0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Nutraceutyki w walce z chorobami
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 Żywienie
 
 
Nutraceutyki w walce z chorobami
fot:Roberto Ribeiro sxc hu
 
Nutraceutyki w walce z ...
Oceń
Forum dyskusyjne

Nutraceutyki to aktywne biologicznie substancje lecznicze zawarte w żywności, których skuteczność potwierdzona została licznymi badaniami naukowymi. Nutraceutyka to nauka zajmująca się badaniem żywności przede wszystkim po kątem jej właściwości leczniczych, wspomagających funkcje metaboliczne i fizjologiczne organizmu. Nutraceutyki pozbawione są własności alergizujących i cechują się lekkostrawnością. Podnoszą odporność organizmu, chronią przed chorobami np. cukrzycą, nowotworami, chorobami serca i układu krążenia, chorobami układu pokarmowego, poprawiają stan naszego zdrowia, przyspieszają regenerację organizmu po przebytej chorobie, opóźniają proces starzenia.

Przykładowe substancje nutraceutyczne

  1. Przeciwutleniacze. Zwalczają wolne rodniki, podnoszą odporność, opóźniają proces starzenia, chronią przed chorobami np. wieńcową i nowotworami. Przykładem przeciwutleniacza jest resweratrol, występujący czerwonych skórce czerwonych winogron, ale także w soku i czerwonym winie. Zwalcza on różne choroby między innymi grzybice. Odmiany winogron bardziej podatne na choroby grzybicze, wytwarzają znacznie większe ilości resweratolu.

Źródłem antyoksydantów są również. zielona i biała herbata, brokuły, owoce

            cytrusowe.

  1. Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki. Probiotyki to mikroorganizmy takie jak bakterie kwasu mlekowego (lactobacillus i bifidobacterium), które wpływają na prawidłowy rozwój flory bakteryjnej, chroniąc w ten sposób jelita. Badania wykazują, że bakterie kwasu mlekowego hamują w jelitach rozwój związków mutagennych oraz bakterii stymulujących rakotwórcze substancje do przekształcania się w cząsteczki nowotworowe. Probiotyki przyspieszają rozkład niestrawionych resztek pokarmowych, chronią nabłonek jelitowy i znajdujące się w nim komórki immunologiczne. Bakterie kwasu mlekowego pozytywnie wpływają również na aktywność neuronów w przewodzie pokarmowym, oddziałujących na pracę jelit.

Prebiotyki to natomiast naturalne substancje obecne w żywności takie jak np. fruktoza, kwas octowy, kwas masłowy, czy propionowy. Podobnie działają jak probiotyki; wpływają na rozwój flory bakteryjnej, dbają o trawienie i prawidłową pracę jelit, wykazują właściwości przeciwnowotworowe.

Synbiotyki to połączenie probiotyku i prebiotyku, których właściwości lecznicze służą przywróceniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach.

