0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Prof. Dorota Kowalska
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
Prof. Dorota Kowalska
 
Prof. Dorota Kowalska
Oceń
Forum dyskusyjne

Wywiad z prof. Dorotą Kowalską pracownikiem Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie

Dlaczego dzieci powinny spożywać mięso królicze? Wiadomo, że szczególnie w okresie rozwoju niezwykle istotne jest to, co jemy.

Mięso królicze zaliczane do mięs białych jest lekkostrawne, dietetyczne, drobnoziarniste, o małym udziale tłuszczu i niskiej zawartości cholesterolu, a wysokiej kwasu linolenowego z rodziny n-3, bardzo korzystnego w diecie człowieka. Zawiera białko o wysokiej wartości biologicznej. Decyduje o tym obecność wszystkich aminokwasów egzogennych, których poziom jest o około 2% wyższy w porównaniu do mięsa innych gatunków zwierząt rzeźnych. Stąd też mięso królicze polecane jest jako pierwsze z białek zwierzęcych w diecie niemowląt. Kolejną jego zaletą jest to, że nie alergizuje. Ponadto jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a w szczególności: B1, B3, B6 i B12, podstawowych składników mineralnych oraz składników mineralnych o charakterze antyoksydacyjnym.

Alergia to jeden z głównych symptomów naszych czasów. Dotyczy ona obecnie ogromnej ilości populacji. Skoro mięso królicze zawiera tak mało alergenów i ma tyle cennych właściwości, dlaczego w Polsce spożywa się go tak mało?

Niestety w Polsce nigdy nie było tradycji spożywania mięsa króliczego, sięgając do starych książek kucharskich nie znajdziemy przepisów z udziałem tego mięsa, choć wymienia się je na liście gatunków spożywanych w kraju. Obecnie dużą barierą jest wysoka cena mięsa w sklepach, która nieraz zbliża się do cen cielęciny (comber, tylne nogi), ale i brak odpowiedniej promocji. W krajach UE o wysokim spożyciu mięsa króliczego, przetwarza się go na wiele różnych sposobów oferując klientom szeroki asortyment od kiełbasek, poprzez hamburgery i pasztety do faszerowanych rolad. U nas niestety nie produkuje się nic oprócz pasztetu, który też można kupić tylko w wybranych sklepach.

Niewątpliwie potrzebna jest mądra i subtelna edukacja, skierowana zarówno do dzieci jak i rodziców, dotycząca umiejętności wybierania najlepszych produktów spożywczych. Czy Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie ma coś na myśli?

Tak od kilku lat próbujemy rozpropagować ten gatunek mięsa, zarówno wśród młodzieży jak i dorosłych, zachęcając do spożywania. Cztery lata temu została przez nas wydana pierwsza z książek skierowana nie tylko do hodowców ale i konsumentów, zawierająca oprócz zasad hodowli również przepisy kulinarne. Ważne bowiem jest,  aby spożywając to mięso przygotować je na tyle smacznie, abyśmy chcieli do niego wrócić. Prowadzimy pogadanki z młodzieżą szkolną na temat zdrowego żywienia, organizujemy wystawy królików i zachęcamy mieszkańców wsi do podjęcia hodowli tego gatunku zwierząt, służąc pomocą przy organizowaniu hodowli.

Mamy do czynienia z ogromną ilością informacji, które dotyczą żywności. Często są one sprzeczne. Z jednej strony uczymy się od dziecka, że białko to jeden z podstawowych produktów niezbędnych do życia i jest go najwięcej w mięsie. Z drugiej strony czytamy, że konsumpcja mięsa powoduje problemy zdrowotne związane z układem krążenia, a nawet zwiększa ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Tak, niestety często prasa zasypuje nas nie potwierdzonymi naukowo nowinkami z zakresu żywienia, stąd też musimy sami umieć wybrać to, co faktycznie zasługuje na przeczytanie. Żyjemy w dobie chemizacji, a właściwie nadużywania chemii przy produkcji żywności i niestety często to, co kiedyś uznawane było za zdrowe teraz może szkodzić. W pogoni za szybkim pieniądzem producenci czasami nie zastanawiają się nad tym, że to, co produkują nie tylko nie ma żadnych wartości odżywczych ale wręcz jest niebezpieczne dla spożywającego. To tyczy się również mięsa, ponieważ jakość produktu końcowego, czyli mięsa, które trafia na nasz stół zależy w dużej mierze od tego, czym było karmione zwierzę, jak pozyskane mięso było przechowywane i wreszcie jakiej obróbce zostało poddane. Każdy niewłaściwy proces obróbki kulinarnej może zmienić jego bezpieczeństwo zdrowotne. Weźmy np. tak popularne obecnie grillowanie. Kiedy dochodzi do kapania tłuszczu z mięsa bezpośrednio na płomień ognia powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które – jako lotne związki – osadzają się na powierzchni grillowanej żywności. Są to jedne z najsilniejszych znanych człowiekowi substancji rakotwórczych. Dlatego tak bardzo ważne jest stosowanie odpowiednich tacek do grillowania.

