0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Kawa inaczej? Tego szukaj w kawiarniach!
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
Kawa inaczej? Tego szukaj w kawiarniach!
fot:Segafredo
 
Kawa inaczej? Tego szukaj ...
Oceń
Forum dyskusyjne

W przypadku kawy podobnie jak w muzyce - klasyka jest bazą dla każdej improwizacji. Dlatego zarówno wielbicielom tradycyjnego espresso, jak i poszukiwaczom nowych smakowych doznań, podpowiadamy, z jakimi trendami mogą spotkać się w nadchodzącym sezonie, odwiedzając kawiarnie.

Wychodząc na przeciw rosnącym wymaganiom coraz bardziej świadomych konsumentów, producenci i dystrybutorzy kawy proponują wiele innowacyjnych i przyjaznych zdrowiu rozwiązań dotyczących przygotowania napojów. A wszystko w zgodzie ze zdobywającym coraz większą rzeszę zwolenników nurtem slow food. Czym zaskoczą nas restauracje i kawiarnie w nadchodzącym sezonie? Przyglądamy się najciekawszym kawowym trendom!

Smak ekologii

Z badań przeprowadzonych w 2014 roku przez SGGW wynika, że 52% polskich konsumentów sięga po żywność ekologiczną, a 11% można zaliczyć do grona jej regularnych nabywców. Jak się okazuje popularność eko-żywności ma swoje uzasadnienie - opublikowane przez prestiżowy British Journal of Nutrition badania przeprowadzone na Uniwersytecie Newcastle dowodzą, że produkty organiczne znacząco różnią się pod względem składu chemicznego od żywności konwencjonalnej. Ta zasada dotyczy również kawy, dlatego wiodący producenci wprowadzają do swojej oferty mieszanki, których proces produkcji pozbawiony jest wszelkich sztucznych substancji, ulepszaczy i nawozów. Naturalne warunki uprawy pozytywnie wpływają nie tylko na stan środowiska, w którym zlokalizowane są plantacje kawy, ale również na walory smakowe przygotowanego na jej bazie naparu. Zdaniem ekspertów, uprawiane bez sztucznych nawozów, pestycydów i herbicydów ziarna, choć wymagają większego wysiłku na etapie wzrostu i zbiorów, cechują się bardzo wysoką jakością i wyjątkowym smakiem. – Przykładowo - certyfikowana mieszanka Organic, skomponowana z  ziaren Arabiki z plantacji w Peru i Meksyku oraz Robusty rodem z Ugandy i Meksyku wyróżnia pełny i wyrazisty charakter z dominującymi nutami czekolady oraz karmelu – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – W tego typu propozycjach uprawianych naturalnie wyczuwalne są także aromaty anyżu i orzesznika pekanowego, a cielistość kawy dopełniają akcenty: miodowy i migdałowy oraz delikatna cytrusowość – dodaje ekspert.

Moc przychodzi z czasem

Cold brew, czyli alternatywna metoda uzyskiwania kawowego naparu, po 60 latach od powstania, przeżywa dziś swoisty renesans. „Parzony” na zimno napój największym zainteresowaniem cieszy się w okresie letnim, bowiem świetnie smakuje w wersji mrożonej z dodatkiem kostek lodu.  Zalewana letnią wodą i naciągająca od kilku do nawet kilkunastu godziny grubo mielona kawa pozbawiona jest goryczki, niższa jest również jej kwasowość. Charakteryzuje ją gładki, słodki i orzeźwiający, lekko owocowy smak. Jednocześnie napój przygotowany metodą cold brew charakteryzuje znacznie wyższa zawartość kofeiny, co jest wynikiem wielogodzinnego kontaktu mieszanki z wodą. Do przyrządzania napoju tą techniką najlepiej wykorzystać jasno paloną, gruboziarnistą mieszankę składającą się z ziaren Arabiki. Napar stanowić może samodzielny drink, jak i bazę dla bardziej wymyślnych trunków wzbogaconych takimi dodatkami jak na przykład mleko kokosowe, śmietanka, syrop smakowy czy szczypta morskiej soli.

