znany lekarz
Apteka suplementy

Kurczak korzenny na Boże Narodzenie z mandarynkami

Kurczak korzenny na Boże Narodzenie z mandarynkami Kurczak korzenny na Boże Narodzenie z mandarynkami fot. kurczak korzenny

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, również ze względu na kulinarne tradycje. Niepowtarzalne smaki, na które czekamy przez cały rok i kuszące aromaty wypełniające dom, wprowadzają w świąteczny nastrój. O tradycję warto i należy dbać, jednak Święta dają również możliwość, by wykorzystać drzemiące w nas pokłady kulinarnej fantazji i kreatywności. Klasyczne dania można przygotować w nowoczesny i pyszny sposób. Pachnący ziołami Kurczak Zagrodowy z Podlasia, którego delikatny smak podkreślą aromatyczne goździki, cynamon i imbir, to idealny przepis na bożonarodzeniowy obiad. Słodko-korzenne, zimowe nuty, wspaniale skomponują się z wyrazistymi mandarynkami, tworząc potrawę pełną smaków i aromatów, którym nikt się nie oprze!

Składniki:

  • 1 cały Kurczak Zagrodowy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • kilka kruszonych liści laurowych
  • 5-6 mandarynek
  • 2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć mieszanką wymienionych wyżej przypraw i wstawić w naczyniu, w którym będzie się piec na noc do lodówki. W dniu pieczenia obłożyć kurczaka plastrami mandarynek (można dla dekoracyjnego wyglądu dołożyć laski cynamonu i gwiazdy anyżu), kilka plastrów mandarynek razem z rozmarynem włożyć do wnętrza kurczaka. Wstawić kurczaka ułożonego w naczyniu na placach do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piec 20 minut po czym odwrócić na brzuch, piec kolejne 20 minut po czym znów ułożyć na plecach, temperaturę zmniejszyć do 170 st. C. i piec jeszcze 40 minut. Jeśli będzie zbytnio się przypiekał można przykryć folią aluminiową.

Więcej przepisów na www.zagrodowy.pl

***

Kurczak Zagrodowy to bez wątpienia produkt klasy premium! Chowany wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach przechadza się po zagrodzie na świeżym powietrzu w czystym ekologicznie rejonie Podlasia. To główny powód, dla którego Zagrodowy nigdy nie będzie dostępny w masowych ilościach, a każda tuszka jest gwarancją najlepszego pochodzenia i najwyższej jakości. Co więcej chów Zagrodowego trwa o połowę dłużej niż zwykłych kurcząt! Przez cały ten czas żywiony jest wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Nigdy niepodawane mu są żadne antybiotyki, co sprawia, że jest to produkt w 100% naturalny! Mięso Kurczaka Zagrodowego jest doceniane wśród miłośników gotowania. Jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka.

Producent: Sedar S.A.

Średnia waga kurczaka: 1,5 – 1,8 kg

Cena: 11,99 zł /kg

www.zagrodowy.pl

www.facebook.com/Zagrodowy

Biuro prasowe:

Jagoda Konarska

Project Manger

j.konarska@qualitypr.pl

kom.  +48 728 405 287