  1. Polifenole zawarte np. w jabłkach wykazują silne właściwości antyrakowe, w szczególności zapobiegają nowotworom odbytu i jelita grubego, zmniejszają również wielkość oraz ilość polipów w jelicie, wykazują szczególne właściwości wzmacniające naczynia krwionośne, działają przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie i antyalergicznie. Do polifenoli zaliczamy np: fenolokwasy, flawonoidy, flawonole, flakony, antocyjany, izoflawony, stilbeny i ligniny.
  2. Błonnik (w tym pektyna) pełni istotną rolę jako czynnik chroniący przed chorobami serca i obniżający ryzyko wystąpienia zawału. Poważne programy badawcze przeprowadzone w USA udowodniły, że osoby spożywające pokarmy bogate w błonnik, zdecydowanie rzadziej zapadały na choroby serca. Po pierwsze błonnik usuwa z przewodu pokarmowego cholesterol, wiążąc się z jego cząsteczkami, nie dopuszczając do przenikania przez ściany jelit do krwioobiegu. Po drugie błonnik działa odchudzająco, ponieważ jest sycący, a więc kto spożywa jego większe ilości, zjada znacznie niej, waga więc spada. Jest to więc doskonały sposób na walkę z otyłością, nadciśnieniem krwi, wysokim poziomem „złego cholesterolu”. Po trzecie błonnik pomaga zapobiegać cukrzycy, spowalnia trawienie, a poprzez to chroni przed nagłymi skokami cukru, a więc również przed nadmiernym wydzielaniem insuliny, która musi ten cukier dostarczyć do komórek. Błonnik może być rozpuszczalny lub nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny znajdziemy w wielu zbożach, warzywach i owocach (otręby, płatki owsiane, kasza jęczmienna, fasola, groch, owoce cytrusowe, jabłka, truskawki. Pektyna pochodząca ze skórki jabłek należy do najskuteczniejszych błonników, obniżających cholesterol.
  3. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy (omega 6) i alfa-linolenowy (omega 3), występujące w największych ilościach w tranie, olejach roślinnych, orzechach. Wspomagają naczynia krwionośne, zapobiegają miażdżycy, obniżają poziom „złego” cholesterolu, podnoszą poziom „dobrego”. 
  4. Białka i aminokwasy, peptydy. Najwyższą wartość odżywczą mają białka produktów zwierzęcych (są lepiej trawione) w porównaniu z białkami roślinnymi. Ich źródłem są jaja, produkty mleczne (na przykład jogurt, kefir), mięso, drób, ryby.Produkty pochodzenia roślinnego takie jak  fasola, soja, groch zawieraj ok. 2-25% białka, inne produkty roślinne zaledwie 1-2%. Białko ma właściwości budulcowe, a także energetyczne. Są niezbędne dla życia i zdrowia człowieka.
  5. Sterole i  stanole roślinne. Sterole w małych ilościach są w sposób naturalny zawarte w wielu owocach, warzywach ,orzechach, ziarnach, olejach roślinnych np. rzepakowym, sojowym, kukurydzianym oraz innych produktach pochodzenia roślinnego. Stanowią podstawowy składnikiem ścian komórek roślinnych. Stanole można znaleźć w śladowych ilościach w podobnych produktach, ale przede wszystkim są one wytwarzane w procesie uwodornienia roślinnych steroli. Liczne badania naukowe pokazują, że sterole i stanole roślinne obniżają w istotny sposób stężenie cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL.
  6. Lecytyna, cholina. Lecytyna to naturalna substancja, która wpływa na prawidłowe funkcjonowania układu nerwowego, mózgu i serca. Poprawia pamięć i koncentrację oraz ogólne samopoczucie. Wzmacnia wątrobę i woreczek żółciowy. Występuje w żółtku jajka, soi, rzepaku, fasoli, orzeszkach ziemnych, orzechach włoskich, kiełkach pszenicy, wątrobie.  Cholina występuje w lecytynie jako fosfatydylocholina, która rozkłada się na choinę po zjedzeniu  produktów choiny lecytyną. Cholina pełni podobne funkcje jak lecytyna.  
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Świeżość kwiatów
Kwiaty, aby zachowały świeżość wymagają różnego traktowania w zależności od ...
 
 
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte nie lubią przeciągów, wolą miejsca mniej nasłonecznione, nie ...
 
 
Żywot kwiatów
Można przedłużyć żywot kwiatów. Cięte tulipany i cyklameny (fiołki ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Grejpfrut
Grejpfrut – najlepiej jeść go rano, pomaga zredukować zapasy tkanki ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
ŚWIETLIK ŁĄKOWY
ŚWIETLIK ŁĄKOWY (Euphrasia rostkoviana) – rośnie w całej Europie. W Polsce ...
 
 
CZĄBER
CZĄBER OGRODOWY (Satureja hortensis) - znany już w starożytności, w Polsce ...
 
