0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Jak przetrwać Święta i nie przytyć – 5 rad dietetyka
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 Żywienie
 
 
Jak przetrwać Święta i nie przytyć – 5 rad dietetyka
fot:pixabay
 
Jak przetrwać Święta i nie ...
Oceń
Forum dyskusyjne

Okres świąteczny to czas, którego obawiają się wszystkie osoby dbające o figurę. Nawet, jeśli na co dzień udaje nam się przestrzegać zasad racjonalnej diety i trzymać kalorie pod kontrolą, teraz silna wola będzie wystawiona na poważną próbę. Jak zatem pójść ze Świętami na kompromis i nie zniweczyć efektów racjonalnej diety – radzi Adriana Szulińska, dietetyk LightBox.

1.      Przygotuj świąteczne klasyki w lżejszej wersji

Praktycznie każdą świąteczną potrawę da się przygotować w lekkiej i zdrowej wersji. Zamiast smażyć rybę na tłuszczu, możesz ją upiec. Pierogi z wody będą o wiele mniej kaloryczne niż z patelni. Kapustę można przygotować bez zasmażki, a majonez wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym. Jeśli przy świątecznym stole jesteś w roli gościa, postaraj się wybierać spośród podawanych dań te najmniej tłuste. Bez obaw możesz zjeść barszcz z uszkami, pierogi z kapustą czy kapustę z grzybami. Zamiast ciast z kremem wybierz sernik lub szarlotkę – będą zawierać nie tylko mniej tłuszczu, ale i mniej białej mąki. Problemem mogą też być napoje. Zdecydowane zrezygnuj ze słodkich soków i napojów gazowanych. Popijaj wodę lub kompot z suszu – byle nie za słodki. Na poprawę trawienia idealna będzie zielona lub czerwona herbata.

2.      Jedz to, co wyjątkowe

Absolutnie nie odbieraj sobie frajdy z jedzenia tego, na co czekasz cały rok. To jest właśnie czas, kiedy możesz się delektować najlepszymi na świecie pierogami mamy lub mistrzowskim makowcem babci. W pierwszej kolejności nakładaj na talerz dania, które szczególnie kojarzą Ci się ze świętami, albo takie, których nie znasz, a chcesz spróbować. Jeśli zostawisz je sobie na koniec – na pewno po nie sięgniesz mimo przejedzenia. Ale gdy od nich zaczniesz, bez problemu zrezygnujesz z mniej lubianych potraw. Odpuść też sobie pieczywo, ziemniaki czy słodycze – to są rzeczy, do których masz dostęp na co dzień.

3.      Nie stawiaj porządku dnia na głowie

Najgorsze, co można zrobić, to nie jeść nic aż do kolacji wigilijnej, aby „zostawić sobie miejsce” na nadprogramowe kalorie. To zupełnie tak nie działa! Jeśli przez długi czas nic nie jesz, siadasz do stołu z „wilczym głodem”, nad którym trudno zapanować. To z kolei gwarantuje przejedzenie i złe samopoczucie w jego efekcie. Zjedzenie dużego posiłku po długiej przerwie spowoduje również gwałtowny wzrost poziomu glukozy oraz insuliny (hormonu, który wszystko, co zjesz, zamieni w tkankę tłuszczową). W Wigilię zjedz normalne śniadanie oraz 1-2 warzywne przekąski, a jeśli do wieczerzy siadacie wieczorem, zadbaj też o lekki obiad z dużą ilością warzyw. W Święta trzymaj się zasady, że lepiej jeść często, ale mało, niż rzadko, ale dużo.

 4.      Rusz się od stołu

Pomimo, że Święta kojarzą się głównie z zasiadaniem przy wspólnym stole, wcale nie muszą wyglądać właśnie w taki sposób. Jeśli w Twojej rodzinie tradycją jest wielogodzinne ucztowanie, jak najczęściej wstawaj od stołu – pomagaj w kuchni, podchodź do innych gości, baw się z dziećmi. Rozruszasz się i spalisz trochę kalorii. Nie od dziś wiadomo, że widok jedzenia zaostrza apetyt. Dzięki aktywności unikniesz odruchowego sięgania po kolejne dokładki. Koniecznie też wybierz się z rodziną na spacer lub łyżwy. Jeśli będzie śnieg, zabierz dzieci na sanki. Spędzisz niezapomniane chwile z bliskimi i zrobisz coś dobrego dla siebie.

