0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Dieta w miażdżycy
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 
Dieta w miażdżycy
fot:typofi sxchu
 
Dieta w miażdżycy
Oceń

Dieta w miażdżycy – miażdżyca jest chorobą, którą cechuje ogniskowe gromadzenie się w ścianie tętnic złogów cholesterolu, monocytów, limfocytów, tkanki włóknistej i soli wapnia, jest przewlekłym procesem zapalnym, zajmującym przede wszystkim tętnice średniego i dużego kalibru. Zmiany miażdżycowe stanowią ogniskowe zgrubienia błony wewnętrznej ściany tętnicy. Początkowo powstaje pasmo tłuszczowe, nie zmniejsza ono światła naczynia i nie wywołuje objawów, jest to odwracalna faza miażdżycy i występuje przede wszystkim u ludzi młodych. W późniejszej fazie powstaje blaszka miażdżycowa, która powiększa się, co powoduje zmiany w ścianie tętnicy (jej rozrost na zewnątrz powoduje powstanie tętniaka, przerwanie ciągłości blaszki zmniejsza światło tętnicy i zamyka ją).Chorobie tej towarzyszą takie zaburzenia metaboliczne, jak: otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, zwiększenie krzepliwości krwi. Do czynników ryzyka rozwoju miażdżycy zaliczamy:

  • palenie tytoniu,
  • czynniki dziedziczne (rodzinne występowanie chorób układu krążenia),
  • duże spożycie alkoholu,
  • mała aktywność fizyczna,
  • długotrwały stres,
  • nieodpowiedni sposób odżywiania,
  • zaburzenia w zakresie gospodarki lipidowej organizmu, czyli hiperlipidemia (stężenie cholesterolu powyżej 5,2 mmol/l ),
  • płeć i wiek – mężczyźni poddani są większemu ryzyku zachorowania (przed 55 rokiem życia), kobiety przed 65 rokiem życia.

Leczenie powinno być opracowane indywidualnie dla każdego pacjenta i zależeć od obecności innych czynników niedokrwiennej choroby serca, jak liczba i stopień zaawansowania czynników ryzyka, wieku, płci, towarzyszących chorób układu sercowo-naczyniowego. Leczenie powinno doprowadzić do zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego oraz tricylogliceroli.
W diecie wspomagającej leczenie szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość w pożywieniu tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, jedno- i wielonienasyconych, cholesterolu pokarmowego, błonnika i witamin antyoksydacyjnych.

Główne założenia leczenia dietetycznego w miażdżycy:

  • duże ograniczenie spożycia tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego, zawierających  znaczne ilości tłuszczu nasyconego;
  • wprowadzenie do diety mleka i jego przetworów o zmniejszonej zawartości tłuszczu;
  • zwiększenie spożycia olejów roślinnych oraz roślinnych tłuszczów utwardzonych;
  • zwiększenie spożycia ryb, będących źródłem kwasów z rodziny n-3, witamin o właściwościach antyoksydacyjnych, a także z grupy B, kwasu foliowego;
  • wprowadzenie do diety warzyw i owoców, obfitujących w witaminy;
  • zwiększenie udziału energii z białka pochodzenia roślinnego, zwłaszcza nasion roślin strączkowych;
  • spożycie błonnika pokarmowego powinno się kształtować na poziomie 30 g/ dobę;
  • systematyczny, umiarkowany wysiłek fizyczny, trwający co najmniej 30 minut dziennie.

Podsumowując zasady leczenia dietetycznego hiperlipoproteinemii, która jest jedną z najważniejszych przyczyn miażdżycy według Szostaka, Cybulskiej i Kłosiewicz-Latoszek, można je przedstawić następująco:

  • normalizacja masy ciała,
  • udział energii z tłuszczu w całodziennej diecie – poniżej 30%,
  • nasycone kwasy tłuszczowe – 6-7% energii,
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 10-15% energii,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 8% energii,
  • n-6 – 7% energii,
  • n-3 – 1% energii,
  • cholesterol pokarmowy – poniżej 300 mg/ dobę,
  • unikanie alkoholu,
  • ograniczenie energii z cukrów prostych do 10%.
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Rośliny ...
Spośród wielu roślin o właściwościach leczniczych, istnieją takie, które ...
 
 
Jak pozbyć się ...
Problem nadwagi spędza sen z powiek wielu osobom. Jedni pragną zrzucić ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Rośliny ...
ROŚLINY O WŁAŚCIWOŚCIACH ROZKURCZAJĄCYCH Wśród wielu ziół znamy takie, ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Wartość ryb
Ryby są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka także ...
 
 
Truskawki
Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C i potasu. Działają zasadotwórczo, ...
 
 
Krojenie cebuli
Aby nie płakać przy krojeniu cebuli, nóż którym kroimy, moczymy w zimnej ...
 
 
Świeżość kwiatów
Kwiaty, aby zachowały świeżość wymagają różnego traktowania w zależności od ...
 
 
Zraszanie liści
Kwiaty doniczkowe wymagają częstego zraszania liści (zwłaszcza w sezonie ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
SZAŁWIA LEKARSKA
SZAŁWIA LEKARSKA – znana już w starożytności jako lek na bezpłodność, ...
 
 
Melisa lekarska
Melisa lekarska (Melissa officinalis L) należy do rodziny jasnowatych. Znana ...
 
 
KOZIERADKA POSPOLITA
KOZIERADKA POSPOLITA (Trigonella foenum-graecum) – znana również pod nazwą ...
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
BOBREK TRÓJLISTKOWY
BOBREK TRÓJLISTKOWY (Menyanthes trifoliata) – to roślina z rodziny ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta ...
Dieta niskoenergetyczna – znajduje zastosowanie przede wszystkim w leczeniu ...
 
 
Dieta zgodna z ...
Dieta zgodna z grupą krwi, została opracowana przez dwóch lekarzy medycyny ...
 
 
Dieta proteinowa
Dieta proteinowa, zwana jest również dietą dr Dukana, francuskiego lekarza i ...
 
 
Dieta bogatobiałkowa
Dieta bogatobiałkowa - zadaniem tej diety jest dostarczenie do organizmu co ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Lęk dziecka
Lęk to silna reakcja emocjonalna na sytuacje trudne – te rzeczywiste lub ...
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Stres związany ...
Wakacje to cudowny, wyczekiwany przez uczniów i ich rodziców czas błogiego ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Dłonie
Cytrynowa maseczka na dłonie: Cytryna pomaga usunąć plamy z rąk. Dłonie ...
 
 
Peeling-najlepsz ...
Nawet jeśli nie stosujesz tego preparatu regularnie – pomyśl o nim w czasie ...
 
 
Cellulit-pomarań ...
NA CELLULIT Zmieszaj po 3 krople olejków: cytrynowego i jałowcowego ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Co to jest ...
Amarantus (Amarantus retroflexus) czyli szarłat należy do najstarszych ...
 
 
Co to jest ...
Makrobiotyka – odżywianie naszych przodków – zdrowe, treściwe, ...
 
 
Co to są kumaryny?
KUMARYNY to związki organiczne charakterystyczne dla niektórych roślin, w ...
 
 
Wiązówka błotna
Wiązówka błotna (Filipendula ulmaria) to wieloletnia roślina należąca do ...
 
 
Soczewica ...
Soczewica znana była już w czasach starożytnych. Uprawiano ja na Bliskim ...