0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
WYBIERAM WODĘ - ogólnopolska społeczna kampania edukacyjna
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 Zdrowie
 
 
WYBIERAM WODĘ - ogólnopolska społeczna kampania edukacyjna
 
WYBIERAM WODĘ - ...
Oceń
Forum dyskusyjne

Program edukacyjny „Wybieram wodę” powstał dzięki pasji i zaangażowaniu w promocję zdrowego stylu życia Polaków. Opiera się on na bardzo prostym fakcie, że woda jest ciągle niedoceniana, a zarazem niezbędna. Ta ogólnopolska społeczna kampania edukacyjna to wspólna inicjatywa Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Instytutu Promocji Zdrowia i Dietoterapii. Działania programu będą zwracać szczególną uwagę na to, jak ważną rolę w zachowaniu zdrowia odgrywa prawidłowe nawodnienie organizmu.

Program edukacyjny „Wybieram wodę” stał się okazją do spotkania i pierwszej w Polsce debaty, podczas której liderzy opinii z zakresu kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych, producenci wody oraz przedstawiciele wodociągów wspólnym głosem wypowiadali się o konieczności ochrony zasobów wodnych i  prawidłowego nawodnienia Polaków. Ambasadorką programu została Justyna Steczkowska.

Debatę ekspercką poprowadziła dziennikarka – Iwona Schymalla. Wśród specjalistów zasiadła dr inż. Danuta Gajewska, Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki.  Pani Prezes wyraziła swoją ogromną nadzieję, co do powodzenia programu „Wybieram Wodę”. Tłumacząc jak ważne jest nawadnianie organizmu szczególnie przez kobiety w ciąży, karmiące matki, dzieci i młodzież w wieku szkolnym, osoby starsze, a także wszystkich aktywnie uprawiających sport. Każda z tej społeczności powinna pamiętać o wyborze dobrej jakości wody, o składzie odpowiednio dobranym do własnych potrzeb, co podkreśliła prof. nadzw. dr hab. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka.

Obecna na scenie Marta Widz, Naczelnik Wydziału Koordynacji Polityki Społecznej, Urząd m.st. Warszawy to ekspert, który do picia wody namawia już od dawna. Inicjatywa władz miasta Warszawy, choćby taka jak źródełka montowane w warszawskich szkołach, to również jedno z działań wpisujących się w ogólnoświatową politykę przeciwdziałania nadwadze i otyłości. Źródełka zapewniają uczniom nieograniczony dostęp do czystej, świeżej wody z wodociągu, jako alternatywy dla wody butelkowanej, którą czasami rodzice zapominają wrzucić dziecku do plecaka. Idąc tym tropem Dorota Jakuta, Prezes Izby Wodociągi Polskie przekazała informację na temat stanu wody kranowej. Dotychczasowe inwestycje sprawiły, że do granic naszych domów płynie woda czysta i bezpieczna do spożycia, ale należy przy tym pamiętać, że to od administratorów i właścicieli budynków należy domagać się informacji odnośnie jej finalnej jakości w naszym kranie.

 

Program „Wybieram wodę” ma na celu promocję korzyści płynących z picia wody, zarówno wodociągowej, jak i butelkowanej, dlatego wśród ekspertów zasiadł również Prezes Nestlé Waters Polska S.A. -Tomasz Rasztawicki. Podzielił się on z gośćmi danymi sprzedażowymi oraz preferencjami konsumentów, co do rodzaju wybieranych rodzajów wody butelkowanej.

Podczas konferencji podkreślona została również rola wody nie tylko w zachowaniu zdrowia, ale także w środowisku, gospodarce, przemyśle i rolnictwie. Z uwagi na potrzebę ochrony naturalnych zasobów wodnych, jednym z kluczowych zadań projektu będzie także propagowanie racjonalnego gospodarowania wodą i jej oszczędzania, o czym przekonywał prof. Kazimierz Banasik ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Justyna Steczkowska, ambasadorka programu „Wybieram wodę”:

