlot@triplepr.pl;