znany lekarz
Apteka suplementy
Zdrowie

Jak uchronić się przed przeziębieniem i grypą?

Jak uchronić się przed przeziębieniem i grypą? Jak uchronić się przed przeziębieniem i grypą? fot. pedrojperez morguefile com

Jesień sprzyja infekcjom. Zimno i wilgoć obniżają odporność organizmu, który nie zawsze jest w stanie skutecznie obronić się przed zarazkami. Natychmiastowa pomoc, jakiej możemy mu udzielić może zapobiec rozwojowi choroby, a przynajmniej złagodzić jej przebieg. Najlepiej jest wzmocnić organizm jeszcze przed wystąpieniem pierwszych objawów, kiedy mieliśmy np. kontakt z chorą osobą, od której mogliśmy się zarazić. Ale już pierwsze sygnały świadczące o infekcji powinny nas zmobilizować do działania.

Naturalne metody obrony przed infekcją.

  1. Jeżówka purpurowa uaktywnia mechanizmy obronne i samonaprawcze zanim jeszcze wytworzą się swoiste przeciwciała. Gotowe preparaty z jeżówki skutecznie pomagają zapobiec pojawieniu się przeziębienia czy grypy, a w wypadku ich wystąpienia łagodzą objawy i skracają czas choroby. Jeżówka uaktywnia makrofagi, limfocyty i wolne rodniki, zwalczające wirusy, bakterie, a nawet grzyby. Soki, wyciągi, nalewki i odwary z jeżówki pobudzają aktywność systemu immunologicznego organizmu, jednak należy pamiętać o tym, że długotrwałej ich przyjmowanie obniża działanie na organizm. Zaleca się przyjmowanie preparatów z jeżówki przez okres nie dłuższy niż 6-8 tygodni i to z przerwami. Odwar z jeżówki: 1 łyżkę rozdrobnionych korzeni jeżówki zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Pijemy po odcedzeniu 3 razy dziennie po ½ szklanki.
  2. Owoce i kwiaty bzu czarnego. Podnoszą odporność, działają napotnie i przeciwwirusowo. Owoce bzu zawierają duże ilości witaminy C, niezbędnej dla ochrony organizmu przed infekcjami. Ponadto zawierają substancje czynne, hamujące wnikanie wirusa do błony komórkowej. Kwiaty, ze względu na dużą zawartość flawonoidów wykazują właściwości przeciwzapalne. Podnoszą odporność organizmu na drobnoustroje, alergeny a także substancje rakotwórcze. Napar z kwiatów bzu czarnego: 1 łyżkę suszonych kwiatów bzu czarnego zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 15 minut. Pijemy kilka razy dziennie w ciągu dnia po pół szklanki. Odwar z owoców bzu czarnego: 2 łyżki owoców zalewamy szklanką zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Odstawiamy na ok. 15 minut i odcedzamy. Pijemy ½ szklanki odwaru 3 razy dziennie.
  3. Herbatka z lipy również wzmacnia odporność i działa napotnie. 2 łyżki kwiatów lipy zalewamy szklanką gorącej wody i zaparzamy przez ok. 15 minut. Pijemy 3-4 razy dziennie po pól szklanki naparu. Ze względu na podobne właściwości do kwiatów bzu możemy przygotować napar wykorzystując obie lecznicze rośliny.
  4. Traganek błoniasty. Działa stymulująco na układ odpornościowy, wykazuje również właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. W przeciwieństwie do jeżówki, przetwory z traganka można przyjmować przez dłuższy czas. Pomagają zapobiegać zachorowaniu na przeziębienie lub grypę, ale również odbudowują odporność po przebytej chorobie. Odwar z korzenia traganka: 2 łyżeczki korzeni zalewamy szklanką wody i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Odcedzamy. Pijemy 2-3 razy dziennie.
  5. Propolis znany jest w lecznictwie od czasów starożytnych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, jest „naturalnym” antybiotykiem. Ponadto wspomaga ukrwienie błon śluzowych, działa przeciwzapalnie oraz mobilizuje układ odpornościowy. Propolis nie jest wskazany dla osób uczulonych na pyłki kwiatowe, które są obecne również w propolisie i mogą wywołać reakcję uczuleniową.
  6. Witamina C. Organizm zużywa podczas infekcji duże ilości tej witaminy. Już po 24 godz. może wystąpić jej niedobór w organizmie. Witamina C jest niezbędna dla organizmu w czasie infekcji, ponieważ skutecznie mobilizuje mechanizmy obronne i samonaprawcze. Jej naturalna forma przynosi znacznie lepsze efekty lecznicze od syntetycznej. Jednak trudno dostarczyć wymaganą ilość naturalnej witaminy C w trakcie infekcji (500-1000 mg dziennie). Można podawać syntetyczną witaminę C, która nawet w większych ilościach nie jest szkodliwa, ponieważ należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, a więc jej nadmiar z łatwością jest usuwany z moczem. Skutkiem ubocznym może być jednak podrażnienie żoładka. Dawkę witaminy C zmniejszamy powoli, aż samo pożywienie pokryje w pełni zapotrzebowanie na kwas askorbinowy.
  7. Witamina A jest bardzo skuteczna w zwiększaniu odporności skóry i błon śluzowych oraz w leczeniu nieżytowych stanów zapalnych. Zjedzenie jednej średniej wielkości marchewki może pokryć dziennie zapotrzebowanie na witaminę A. Najlepiej jest spożywać marchewkę w formie surówki skrapianej oliwa z oliwek, ponieważ organizm najlepiej przyswaja witaminę A rozpuszczoną w tłuszczach. Przyjmowanie witaminy A w formie syntetyczne wiąże się z ryzykiem skumulowania w wątrobie nadmiaru tej witaminy, a wypadku dłuższego przyjmowania może spowodować zatrucie organizmu. W czasie infekcji podaje się witaminę A tylko przez kilka dni (dawka dzienna wynosi do 10 000 jednostek).
  8. Cynk to pierwiastek śladowy, pełniący bardzo ważną rolę w procesach immunologicznych. Kiedy spada odporność, tracimy również poziom cynku w organizmie. Warto w czasie infekcji korzystać z cynku w postaci leku, aby przyspieszyć proces leczenia przeziębienia lub grypy. Aby jednak nie dopuścić do powstania infekcji dobrze jest zadbać o skomponowanie posiłków w taki sposób, aby całkowicie pokryło zapotrzebowanie organizmu na cynk. To też jest warunkiem ochrony przed przeziębieniem i grypą.