Z dumą przyjęłam propozycję organizatorów programu „Wybieram wodę” i zostałam jego ambasadorką. Wartości, które program promuje, są mi bliskie i od dawna staram się przekazywać je swoim dzieciom. Obserwując rosnący wskaźnik otyłości naszego społeczeństwa, za szczególnie istotne uważam budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród Polaków w każdym wieku oraz uświadamianie, jak ważnym składnikiem naszego codziennego odżywiania jest woda, źródło życia i główny składnik organizmu człowieka. Aby mógł on prawidłowo funkcjonować, należy wypijać 2 litry wody dziennie. Dlatego staram się, by moje dzieci wiedziały, jak ważną rolę w naszym życiu odgrywa woda oraz zbilansowana dieta. Uczę je miłości do wody i żałuję, że 15 lat temu, kiedy mój najstarszy syn był mały, nie mieliśmy takiej wiedzy na ten temat. Całym sercem popieram program „Wybieram wodę”, bo sama wybieram ją każdego dnia!

Dr inż. Danuta Gajewska, Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki:

Woda stanowi główny składnik naszych komórek, tkanek i narządów. Jest niezbędna do życia, a mimo to często pomija się jej ważną rolę w utrzymaniu pełni zdrowia. Skłoniło nas to do podjęcia działań mających na celu edukację z zakresu prawidłowego nawodnienia organizmu. Z programem „Wybieram wodę” chcemy dotrzeć do grup szczególnie narażonych na niedostateczną ilość spożywanej wody.

Spożycie płynów na odpowiednim poziomie jest niezwykle ważne w przypadku kobiet ciężarnych. Edukując przyszłe matki zawsze zwracamy uwagę na to, że woda jest niezbędna do rozwoju płodu, dlatego powinny włączyć do diety jej dodatkową porcję. Niestety często o tym zapominają. Z naszych obserwacji wynika także, że nawet 30% matek karmiących nie spożywa wystarczającej ilości płynów.
A laktacja jest szczególnym okresem, w którym zapotrzebowanie na wodę wzrasta o około 800 ml na dobę.  Warto podkreślić, że mleko kobiece w 87% składa się z wody, a dziecko karmione piersią nie wymaga dodatkowego nawadniania.

Kolejną grupą spożywającą zbyt mało wody są dzieci i młodzież w wieku szkolnym. Ostatnie dane pokazują, iż co piąty uczeń zmaga się z nadwagą lub otyłością. Obok zbyt małej aktywności fizycznej, przyczyną tego problemu jest również spożywanie zbyt dużej ilości wysokokalorycznych produktów, w tym słodkich napojów. Z naszych danych wynika, że aż 57% nastolatków regularnie pije słodkie napoje. Dlatego jednym z naszych celów jest przekonanie młodzieży szkolnej do zamiany kalorycznych napojów na wodę.

Odpowiednie nawodnienie organizmu jest także bardzo ważne w wieku podeszłym. Szczególnie, że osoby starsze w wyniku zmian fizjologicznych odczuwają mniejsze pragnienie. Często trafiają do nas seniorzy, którzy wypijają znacznie mniej płynów, niż potrzebuje ich organizm. A należy podkreślić, że odwodnienie u osób starszych prowadzić może do zagęszczenia krwi, a tym samym może zwiększać ryzyko zakrzepów, zatorów płucnych, udaru i zawału, a także ryzyko zaburzeń świadomości.

Właściwe nawodnienie organizmu jest także jednym z kluczowych elementów warunkujących sukcesy sportowe. Spożycie płynów na odpowiednim poziomie ma podstawowe znaczenie nie tylko dla osiąganych wyników, ale również zapobiega urazom. Niestety w praktyce okazuje się, że woda jest często niedocenianym składnikiem diety. Dlatego też edukacją chcielibyśmy objąć zarówno sportowców zawodowych, jak i amatorów.

Mamy nadzieję, że działania Polskiego Towarzystwa Dietetyki w ramach programu „Wybieram wodę” będą efektywne i w ciągu najbliższych 3 lat uda nam się zwiększyć świadomość Polaków odnośnie korzyści, jakie daje prawidłowe nawodnienie organizmu.

