znany lekarz
Apteka suplementy
Żywienie

Czym są nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT?

Czym są nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT? Czym są nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT? fot. cegoh pixabay com

Organizm ludzki potrzebuje dla prawidłowego funkcjonowania niezbędnych kwasów tłuszczowych. Każda komórka otoczona jest warstewką tłuszczu, która pełni trzy ważne funkcje: chroni ją przed uszkodzeniem, umożliwia przenikanie substancji odżywczych, pomaga usuwać substancje  szkodliwe i toksyczne. Ta otoczka tłuszczu składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które należy dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem. Dla osób walczących z nadwagą ważną informację jest to, że nienasycone kwasy tłuszczowe eliminują szkodliwe tłuszcze, gromadzące się w tkance tłuszczowej. Niezbędne kwasy tłuszczowe to kwasy omega-6 oraz kwasy omega-3.

Kwasy omega-6 wykazują zarówno pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ działają przeciwzapalnie, ale również niestety negatywne, działając niekiedy prozapalnie. Inaczej sytuacja wygląda z kwasami z grupy omega-3. Mają one wyłącznie pozytywny wpływ na zdrowie. Najważniejszym kwasem z grupy omega-6 jest kwas linolowy (LA), a z grupy omega-3 kwas linolenowy (ALA).

Niestety złe nawyki żywieniowe zaburzają proporcje spożycia kwasów omega-6 i omega-3. Optymalna proporcja omega-6 do omega-3 powinna wynosić 5:1 czyli 3% kwasów omega-6 i 0,5% kwasów tłuszczowych omega-3. W wyniku nieprawidłowego żywienia proporcje te są mocno naruszane. W takim wypadku nadmiar kwasów omega-6 wykorzystuje większą ilość enzymów, które mają za zadanie ich przekształcenie w pochodne, wykazujące silne działanie biologiczne. Do dyspozycji i tak już zmniejszonej ilości kwasów omega-3 pozostaje znacznie mniej enzymów, w związku z czym proces ich metabolizmu ulega spowolnieniu. Dochodzi w organizmie do zaburzenia równowagi kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, a co za tym idzie zwiększa się ilość czynników prozapalnych.

Kwasy omega-3 wykazują wiele prozdrowotnych właściwości: chronią przed groźnymi arytmiami serca, obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu, poprawiają pamięć i koncentrację, chronią przed demencją, podnoszą odporność, wpływają na prawidłowy rozwój płodu. Szacuje się, że w celu ochrony organizmu należy spożywać dziennie przynajmniej 850 miligramów omega-3. Produkty obfitujące w omega-3 to: nasiona lnu, olej z nasion lnu, soja, olej konopny, olej z wątroby dorsza, olej rybny (dorsz, łosoś, śledź, makrela, tuńczyk), orzechy, warzywa zielone.

Produkty bogate w omega-6: oliwa, oleje z ziaren, olej z ogórecznika, olej z czarnej porzeczki, mleko, produkty mleczne, mięso, skorupiaki.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że narody żywiące się rybami  (obfitującymi w kwasy omega-3) zdecydowanie rzadziej lub wogóle nie chorują na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz nowotwory. Japończycy, którzy są miłośnikami surowych ryb należą do najbardziej długowiecznych narodów świata. Miejmy świadomość tego, że nienasycone kwasy tłuszczowe maja zasadniczy wpływ na nasze zdrowie i długowieczność.