znany lekarz
Apteka suplementy
Żywienie

Majeranek ogrodowy (Origanum majorana)

Majeranek ogrodowy (Origanum majorana) Majeranek ogrodowy (Origanum majorana) fot. wikipedia org

Na obszarach dzikich majeranek występuje w rejonie Morza śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Uprawiany jest praktycznie na całym świecie. Roślina ta lubi gleby żyzne, próchnicze, przepuszczalne, zasobne w wapń oraz miejsca nasłonecznione i zaciszne. Jest to krzewinka o rozgałęzionych łodygach z dość mocnym ulistnieniem. Liście są drobne, ogonkowe z gruczołami na szczycie, kwiaty małe białe lub różowawe. Owoc to poczwórna rozłupina z drobnymi jasnobrązowymi nasionami. Cała roślina oznacza się silnym, specyficznym zapachem. Majeranek kwitnie w lipcu i sierpniu. Zbiór odbywa się przed kwitnieniem. Całą roślinę suszy się w warunkach naturalnych, w miejscach zacienionych i przewiewnych, rozłożoną cienką warstwą lub w suszarni w temperaturze do 350C. Wysuszone prawidłowo ziele zachowuje szarozieloną barwę oraz charakterystyczny zapach. W majeranku znajdują się liczne substancje czynne takie jak: olejek eterycznych, garbniki, flawonoidy, fenolokwasy, triterpeny, polisacharydy, gorycze, pektyny, witaminy i sole mineralne.

Właściwości lecznicze: Majeranek działa rozkurczająco, bakteriobójczo, przeciwwirusowo, żółciopędnie i wiatropędnie. Wspomaga układ trawienny, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, pomaga w zaburzeniach wątroby i śledziony, biegunkach, znosi kolki i skurcze jelit. Działa rozszerzająco na oskrzela, ułatwiając odkrztuszanie. Zewnętrznie ma zastosowanie jako środek przeciwbakteryjny, ściągający, przeciwzapalny, wykorzystywany w chorobach skóry i trudno gojących się ranach.

Ziele majeranku to również bardzo popularna przyprawa kuchenna, wykorzystywana do przygotowywania dań mięsnych potraw z drobiu, wędlin, flaków, grochówki, zupy fasolowej i innych potraw strączkowych. Pomaga trawić ciężko strawne pokarmy.

Napar z majeranku: 1 łyżkę ziela majeranku zalewamy szklanką wrzącej wody. Odstawiamy na 10 min do zaparzenia. Odcedzamy. Pijemy 2-3 razy dziennie po ½ szklanki naparu. Pomaga w niestrawnościach i przeziębieniu.

Majeranek wykorzystywany jest nie tylko we przemyśle farmaceutycznym i spożywczym lecz również kosmetycznym, perfumeryjnym i spirytusowym.