Prof. Kazimierz Banasik, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego:

Problematyka wodna jest jednym z głównych obszarów badań i dydaktyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, jako uczelni przyrodniczo-rolniczej. Wynika to ze znaczenia, jakie ma woda w środowisku kształtowanym przez człowieka, czyli wszędzie tu, gdzie żyjemy.

Wody potrzebujemy w naszych domach, potrzebuje jej przemysł, energetyka i rolnictwo, potrzebuje środowisko naturalne. Dla zintensyfikowania badań i edukacji w obszarze hydrotechniki, melioracji i gospodarki wodnej, utworzono w SGGW – przy wsparciu środków z Unii Europejskiej – Centrum Wodne, czyli zespół ponad dwudziestu specjalistycznych i nowoczesnych laboratoriów.

Odnawialne zasoby wodne naszego kraju, choć jedne z najniższych w Europie – w przeliczeniu na mieszkańca – z nadmiarem zaspokajają nasze potrzeby bytowe, kiedy rozpatrujemy je, jako średnie w skali roku. Nie jest już tak dobrze, jeśli rozpatrywać będziemy zmienność w ciągu roku, a szczególnie, kiedy weźmiemy pod uwagę, iż w miesiącach o najmniejszych zasobach odnawialnych (w lipcu i sierpniu) zapotrzebowanie głównego konsumenta wody w Polsce – tj. energetyki, wykorzystującej wodę w celach chłodniczych – jest, z uwagi na zwiększone zapotrzebowanie prądu do urządzeń klimatyzacyjnych – dużo większe.

Sytuację zbliżoną do krytycznej, z uwagi na zbyt małe ilości wody w rzekach do celów chłodniczych w elektrowniach, mieliśmy tego lata.  Dzieje się to wszystko w sytuacji, kiedy nasze rolnictwo będące u progu unowocześnienia – pobiera nadal niewielkie ilości wody (stanowiące ok. 11% ogólnego poboru wód). Szansą zaspokojenia rosnących potrzeb energetyki, pozostałego przemysłu, a szczególnie nowoczesnego rolnictwa jest racjonalna gospodarka wodna oparta na retencjonowaniu wód w okresach jej nadmiaru (m.in. w okresach wiosennych) i wykorzystaniu w okresach deficytowych.

Problem deficytu wody ma także wymiar globalny. O ile podawane wskaźniki odnawialnych zasobów wodnych przypadające na mieszkańca Polski czy Europy (odpowiednio 1600 i 4600 m3/rok) nie zmieniły się znacząco w okresie ostatnich 20 lat, o tyle zasoby na mieszkańca globu podawane w pierwszej połowie lat 90. ubiegłego wieku, jako 4,5-krotnie wyższe niż mieszkańca Polski – do chwili obecnej znacząco stopniały (z 7300 m3/rok do 5500 m3/rok) z uwagi na wzrost ludności świata (5,4 do 7,3 mld). Biorąc pod uwagę dalszy przyrost ludności świata i znaczne zróżnicowanie obszarowe w dostępności do wody mieszkańców naszego globy, w tym Afryki i krajów arabskich – problem dostępności do wody może być nie mniejszą motywacją migracji ludności, aniżeli obecne wojny na Bliskim Wschodzie.

Dorota Jakuta, Prezes Izby Wodociągi Polskie:

Dlaczego boimy się wody z kranu?

W naszym kraju niestety pokutuje jeszcze przekonanie, że woda z kranu nadaje się, co najwyżej do podlewania ogródków.  Taka sytuacja miała miejsce do końca lat 90., ale ostatnie 25 lat dla branży wodociągowo-kanalizacyjnej to ogromny boom inwestycyjny, to setki tysięcy kilometrów nowych sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, to nowe stacje uzdatniania wody, oczyszczalnie ścieków, nowoczesne technologie. Wielomiliardowe inwestycje sprawiły, że z kranów naszych płynie woda czysta, zdrowa i bezpieczna do spożycia. Rolą wodociągowców i instytucji zainteresowanych promocją zdrowego trybu życia jest przełamanie funkcjonujących stereotypów i popularyzacja wiedzy, o jakości wody i jej spożywaniu. Program Polskiego Towarzystwa Dietetyki „Wybieram wodę” w tym zakresie jest spójny z celami Izby Gospodarczej „Wodociągi Polskie” i jej członków, czyli przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych, i stąd udział Izby Gospodarczej Wodociągi Polskie w tym programie.