 
Skrzyp polny
Skrzyp polny (Equisetum arvense)) jest byliną z rodziny skrzypowatych i ...
 
 
Centuria pospolita
Centuria pospolita – Centaurium umbellatum nazywana również tysiącznikiem, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
O zaletach ...
Miłośnicy makrobiotyki i część dietetyków niechętnie wypowiada się o mleku. ...
 
 
Rzodkiew czarna ...
Rzodkiew czarna zwana również czarną rzepą uprawiana była już w starożytnych ...
 
 
Danie z wieprzowiny
W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków ...
 
 
Seler korzeniowy ...
Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety ...
 
 
Cebula - łzawy ...
Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, ...
 
 
 
 
 
O tym się mówi:
 
HELLO NATURE Olejek Marula
  Miękkość i połysk włosów dzięki słodkiemu olejkowi z serca Afryki...
 
Remedium na suchość dłoni – Solvea
TRI–molecule hyaluron acid, Hydromanil, olejek awokado, kwas omega plus,...
 
Uroki życia na emeryturze
"Przyszłość ma wiele nazw. Dla słabszych oznacza nieuchronność, dla...
 
Domowe rozmarynowe Spa Buna
Wiecznie zielone, aromatyczne i odmładzające ziele, które orzeźwia ciało i...
 
Koloryzacja z IL SALONE MILANO
Polki zdążyły już pokochać markę Il Salone Milano za efekt jak z salonu...
 
Rośnij jak na drożdżach
Domowa drożdżówka dla ucznia Czy słodka drożdżówka może być dobrym pomysłem...
 
Aromatyczna pielęgnacja włosów przesuszonych
HELLO NATURE Coconut Oil Aromatyczna pielęgnacja włosów przesuszonych i...
 
Ziołowe przepisy na piękno – kremy do twarzy Buna
Kremy do twarzy Buña to wielopokoleniowa tradycja zielarska Polek zamknięta w...
 
Kremy Solvea -  najskuteczniejsze rozwiązanie dla suchej skóry
SOLVEA to marka koncentrująca się na jednej, ale najbardziej pożądanej...
 
Piękne dłonie bez przebarwień!
Koncentrat do rąk przeciw przebarwieniom N°626 Vita C INFUSION Skóra na...
 
Twoje nogi wołają o urlop na żądanie!
Coraz więcej Polaków wykonuje pracę w pozycji siedzącej lub stojącej....
 
Enzymatyczna pielęgnacja jamy ustnej
Produkty zawierające w sobie enzymy nie tylko działają bardzo skutecznie ale...
 
Przełom w odmładzaniu szyi!
Czy słyszeliście o obręczach Wenus? Bynajmniej nie jest to „drogocenna...
 
Jak letnie napoje wpływają na twoje zęby?
Uważaj na ukryty cukier Sezon urlopowy to czas kiedy szczególnie folgujemy...
 
Młodość nie znaczy odporność
Każdy 20 i 30-latek myśli, że jest niezniszczalny. Jest młody, prężny,...
 
Akcja Empiku - ekspert doradzi wybór plecaka
Przez dwanaście lat niemal codziennie uczniowie dźwigają na plecach książki i...
 
Zdrowy brzuch na wakacjach
Co zrobić, aby swobodnie cieszyć się wypoczynkiem na wakacjach? Pakując...
 
Sprayowe wybawienie dla naszych ust
80% Polaków pije za mało wody*. Przekłada się to, zwłaszcza w trakcie upałów,...
 
Mięso z kurczaka w diecie seniora
O naszej kondycji i samopoczuciu w dużej mierze decyduje to, co spożywamy....
 
Zanurz się w głębi oceanu
        Linia Ocean Velvet evrēe® Marzysz o wyrwaniu się zza biurka i...
 
Magnez dla aktywnych!
Biegasz, ćwiczysz, jeździsz na rowerze. Lubisz sport i starasz się wpisywać w...