Czym zajmuje się dział żywienia zwierząt w Instytucie Zootechniki? Jak wyniki badań w zakresie żywienia zwierząt przekładają się na jakość produktów kupowanych przez nas w sklepach?

W ostatnim okresie dużą uwagę poświęca się poprawie wartości odżywczych, prozdrowotnych a także sensorycznych podstawowych surowców pochodzenia zwierzęcego (mleka, mięsa, jaj) na drodze żywieniowej. Poprzez racjonalne żywienie, dawkowanie paszy i odpowiednie jej wzbogacanie, stosunkowo łatwo można zmienić w organizmie zwierząt profil kwasów tłuszczowych, zwiększyć zawartość witamin i składników mineralnych jak również obniżyć poziom cholesterolu. U królików należących do zwierząt monogastrycznych proces transformacji pasza tkanka jest dość szybki i w przeciwieństwie do przeżuwaczy „mogą odłożyć to, co zjedzą” szczególnie dotyczy to wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż w ich przewodzie pokarmowym nie zachodzą procesy charakterystyczne dla żwacza, które zmieniają ich profil. Jedną z dróg wzbogacania mięsa w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) z rodziny n-3 jest dodawanie do mieszanek paszowych bogatych w nie olejów roślinnych, czy oleju rybnego. Bardzo ważnym jest jednak utrzymanie odpowiedniego wzajemnego stosunku ilościowego pomiędzy poszczególnymi grupami kwasów tłuszczowych. Ponieważ wielonienasycone kwasy tłuszczowe ulegają procesom utleniania, jednym z możliwych rozwiązań utrzymania dobrej jakości i trwałości mięsa jest podawanie w mieszankach paszowych związków witaminowo E aktywnych. Prowadzone przez nas od kilku lat badania pozwoliły na wyprodukowanie mięsa króliczego o obniżonej ilości cholesterolu oraz zmniejszonej proporcji kwasów rodziny n-6/n-3, co jest bardzo ważne z punktu widzenia konsumentów tego mięsa.

Z jakimi innymi instytucjami lub organizacjami współpracuje Instytut Zootechniki? Czy działania Instytutu wpisują się w jakiś sposób w promocję spożywania zdrowego mięsa przez polskich konsumentów?

Od wielu lat współpracujemy z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego na terenie całej Polski. Dzięki temu mamy możliwość dotarcia do hodowców i przekazywania im wyników naszych badań. Organizujemy wystawy zwierząt, na których coraz częściej jednym z punktów, oprócz oczywiście wykładów, jest degustacja odpowiednio przyrządzonych mięs i wyrobów wędliniarskich. Od bieżącego roku prowadzimy wykłady dla młodzieży szkół ponadpodstawowych w ramach programu „Kodeks walki z rakiem” dotyczącego bezpiecznego żywienia.

Coraz trudniej zachęcić producentów żywności do hodowli królików. Niestety produkcja masowa wydaje się bardziej opłacalna. Jednak przekonani jesteśmy, że zwycięży tendencja, że to, co zdrowe, będzie podbijać serca konsumentów. Jakie plany macie państwo związane z dotarciem do świadomości każdego konsumenta.

Oprócz wykładów i promocji zdrowej żywności staramy się dotrzeć do konsumentów drogą pisaną, a więc poprzez różnego typu artykuły w popularnych czasopismach rolniczych, ale również książki, w których jak wspomniałam wcześniej, oprócz wiedzy hodowlanej zamieszczamy też przepisy kulinarne. Obecnie w kraju pojawia się coraz więcej ferm ekologicznych zwierząt, na których utrzymywane są również króliki. Z reguły działają one przy gospodarstwach agroturystycznych, które oprócz rozrywki na świeżym powietrzu, propagują również zdrowe żywienie. Współpracujemy z ubojnią królików w Rymanowie i dzięki tej współpracy staramy się rozpropagować chów królików w tych najbardziej nieskażonych rejonach Polski w oparciu tylko i wyłącznie o pasze gospodarskie. Ważne jest to, że chów królików cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród dzieci i młodzieży wiejskiej, co widać na organizowanych wystawach, gdzie to właśnie one wystawiają zwierzęta.