Kto dba o bezpieczeństwo zdrowotne wody?

Jakość tzw. „kranówki” jest ściśle monitorowana wskutek regulacji krajowych: rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie, jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, oraz wymogów unijnych i Światowej Organizacji Zdrowia. Na każdym etapie produkcji jej skład badają akredytowane laboratoria przedsiębiorstw wodociągowych i instytucji nadzoru sanitarnego, sprawdzając aż 62 różne parametry (ich listę ustaliła Światowa Organizacja Zdrowia). Czystość „kranówki” oceniają nie tylko urządzenia elektroniczne, ale także żywe małże. Te niezwykle wrażliwe na zanieczyszczenia mięczaki zamykają skorupy, gdy tylko wyczują w próbkach wody jakąś szkodliwą substancję. Dokładne dane na temat wody, która płynie z naszego kranu, udostępniają przedsiębiorstwa wodociągowe. Warto jednak pamiętać, że ich odpowiedzialność kończy się w momencie dostarczenia H2O do wodomierza głównego, zamontowanego w budynku. Jeśli rury w jego obrębie są w złym stanie, może to wpływać na skład, smak i zapach wody. I tu troska, o jakość wody spoczywa na właścicielach obiektów i mieszkańcach, którzy powinni domagać się regularnego przeglądu i konserwacji instalacji wewnętrznych.

Tomasz Rasztawicki, prezes Nestlé Waters Polska S.A.:

Zdrowe nawodnienie dla całej rodziny jest wpisane w wizję Nestlé Waters. To właśnie, dlatego z dumą wspieramy akcję „Wybieram wodę.” Kładziemy szczególny nacisk na edukację i pomagamy rodzicom zrozumieć korzyści ze zdrowego trybu życia. Regularne picie wody to naturalny i zdrowy sposób, aby zachować prawidłowy bilans płynów w organizmie. Mimo to jednak wiele osób zamiast szklanki czystej wody wybiera słodzone napoje, a wraz z nimi zbędne kalorie. Pijąc wodę regularnie, rodzice wskazują zdrowy nawyk swoim dzieciom, odpowiednio kształtując ich przyzwyczajenia.

To wielka satysfakcja patrzeć, jak dzieci rosną kochając wodę i wiedząc, że najlepiej gasi pragnienie, a jej picie jest jednym z najszybszych i najprostszych sposobów, by pozostać zdrowym. Będąc częścią „Wybieram wodę” zapraszamy wszystkich do przekazywania miłości do wody kolejnym pokoleniom.

Czy w ostatnich latach wzrosła sprzedaż wody?

Tak, na przestrzeni ostatnich lat sprzedaż wody rośnie każdego roku 5% do 7%. Po wyjątkowo gorącym sierpniu, wzrost jest jeszcze szybszy i wynosi  +13%  rok do roku.  Jednak pomimo wzrostów sprzedaży, nadal pijemy mniej płynów niż zalecają eksperci i wciąż daleko nam do spożycia wody np. w Niemczech czy we Francji.

Ile litrów wody butelkowanej wypija przeciętny Polak?

Przeciętny Polak wypija rocznie 116  litrów wody butelkowanej, w tym 100 litrów czystej wody (bez wód smakowych). Dla porównania mieszkaniec Francji wypija rocznie 132 litry wody, w Niemczech spożycie jest jeszcze wyższe i wynosi 185 litrów wody na jednego mieszkańca. Rekomendowaną przez ekspertów ilość płynów pije jedynie 41 proc. Polek i 22 proc. Polaków. 

Jaki rodzaj wód najczęściej wybierają konsumenci i czym kierują się podczas wyboru wody?

