0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Dieta w miażdżycy
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 
Dieta w miażdżycy
fot:typofi sxchu
 
Dieta w miażdżycy
Oceń

Dieta w miażdżycy – miażdżyca jest chorobą, którą cechuje ogniskowe gromadzenie się w ścianie tętnic złogów cholesterolu, monocytów, limfocytów, tkanki włóknistej i soli wapnia, jest przewlekłym procesem zapalnym, zajmującym przede wszystkim tętnice średniego i dużego kalibru. Zmiany miażdżycowe stanowią ogniskowe zgrubienia błony wewnętrznej ściany tętnicy. Początkowo powstaje pasmo tłuszczowe, nie zmniejsza ono światła naczynia i nie wywołuje objawów, jest to odwracalna faza miażdżycy i występuje przede wszystkim u ludzi młodych. W późniejszej fazie powstaje blaszka miażdżycowa, która powiększa się, co powoduje zmiany w ścianie tętnicy (jej rozrost na zewnątrz powoduje powstanie tętniaka, przerwanie ciągłości blaszki zmniejsza światło tętnicy i zamyka ją).Chorobie tej towarzyszą takie zaburzenia metaboliczne, jak: otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, zwiększenie krzepliwości krwi. Do czynników ryzyka rozwoju miażdżycy zaliczamy:

  • palenie tytoniu,
  • czynniki dziedziczne (rodzinne występowanie chorób układu krążenia),
  • duże spożycie alkoholu,
  • mała aktywność fizyczna,
  • długotrwały stres,
  • nieodpowiedni sposób odżywiania,
  • zaburzenia w zakresie gospodarki lipidowej organizmu, czyli hiperlipidemia (stężenie cholesterolu powyżej 5,2 mmol/l ),
  • płeć i wiek – mężczyźni poddani są większemu ryzyku zachorowania (przed 55 rokiem życia), kobiety przed 65 rokiem życia.

Leczenie powinno być opracowane indywidualnie dla każdego pacjenta i zależeć od obecności innych czynników niedokrwiennej choroby serca, jak liczba i stopień zaawansowania czynników ryzyka, wieku, płci, towarzyszących chorób układu sercowo-naczyniowego. Leczenie powinno doprowadzić do zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego oraz tricylogliceroli.
W diecie wspomagającej leczenie szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość w pożywieniu tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, jedno- i wielonienasyconych, cholesterolu pokarmowego, błonnika i witamin antyoksydacyjnych.

Główne założenia leczenia dietetycznego w miażdżycy:

  • duże ograniczenie spożycia tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego, zawierających  znaczne ilości tłuszczu nasyconego;
  • wprowadzenie do diety mleka i jego przetworów o zmniejszonej zawartości tłuszczu;
  • zwiększenie spożycia olejów roślinnych oraz roślinnych tłuszczów utwardzonych;
  • zwiększenie spożycia ryb, będących źródłem kwasów z rodziny n-3, witamin o właściwościach antyoksydacyjnych, a także z grupy B, kwasu foliowego;
  • wprowadzenie do diety warzyw i owoców, obfitujących w witaminy;
  • zwiększenie udziału energii z białka pochodzenia roślinnego, zwłaszcza nasion roślin strączkowych;
  • spożycie błonnika pokarmowego powinno się kształtować na poziomie 30 g/ dobę;
  • systematyczny, umiarkowany wysiłek fizyczny, trwający co najmniej 30 minut dziennie.

Podsumowując zasady leczenia dietetycznego hiperlipoproteinemii, która jest jedną z najważniejszych przyczyn miażdżycy według Szostaka, Cybulskiej i Kłosiewicz-Latoszek, można je przedstawić następująco:

  • normalizacja masy ciała,
  • udział energii z tłuszczu w całodziennej diecie – poniżej 30%,
  • nasycone kwasy tłuszczowe – 6-7% energii,
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 10-15% energii,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 8% energii,
  • n-6 – 7% energii,
  • n-3 – 1% energii,
  • cholesterol pokarmowy – poniżej 300 mg/ dobę,
  • unikanie alkoholu,
  • ograniczenie energii z cukrów prostych do 10%.
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Cukrzyca - ...
Cukrzyca to prawdziwa epidemia XXI wieku. Według danych Światowej ...
 
 
Uzdrawiające ...
Soki wyciskane ze świeżych owoców powinny stać się jednym z podstawowych ...
 
 
Poczciwa makrela
Powszechnie dostępna w polskich sklepach, póki co sprzedawana w przyzwoitej ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Nietolerancja ...
U niektórych osób po spożyciu mleka lub innych produktów mlecznych występują ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Zasmażki
Przy sporządzaniu zasmażek trzeba pamiętać, że nie prażymy mąki razem z ...
 
 
Witaminy w surówkach
W przygotowywaniu surówek starajmy się, aby warzywa bogate w witaminę C, ...
 
 
Mszyce
Aby pozbyć się mszyc z roślin, włóż do doniczki ząbek czosnku. Aby pozbyć ...
 
 
Surówka ...
Nie należy przyrządzać surówki pomidorowo – ogórkowej, ponieważ sok ze ...
 
 
Wysychanie czosnku
Czosnek nie wyschnie, jeżeli włożymy go do słoiczka z oliwą, która przejdzie ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
GOŹDZIKOWIEC
GOŹDZIKOWIEC KORZENNY (Eugenia Caryophyllata) - pochodzi z Chin, jest jedną ...
 
 
CYNAMON
CYNAMON – jedna z najstarszych i najbardziej lubianych przypraw na świecie, ...
 
 
KOZŁEK LEKARSKI
KOZŁEK LEKARSKI  (Valeriana officinalis) – rośnie w całej Europie, znany ...
 
 
HYZOP LEKARSKI
HYZOP LEKARSKI (Hyssopus officinalis) - pochodzi z krajów ...
 
 
CZARNUSZKA SIEWNA
CZARNUSZKA SIEWNA (Nigella sativa)– pochodzi z Europy Południowej i Azji ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta bogatobiałkowa
Dieta bogatobiałkowa - zadaniem tej diety jest dostarczenie do organizmu co ...
 
 
Dieta łatwo strawna
Celem tej diety jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta Diamondów
Twórcami tej diety są  Marylin i Harvey Diamond z Instytutu Zdrowia w Santa ...
 
 
Dieta w nadciśnieniu
Dieta w  nadciśnieniu tętniczym – nadciśnienie tętnicze jest jedną z ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Lęk dziecka
Lęk to silna reakcja emocjonalna na sytuacje trudne – te rzeczywiste lub ...
 
 
Prawidłowe ...
Prawidłowe żywienie dziekai decyduje o prawidłowym funkcjonowaniu jego ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Dłonie
Cytrynowa maseczka na dłonie: Cytryna pomaga usunąć plamy z rąk. Dłonie ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Cellulit-pomarań ...
NA CELLULIT Zmieszaj po 3 krople olejków: cytrynowego i jałowcowego ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Wiązówka błotna
Wiązówka błotna (Filipendula ulmaria) to wieloletnia roślina należąca do ...
 
 
Owoce suszone
Owoce suszone są bardzo smaczną i pożywna przekąską. Szczególnie w okresie ...
 
 
Kapusta - temat ...
To jedno z tych warzyw, znane od niepamiętnych czasów, którego zalety trudno ...
 
 
Pomidory - Cudowne
Kojarzą się ze słodką Italią, z latem, plażą, zawsze jednak kojarzą się ...
 
 
Błonnik - ...
Błonnik jest budulcem roślinnych błon komórkowych. Nie zawiera w zasadzie ...