0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Bilirubina
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 
Bilirubina
 
Bilirubina
Oceń

Bilirubina

normy: bilirubina całkowita 5,1 - 20,05 umol/l (0,3 - 1,2 mg/dl)

 Bilirubina to żółty barwnik pochodzący z rozpadu krwinek czerwonych w wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym, jest to bilirubina wolna. Z osocza krwi bilirubina przedostaje się do wątroby, gdzie zostaje sprzężona estrowo z kwasem glukuronowym, jest ona wtedy określana jako bilirubina bezpośrednia lub sprzężona,  następnie zostaje ona wydalona do dróg żółciowych, zagęszczona w pęcherzyku żółciowym.  Wzrost stężenia bilirubiny całkowitej może świadczyć o: żółtaczce, chorobie Gilberta, zespole Criglera-Najjara, marskości żółciowej wątroby, stwardniającym zapaleniu dróg żółciowych, raku dróg żółciowych, kamicy przewodowej  trzustki, zatruciu muchomorem sromotnikowym, alkoholowej chorobie wątroby. Stężenie bilirubiny w surowicy krwi podwyższa ponadto wiele leków, które uszkadzają miąższ wątroby. Naturalnie podwyższony poziom bilirubiny występuje podczas ciąży oraz u noworodków.

 

 

 

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
Polecamy:
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Uzdrawiające ...
Soki wyciskane ze świeżych owoców powinny stać się jednym z podstawowych ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Jeżówka - ...
Jeżówka (Echinacea) pochodzi z Ameryki Północnej. Od najdawniejszych czasów ...
 
 
Olejki eteryczne ...
Olejki eteryczne to substancje lotne o przyjemnym zapachu, nierozpuszczalne ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Przesolona zupa
Można uratować przesoloną zupę, dodając do niej przekrojony surowy ziemniak ...
 
 
Wiśnie
Wiśnie – w sezonie zjadaj jak najwięcej, ponieważ zawierają antocyjaniny. ...
 
 
Stary twaróg
Starego twarogu nie wyrzucaj, gdy zrobi się szklisty, nadaje się do tego, ...
 
 
Panierowanie bułką
Przy panierowaniu bułka tarta często rozsypuje się i nie przylega dokładnie ...
 
 
Sylwoterapia
Sylwoterapia – to stara metoda alternatywnej medycyny, która zaleca ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
WROTYCZ POSPOLITY
WROTYCZ POSPOLITY – (Tanacetum vulgare) – dość rozpowszechniony w Polsce, ...
 
 
MACIERZANKA
MACIERZANKA PIASKOWA (Thymus serpyllum) – znana powszechnie również jako ...
 
 
BAZYLIA
BAZYLIA: (Ocimum basilicum) pochodzi z Azji Południowej, do Europy ...
 
 
KOZIERADKA POSPOLITA
KOZIERADKA POSPOLITA (Trigonella foenum-graecum) – znana również pod nazwą ...
 
 
BARWINEK POSPOLITY
BARWINEK POSPOLITY (Vinci minor) – rośnie w Europie Środkowej i Południowej ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta ...
Dieta bogatoresztkowa (bogata w błonnik pokarmowy)  jest modyfikacją ...
 
 
Dieta z ...
Dieta z modyfikacjami zawartości składników mineralnych  stosuje się ją, ...
 
 
Dieta ...
Badania naukowe wykazały, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Stres związany ...
Wakacje to cudowny, wyczekiwany przez uczniów i ich rodziców czas błogiego ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Lęk dziecka
Lęk to silna reakcja emocjonalna na sytuacje trudne – te rzeczywiste lub ...
 
 
Dbajmy o ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Dłonie
Cytrynowa maseczka na dłonie: Cytryna pomaga usunąć plamy z rąk. Dłonie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Czosnek Król
CZOSNEK – KRÓL Włoska kuchnia bez czosnku przestałaby istnieć, ale jak ...
 
 
Kapusta - temat ...
To jedno z tych warzyw, znane od niepamiętnych czasów, którego zalety trudno ...
 
 
Brokuły ...
Brokuły należą rodziny krzyżowych. Pochodzą z rejonu Morza Środziemnego, ...
 
 
Co to jest ...
Makrobiotyka – odżywianie naszych przodków – zdrowe, treściwe, ...
 
 
Dlaczego ...
W czasie zimy dostępne warzywa są znacznie uboższe w witaminy i minerały. ...