znany lekarz
Apteka suplementy
Przysmaki z warzyw

Pasztet z selera

PASZTET Z SELERA

Składniki:

  • 4 selery,
  • 3 jajka,
  • 1 bułka,
  • 1 cebula,
  • 10 dag pestek słonecznika,
  • 12 suszonych śliwek,
  • garść żurawiny,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • sól, pieprz, kurkuma, imbir, majeranek

Wykonanie:

Selery ugotować, aż będą miękkie, dodać namoczoną bułkę i żółtka – zmiksować. Dodać drobno posiekaną cebulkę oraz ubitą pianę, następnie dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki, śliwki, żurawinę i to posypać pestkami słonecznika (można również dodać pestki dyni), piec ok. 50 min w temp. 1800C. Wierzch można posypać przetartymi kawałkiami masła.

Smacznego!!!