Ponad 85% kategorii stanowi woda czysta, pozostałą część rynku  stanowi woda smakowa. Pijemy głównie wodę niegazowaną (ponad połowa rynku), chociaż coraz większą popularnością cieszy się woda delikatnie gazowana. Przede wszystkim wybieramy wodę w dużych butelkach, ale rośnie spożycie wód w małych formatach opakowań, które możemy mieć zawsze przy sobie.

Pijąc wodę regularnie, rodzice wskazują zdrowy nawyk swoim dzieciom, odpowiednio kształtując ich przyzwyczajenia.

Marta Widz, Naczelnik Wydziału Koordynacji Polityki Społecznej, Urząd m.st. Warszawy:

Realizując cele kampanii „Wiem, co jem” i „Warszawska kranówka” prowadzonych przez Urząd miasta Warszawy  namawiamy między innymi do zmiany postaw w kwestii picia wody. Wszystkie działania zachęcające do picia wody zamiast słodzonych napojów wpisują się w ogólnoświatową politykę przeciwdziałania nadwadze i otyłości. W warszawskich szkołach są montowane źródełka zapewniające społeczności szkolnej – uczniom, nauczycielom, personelowi – nieograniczony dostęp do czystej, świeżej wody z wodociągu. Dotychczas chęć montażu źródełka zadeklarowało 150 szkół na 550. W wielu już trwają instalacje, część jest w trakcie przygotowań. Po raz pierwszy na taką skalę została zbadana, jakość wody w budynkach szkół. Wyniki tych badań przekonują nas, że woda w szkołach nadaje się do picia. Korzyści z zapewnienia nieograniczonego dostępu do wody za pomocą źródełek jest wiele.

1. Profilaktyka zdrowia i promocja prawidłowego żywienia:

  • profilaktyka choroby próchnicowej u dzieci i młodzieży. Próchnica wynikająca z powszechnego picia słodzonych napojów dotyka blisko 87% dzieci w Polsce;
  • przeciwdziałanie nadwadze i otyłości. Rezygnując na co dzień z półlitrowej butelki słodzonego napoju o zawartości cukru 50 g, unikamy spożycia 18 kg cukru rocznie!
  • zmniejszenie liczby dźwiganych przez dzieci codziennie do szkoły kilogramów. Każde dziecko, które zacznie korzystać z bezpłatnej wody, będzie nosiło w plecaku ok. 0,5 kg mniej. Przeciętny pierwszoklasista powinien nosić plecak o wadze max. 2,5 kg (zalecenia GIS);

2. Promowanie zachowań proekologicznych.

3. Oszczędności w wydatkach indywidualnych rodziców na wodę w butelkach.

4. Oszczędności w wydatkach szkoły i rady rodziców na zakup wody dla uczniów.

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Świeżość kwiatów
Kwiaty, aby zachowały świeżość wymagają różnego traktowania w zależności od ...
 
 
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte nie lubią przeciągów, wolą miejsca mniej nasłonecznione, nie ...
 
 
Żywot kwiatów
Można przedłużyć żywot kwiatów. Cięte tulipany i cyklameny (fiołki ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Grejpfrut
Grejpfrut – najlepiej jeść go rano, pomaga zredukować zapasy tkanki ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
ŚWIETLIK ŁĄKOWY
ŚWIETLIK ŁĄKOWY (Euphrasia rostkoviana) – rośnie w całej Europie. W Polsce ...
 
 
CZĄBER
CZĄBER OGRODOWY (Satureja hortensis) - znany już w starożytności, w Polsce ...
 
 
Skrzyp polny
Skrzyp polny (Equisetum arvense)) jest byliną z rodziny skrzypowatych i ...
 
 
Centuria pospolita
Centuria pospolita – Centaurium umbellatum nazywana również tysiącznikiem, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
O zaletach ...
Miłośnicy makrobiotyki i część dietetyków niechętnie wypowiada się o mleku. ...
 
 
Rzodkiew czarna ...
Rzodkiew czarna zwana również czarną rzepą uprawiana była już w starożytnych ...
 
 
Danie z wieprzowiny
W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków ...
 
 
Seler korzeniowy ...
Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety ...
 
 
Cebula - łzawy ...
Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, ...