Dziękujemy za rozmowę

Zakupy przez internet
Krem nawilżający- czerwone wino, kawion, filtry UVA/B
Krem nawilżający- czerwone wino, kawion, filtry UVA/B
Wyciąg z czerwonej winorośli wzmacnia i odbudowuje komórki skóry, zapewnia efekt liftingu, kawior odżywia i uzupełnia niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych, skutecznie zapobiega powstawaniu zmarszczek, wygładza i wypełnia już istniejące - przez co stają się mniej widoczne, wyraźnie ...
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Zakupy przez internet
Krem nawilżający- czerwone wino, kawion, filtry UVA/B
Krem nawilżający- czerwone wino, kawion, filtry UVA/B
Wyciąg z czerwonej winorośli wzmacnia i odbudowuje komórki skóry, zapewnia efekt liftingu, kawior odżywia i uzupełnia niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych, skutecznie zapobiega powstawaniu zmarszczek, wygładza i wypełnia już istniejące - przez co stają się mniej widoczne, wyraźnie ...
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
 
 
O tym się mówi:
 
Problemy ze skórą noworodka
Odkąd pracuję dużo z małymi dziećmi, bardzo zastanawia mnie - kto i w jakim...
 
Jak obuwie wpływa na nasz kręgosłup?
Wiele osób wybierając obuwie kieruje się przede wszystkim modnym wyglądem i...
 
Zaburzenia metabolizmu węglowodanów
Na cukrzycę i inne choroby cywilizacyjne "pracujemy" całe życie. Na szczęście...
 
Polaryzator torsyjny - domowy bioenergoterapeuta
Głównym zadaniem bioenergoterapeutów jest przekazywanie chorym energii. Na...
 
Co zawierają peelingi do ciała?
Naturalne peelingi złuszczają naskórek, dzięki obecności kryształów cukru,...
 
Na co narażone są nogi podczas pracy stojącej?
Pracę stojącą wykonuje 30 procent społeczeństwa. Osoby te są szczególnie...
 
Pierwsza kąpiel to niesamowite wydarzenie zarówno w życiu noworodka, jak i...
 
Mali      odkrywcy   pod ochroną YOPE
Dzieci zajmują się głównie odkrywaniem świata. A rodzice troską o swoje...
 
5 warzyw z największą ilością potasu
Potas jest jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Do...
 
Rzęsy jak marzenie
Długie, gęste i podkręcone rzęsy to marzenie każdej z nas! Sprawiają, że...
 
5 edycja Surowego Życia
21-22 września w Warszawie odbędzie się 5 edycja Surowego Życia, czyli...
 
Manicure idealny
Jesienią manicure powinien być ożywiony kolorem lub pozostawać w klasycznym...
 
Olej konopny dla naszej skóry
Olej z nasion konopi siewnej zaliczany jest do olejów, które mają odpowiednie...
 
Jak przekonać dzieci do warzyw i owoców?
Rok szkolny coraz bliżej, dlatego pamiętajmy, aby w plecaku zamiast słodyczy...
 
Jak przyswoić składniki warzyw i owoców?
Dziś musielibyśmy zjeść 15 marchewek, aby przyswoić taką ilość witamin i...
 
VEGE POWER
Roślinna moc od Eveline Cosmetics!   Dieta vege oparta na superfoods i...
 
Codziennie w dobrej formie
 Co raz więcej mówi się o standardach wytwarzania suplementów diety, a...
 
Przełom w sztuce demakijażu
Profesjonalny oczyszczający płyn micelarny Christian Laurent   W codziennej...
 
Bezinwazyjny neurolifting
EVELINE COSMETICS - SPEKTAKULARNE EFEKTY BEZ SKALPELA   Innowacyjna seria...
 
Odchudzanie z warzywami i owocami
Osoby, które chcą pozbyć się kilogramów, powinny postawić na owoce i warzywa,...
 
Dlaczego warto żyć
Żyjąc w zgodzie z naturą żyjemy lepiej i dłużej. Rezygnacja z mięsa, pokarmów...