znany lekarz
Apteka suplementy

Skarby lasu na talerzu

Skarby lasu na talerzu Skarby lasu na talerzu

Polskie lasy to zdecydowanie królestwo grzybów - borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki, gąski, kanie to tylko niektóre skarby, jakie możemy tam odnaleźć. Skrywające się w leśnej ściółce, najczęściej w pobliżu drzew, w ciepłe i deszczowe dni wyrastają w niezliczonych ilościach. Gdzie najlepiej szukać grzybów, do jakich potraw je dodać i co najważniejsze, jak rozpoznać te jadalne? To tylko niektóre pytania, na które warto poznać odpowiedzi zanim wybierzemy się do lasu.

Grzybobranie czas zacząć

Sezon na grzyby już się rozpoczął, dlatego nikogo nie dziwią grupki osób uzbrojonych w koszyki, wędrujące w głąb lasu. Grzybobranie to dobry pomysł na spędzenie czasu z rodziną na łonie natury, forma zarobku, a dla niektórych tradycja, powielana od pokoleń. Podstawowa zasada każdego grzybiarza? Im wcześniej wstaniemy, tym większa szansa na koszyk pełen smakołyków. Odpowiedni ubiór, który ochroni nas przed rosą i zimnym powietrzem, kalosze, wiklinowy koszyk, kompas, atlas grzybów i możemy ruszać na wyprawę.

Leśni poszukiwacze skarbów

W lesie sosnowym znajdziemy prawdziwki i podgrzybki, z kolei w bukowym na przykład kurki. Jakie grzyby należy zbierać? Oczywiście te, które przede wszystkim znamy i które pod kapeluszem mają tak zwaną „gąbkę”. Jeśli mamy wątpliwości, warto zajrzeć do atlasu grzybów. Jak zbierać grzyby, żeby nie uszkodzić grzybni, zdania są podzielone. Najlepiej jednak jest wykręcać grzyb, a grzybnię zasypać ziemią, dzięki temu za jakiś czas w tym samym miejscu pojawi się nowy grzyb. Warto na miejscu sprawdzić, czy grzyby nie są robaczywe i wstępnie oczyścić je z ziemi. 

Marynujemy, mrozimy i suszymy

Gdy zbiory będą udane, a koszyk wypełniony po brzegi, warto zająć się ich odpowiednim zakonserwowaniem. Jakie metody są najlepsze? Pierwszym znanym od lat jest suszenie. Piekarnik, specjalna suszarka bądź sznurek z nawleczonymi grzybami powieszony nad kuchenką, pozwolą nam skutecznie je ususzyć. Stosując tę metodę nie musimy wcześniej myć grzybów, wystarczy oczyścić je nożem. Kolejnym sposobem jest mrożenie. Warto wówczas przepłukać grzyby, po osuszeniu włożyć do zamrażalnika i potem przełożyć do plastikowego pojemnika. Należy pamiętać, aby nie przekładać grzybów do torebek foliowych, gdyż mogą się zepsuć. Dobrym sposobem jest także marynowanie. Grzyby należy wówczas podgotować w osolonej wodzie, po czym przełożyć do słoiczka i zalać wodą z octem.

Na Wigilię i nie tylko

Grzyby chociaż nie zawierają wartości odżywczych, to wzbogacą smak potraw swoim niezwykłym aromatem. Idealnie pasują nie tylko do wigilijnych pierogów, zupy grzybowej czy bigosu, ale również do sosów, omletów, tart, kasz lub jajecznicy.

Grzyby nie dla dzieci

Grzyby, chociaż wspaniale wzbogacają smak potraw, nie powinny być podawane dzieciom, zwłaszcza małym. Zawarta w grzybach chityna, powoduje, że są one dość ciężkostrawne. Warto pamiętać, że organizm dziecka jest delikatniejszy niż dorosłych, dlatego nawet zdrowy grzyb, może wywołać u dziecka problemy z żołądkiem. 

Gdy koszyk jest pusty

Zdarza się, że mimo szczerych chęci, wracamy do domu z pustym koszykiem. Powodem nieudanych zbiorów może być zbyt mała ilość opadów i towarzysząca temu niska temperatura. Często również zbyt późno wyruszamy do lasu i niestety wszystkie grzyby są już pozbierane. W takim wypadku idealnym rozwiązaniem są produkty z serii Dania Babci Zosi firmy SyS. Borowikowa z łazankami, grzybowa z kasza perłową lub kasza gryczana z grzybami pozwolą cieszyć nam się smakiem grzybów. Będą również dobrą propozycją dla osób, które nie lubią grzybobrania lub nie mają szczęścia do zbierania grzybów, a lubią ich smak. Aromatyczną zupę borowikową z łazankami z dodatkiem śmietany przyrządzimy w zaledwie 20 minut. Z kolei grzybowa z kaszą perłową ugotowana na żeberku z pewnością zaspokoi każdy głód. Kasza gryczana z grzybami to z kolei propozycja na drugie danie. Produkty przygotowane w oparciu o metodę suszenia, bazujące na naturalnych składnikach, powodują, że przenosimy się wprost do leśnego zagajnika, gdzie zapach grzybów unosi się w powietrzu.

Informacje o produkcie

Borowikowa z łazankami z serii Dania Babci Zosi

Borowikowa z łazankami to idealna propozycja na wigilijna zupę. Niezwykle aromatyczna, z dodatkiem śmietany jest gotowa w zaledwie 20 minut.

Masa: 60 g, Cena: 5,99 zł.

Grzybowa z kasza perłową z serii Dania Babci Zosi

Grzybowa z dodatkiem kaszy perłowej gotowana na żeberku, jest niezwykle sycąca i aromatyczna. Ze śmietaną, masłem i pieprzem tworzy niezwykle ciekawą kompozycję smaków.

Masa: 80 g, Cena: 4,99 zł.

Kasza gryczana z grzybami z serii Dania Babci Zosi

Kasza gryczana z grzybami to idealna propozycja na obiad. Podawana z pokrojonym boczkiem i z kefirem zniknie z talerzy w kilka chwil.

Masa: 250 g, Cena: 6,49 zł.

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość – placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt – Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/

https://www.facebook.com/firmasys

Kontakt dla mediów:

Katarzyna Zielińska, Triple PR

ul. Wilcza 25/6, Warszawa

tel. 22 216 54 20;

Katarzyna.zielinska@triplepr.pl;