5.      Zakończ świętowanie w II dzień Świąt

Wiesz, jaki jest prawdziwy problem ze świątecznymi potrawami? Dojadamy je jeszcze długo po Świętach – w końcu „nic się nie może zmarnować”. Przede wszystkim nie pozwól, aby w domu zostały zapasy słodyczy. Nie ma takiej możliwości, żeby się im oprzeć po kilku dniach, w ciągu których przyzwyczailiśmy nasz organizm do cukru. Jeśli mamy gości, każdego z nich można przy wyjściu obdarować kawałkiem ciasta lub porcją ulubionej świątecznej potrawy. To, co się da, zamrażamy, pozostałe dania zjadamy w ramach planowych posiłków. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść rybę po grecku na śniadanie, a na obiad kawałek pieczonego schabu z sałatką jarzynową. Chodzi o to, żeby nie dojadać zapasów jak najszybciej, w ramach dodatkowych przekąsek, bo sprzyja to przejadaniu się i utrwala nadplanowe kilogramy.

Pamiętaj, że nawet jeśli Twoja dieta w Święta nie będzie idealna, nie musisz się obwiniać. Ten czas jest po to, aby nacieszyć się rodzinnymi spotkaniami i pysznym, tradycyjnym jedzeniem. Zapomnij o stresie i odpoczywaj. Najważniejsze to wrócić do racjonalnej diety zaraz po zakończeniu Świąt.

Adriana Szulińska, dietetyk LightBox

***

Adriana Szulińska, dietetyk LightBox. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka oraz studiów podyplomowych w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej na kierunku Psychodietetyka. Posiada doświadczenie w leczeniu pacjentów zmagających się z nadmierną masą ciała oraz chorobami metabolicznymi. Prowadzi aktywne poradnictwo dietetyczne.

Catering dietetyczny LightBox to całodzienne zestawy urozmaiconych, smacznych posiłków, które zawierają to, co potrzebne, by cieszyć się zdrowiem, witalnością i świetną sylwetką.Diety LightBox są zbilansowane zgodnie z normami i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. LightBox oferuje 4 rodzaje diety: Optimum – wzorowaną na diecie śródziemnomorskiej, No Fish – zbilansowaną dietę tradycyjną bez ryb, Vege – dietę laktoowowegetariańską i Gluten Free, czyli dietę bezglutenową. Więcej informacji na stronie: www.lightbox.pl.

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Świeżość kwiatów
Kwiaty, aby zachowały świeżość wymagają różnego traktowania w zależności od ...
 
 
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte nie lubią przeciągów, wolą miejsca mniej nasłonecznione, nie ...
 
 
Żywot kwiatów
Można przedłużyć żywot kwiatów. Cięte tulipany i cyklameny (fiołki ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Grejpfrut
Grejpfrut – najlepiej jeść go rano, pomaga zredukować zapasy tkanki ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
ŚWIETLIK ŁĄKOWY
ŚWIETLIK ŁĄKOWY (Euphrasia rostkoviana) – rośnie w całej Europie. W Polsce ...
 
 
CZĄBER
CZĄBER OGRODOWY (Satureja hortensis) - znany już w starożytności, w Polsce ...
 
 
Skrzyp polny
Skrzyp polny (Equisetum arvense)) jest byliną z rodziny skrzypowatych i ...
 
 
Centuria pospolita
Centuria pospolita – Centaurium umbellatum nazywana również tysiącznikiem, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
O zaletach ...
Miłośnicy makrobiotyki i część dietetyków niechętnie wypowiada się o mleku. ...
 
 
Rzodkiew czarna ...
Rzodkiew czarna zwana również czarną rzepą uprawiana była już w starożytnych ...
 
 
Danie z wieprzowiny
W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków ...
 
 
Seler korzeniowy ...
Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety ...
 
 
Cebula - łzawy ...
Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, ...