znany lekarz
Apteka suplementy
Owoce

JABŁKO-dobrodziejstwo dla jelit

JABŁKO-dobrodziejstwo dla jelit JABŁKO-dobrodziejstwo dla jelit

JABŁKO - pochodzi z Azji, obecnie znanych jest kilka tysięcy odmian jabłoni hodowlanej, najbardziej rozpowszechniony owoc w Polsce. Polska jest bardzo ważnym eksporterem tych owoców na świecie. Ze względu na porę dojrzewania wyróżniamy takie odmiany jak: - letnie, dojrzewające pod koniec lipca i w sierpniu, - jesienne, dojrzewające w pierwszej połowie września, zimowe - dojrzewające pod koniec września i w październiku. Jabka przeznaczone są do konsumpcji bezpośredniej jako owoce deserowe, na przetwory (marmolady, owoce pasteryzowane, soki pitne, kompoty, susz, wina). O wartości smakowej jabłek decyduje stosunek ilości cukrów do kwasów organicznych oraz zawartość olejków eterycznych. Jabłka cechuje duża wytrzymałość przechowalnicza.;

Składniki odżywcze: witamina C, wapń, magnez, fosfor, potas, krzem, beta-karoten, duża zawartość błonnika, pektyna, glukoza, fruktoza, sacharoza, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy);

Właściwości lecznicze: wpływa korzystnie na pracę jelit ze względu na zawartość błonnika, przyspiesza przemianę materii i oczyszcza organizm, obniża cholesterol;

Ilość kalorii: w  100 g -  50 kcal.