znany lekarz
Apteka suplementy
Wspaniałości

Królicza wątróbka

WĄTRÓBKI Z KRÓLIKA NA RAZOWYM CHLEBIE

Zdrowie murowane i rozkosz podniebienia.

Składniki:

  • cienko pokrojony chleb razowy,
  • dobre masło,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 duże cebule,
  • olej lniany z pierwszego tłoczenia,
  • szczypta soli,
  • siekana zielona pietruszka.

Wykonanie:

Klarujemy masło, a następnie wrzucamy posiekaną cebulę. Mieszamy przez minutę i niezwłocznie wrzucamy królicze wątróbki. Nie odchodź od patelni i cały czas przewracaj zawartość. Dodaj zmiażdżony czosnek i po dwóch minutach lekko dosól calość.

Minutę przed wyjęciem potrawy, posyp wątróbki suszoną cebulą.

Pamiętaj! Wątróbkę wraz z cebulą nie trzymaj na gorącej patelni dłużej niż 7 minut.

Razowy chleb włóż do tostera i wyjmij chrupiące kromeczki. Skrop je olejem lnianym. Następnie ułóż na nich gorące wątróbki wraz z zeszkloną cebulą i czosnkiem.

Na koniec posyp całość siekaną pietruszką.

Pamiętaj – królicza wątróbka to jedno z najzdrowszych dań.