0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
PAPAJA
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 
PAPAJA
fot:© felinda - Fotoliacom
 
PAPAJA
Oceń

PAPAJA - czyli melonowiec właściwy pochodzi z Ameryki Środkowej. Jest egzotyczną byliną wieloletnią; owoce papai mają kształt podobny do gruszki, w smaku podobny do melona, dlatego papaja nazywana bywa drzewem melonowym. Sórka tego owocu w trakcie dojrzewania zmienia barwę z zielonej na żółtą lub pomarańczową. Miąższ jest bardzo miękki, soczysty i słodki. W kuchni wykorzystuje się zarówno owoce dojrzałe jak i niedojrzałe. Owoce dojrzałe służą do robienia sałatek, surówek, napojów mlecznych, soków owocowych, alkoholi, deserów. Owoce niedojrzałe mają zastosowanie jako dodatek do drugich dań, są pieczone, śmażone, duszone, gotowane, nasiona papai wykorzystuje się jako ostrą przyprawę do sosów.

Składniki odżywcze: witaminy: C, E, A, K, wapń, magnez, potas, beta-karoten, kwas foliowy, łatwo przyswajalne cukry, wspomagający trawienie enzym papania;

Właściwości lecznicze: silne działanie przeciwrakowe, działa leczniczo na układ pokarmowy – zawiera liczne enzymy, jednym z nich jest papaina, która ma podobne działanie do pepsyny, zwalcza pasożyty i bakterie, leczy stany zapalne jelit, przyspiesza przemianę materii, działa odmładzająco, obniża zły cholesterol w organizmie;

Ilość kalorii: w  100 g -  43 kcal.

 

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
Polecamy:
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Jak pozbyć się ...
Problem nadwagi spędza sen z powiek wielu osobom. Jedni pragną zrzucić ...
 
 
Rośliny ...
Spośród wielu roślin o właściwościach leczniczych, istnieją takie, które ...
 
 
Nietolerancja ...
U niektórych osób po spożyciu mleka lub innych produktów mlecznych występują ...
 
 
Flawonoidy - ...
Flawonoidy to związki fenolowe nadające roślinom różnorodne zabarwienie. ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Kwiaty
Kwiaty można przewieźć nawet na dużą odległość, jeśli ich łodyżki wetkniemy ...
 
 
Wysychanie czosnku
Czosnek nie wyschnie, jeżeli włożymy go do słoiczka z oliwą, która przejdzie ...
 
 
Liściasta herbata
Do parzenia liściastej herbaty najlepiej jest używać tego samego dzbanka ze ...
 
 
Oliwa
Oliwa – spożywaj 3 łyżki dziennie, dostarcza nienasyconych tłuszczów, które ...
 
 
Mszyce
Aby pozbyć się mszyc z roślin, włóż do doniczki ząbek czosnku. Aby pozbyć ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
POKRZYWA
POKRZYWA ZWYCZAJNA (Urtica dioica) – rośnie w strefie klimatu umiarkowanego, ...
 
 
ANYŻ
ANYŻ - ( Primpinella anisum) pochodzi z Egiptu i Azji Mniejszej, uprawiany w ...
 
 
RDEST PTASI
RDEST PTASI (Polygonum aviculare) – jest chwastem jednorocznym, spotykanym ...
 
 
Dziurawiec zwyczajny
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) polecany był już przez ...
 
 
Melisa lekarska
Melisa lekarska (Melissa officinalis L) należy do rodziny jasnowatych. Znana ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta niskobialkowa
Dieta niskobiałkowa, celem tej diety jest utrzymanie dobrego stanu ...
 
 
Dieta w miażdżycy
Dieta w miażdżycy – miażdżyca jest chorobą, którą cechuje ogniskowe ...
 
 
Dieta głodówkowa
DIETA GŁODÓWKOWA Dieta głodówkowa (wodna, sokowa lub warzywno-owocowa) ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dbajmy o ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Lęk dziecka
Lęk to silna reakcja emocjonalna na sytuacje trudne – te rzeczywiste lub ...
 
 
Stres związany ...
Wakacje to cudowny, wyczekiwany przez uczniów i ich rodziców czas błogiego ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Twarz
POMIDOR ODMŁADZAJĄCY! Pomidor sparz, rozgnieć widelcem. Gdy będzie miał ...
 
 
Peeling-najlepsz ...
Nawet jeśli nie stosujesz tego preparatu regularnie – pomyśl o nim w czasie ...
 
 
Dłonie
Cytrynowa maseczka na dłonie: Cytryna pomaga usunąć plamy z rąk. Dłonie ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Owoce suszone
Owoce suszone są bardzo smaczną i pożywna przekąską. Szczególnie w okresie ...
 
 
Soczewica ...
Soczewica znana była już w czasach starożytnych. Uprawiano ja na Bliskim ...
 
 
Chrzan. ...
Wielu historyków żywności spiera się co do jego pochodzenia. Wymienia się ...
 
 
Wodorosty - ...
Wodorosty to w większości przypadków jadalne rośliny wodne. Znane są różne ...
 
 
Seler korzeniowy ...
Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety ...
 
 
 
 
 
Informacje powiązane: