znany lekarz
Apteka suplementy
Żywienie

Wodorosty - zielone skarby morza

Wodorosty - zielone skarby morza Wodorosty - zielone skarby morza fot. Donna Adenine

Wodorosty to w większości przypadków jadalne rośliny wodne. Znane są różne odmiany wśród których najbardziej popularne to : zielone, czerwone i brązowe. Znane i cenione były od tysiącleci nie tylko jako pożywienie, ale również jako skuteczne lekarstwo. Wodorosty obfitują w wiele cennych składników odżywczych. Zawierają bardzo dużą ilość białka, dlatego w szczególności polecane są weganom, wegetarianom oraz dzieciom w okresie wzrostu. Ponadto są doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika oraz magnezu, wapnia, potasu, żelaza, cynku, beta-karotenu oraz witaminy B12. Słyną z ogromnej ilości jodu, gwarantującego prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Wodorosty zawierające tak wiele cennych substancji, wykazują liczne właściwości lecznicze. Regulują prace jelit, leczą choroby wrzodowe żołądka, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, utrzymują w dobrym stanie skórę i mają właściwości tonizujące. Zalecane są w leczeniu anemii, osteoporozy, łagodzą skutki uboczne radio- i chemioterapii. Doskonale usuwają toksyny i metale ciężkie z organizmu. Podnoszą odporność organizmu i wykazują właściwości antynowotworowe. Najbardziej popularne wodorosty to kombu, nori i wakame. Kombu obfituje w wapń, witaminę A i C, nori zawiera wyjątkowo dużo białka i składników mineralnych, wakame posiada tak jak nori bardzo duże ilości białka oraz żelaza i wapnia. Bardzo popularnym wodorostem jest spirulina, słynąca ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Działa jak antyoksydant, chroniący przed wolnymi rodnikami, wzmacnia organizm, dodaje mu energii, wykazuje właściwości moczopędne. Inne znane odmiany to: rodymenia palczasta, arame, kelp, agar-agar, hiziki, dulse. Wodorosty popularne są nie tylko w wodach morskich Azji. Jedną z odmian europejskich jest Laver, występujący wzdłuż południowych wybrzeży Walii i Irlandii. Wodorosty to nie tylko leki, lecz również składnik wielu dań. Kuchnia azjatycka słynie z dodawania wodorostów do wielu posiłków. Najsmaczniejsze są wodorosty suszone dodawane do zup, sałatek i różnych potrawek. Przemysł kosmetyczny również wykorzystuje dobroczynne właściwości wodorostów. W efekcie powstają na bazie tych cennych roślin różne kremy, szampony, mleczka i maseczki.