Naturalne pobudzenie

Intensywny tryb życia, praca po godzinach, niedobór snu. To wszystko sprawia, że próbując „postawić się na nogi” sięgamy po syntetyczne napoje energetyczne, które stosowane regularnie mają negatywny wpływ na zdrowie, nie tylko ze względu na zawarte w nich składniki, ale również na ich zbyt wysokie dawki i nieodpowiednie proporcje oraz uzupełniające je dodatkowe substancje takie jak choćby cukier. Jak się jednak okazuje, niesprzyjające zdrowiu specyfiki z powodzeniem zastąpić możemy naturalnym drinkiem pobudzającym. Hongkong Espresso to pochodzące z Azji, aromatyczne połączenie herbacianej teiny z intensywną kofeiną. Według tradycyjnej receptury, do przygotowania napoju potrzebne jest świeżo zaparzone espresso i 70 lub 150 ml zielonej albo czarnej herbaty. - W tym zestawieniu dobrze sprawdza się mieszanka Darjeeling o delikatnie ostrej nucie lub kompozycja czystych herbat zielonych. Orzeźwiające Hongkong Espresso doskonale smakuje nie tylko w wersji na ciepło, ale również jako mrożony drink podawany z lodem. Jego świetnym dopełnieniem jest odrobina mleka i cukru, nadające naparowi bardziej subtelny smak - mówi Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. Warto jednak pamiętać, że choć naturalny, tego typu „energetyk” wykazuje wysokie właściwości pobudzające. Z uwagi na fakt, że nadmiar stymulujących substancji, niezależnie od źródła, z którego pochodzą, przynosić może niepożądane dla organizmu efekty, warto pamiętać, że zalecana dzienna dawka kofeiny dla osób zdrowych nie powinna przekraczać 300 mg.

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Świeżość kwiatów
Kwiaty, aby zachowały świeżość wymagają różnego traktowania w zależności od ...
 
 
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte nie lubią przeciągów, wolą miejsca mniej nasłonecznione, nie ...
 
 
Żywot kwiatów
Można przedłużyć żywot kwiatów. Cięte tulipany i cyklameny (fiołki ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Grejpfrut
Grejpfrut – najlepiej jeść go rano, pomaga zredukować zapasy tkanki ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
ŚWIETLIK ŁĄKOWY
ŚWIETLIK ŁĄKOWY (Euphrasia rostkoviana) – rośnie w całej Europie. W Polsce ...
 
 
CZĄBER
CZĄBER OGRODOWY (Satureja hortensis) - znany już w starożytności, w Polsce ...
 
 
Skrzyp polny
Skrzyp polny (Equisetum arvense)) jest byliną z rodziny skrzypowatych i ...
 
 
Centuria pospolita
Centuria pospolita – Centaurium umbellatum nazywana również tysiącznikiem, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
O zaletach ...
Miłośnicy makrobiotyki i część dietetyków niechętnie wypowiada się o mleku. ...
 
 
Rzodkiew czarna ...
Rzodkiew czarna zwana również czarną rzepą uprawiana była już w starożytnych ...
 
 
Danie z wieprzowiny
W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków ...
 
 
Seler korzeniowy ...
Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety ...
 
 
Cebula - łzawy ...
Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, ...
 
 
 
 
 
 
O tym się mówi:
 
Kawa inaczej? Tego szukaj w kawiarniach!
W przypadku kawy podobnie jak w muzyce - klasyka jest bazą dla każdej...
 
Kawa o smaku świąt
W okresie Bożego Narodzenia domowa kuchnia zamienia się w prawdziwy tygiel...
 
Kawowe wsparcie w pracy
Poranna „mała czarna” to dla wielu z nas element, bez którego nie wyobrażamy...
Powyższe informacje pochodzą z kont prasowych portalu. Utwórz konto PR
Pytania w sprawie uruchomienia konta prasowego lub komunikaty prasowe, prosimy przesyłać na adres: