0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Dieta w miażdżycy
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
 
 
 
 
Dieta w miażdżycy
fot:typofi sxchu
 
Dieta w miażdżycy
Oceń

Dieta w miażdżycy – miażdżyca jest chorobą, którą cechuje ogniskowe gromadzenie się w ścianie tętnic złogów cholesterolu, monocytów, limfocytów, tkanki włóknistej i soli wapnia, jest przewlekłym procesem zapalnym, zajmującym przede wszystkim tętnice średniego i dużego kalibru. Zmiany miażdżycowe stanowią ogniskowe zgrubienia błony wewnętrznej ściany tętnicy. Początkowo powstaje pasmo tłuszczowe, nie zmniejsza ono światła naczynia i nie wywołuje objawów, jest to odwracalna faza miażdżycy i występuje przede wszystkim u ludzi młodych. W późniejszej fazie powstaje blaszka miażdżycowa, która powiększa się, co powoduje zmiany w ścianie tętnicy (jej rozrost na zewnątrz powoduje powstanie tętniaka, przerwanie ciągłości blaszki zmniejsza światło tętnicy i zamyka ją).Chorobie tej towarzyszą takie zaburzenia metaboliczne, jak: otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, zwiększenie krzepliwości krwi. Do czynników ryzyka rozwoju miażdżycy zaliczamy:

  • palenie tytoniu,
  • czynniki dziedziczne (rodzinne występowanie chorób układu krążenia),
  • duże spożycie alkoholu,
  • mała aktywność fizyczna,
  • długotrwały stres,
  • nieodpowiedni sposób odżywiania,
  • zaburzenia w zakresie gospodarki lipidowej organizmu, czyli hiperlipidemia (stężenie cholesterolu powyżej 5,2 mmol/l ),
  • płeć i wiek – mężczyźni poddani są większemu ryzyku zachorowania (przed 55 rokiem życia), kobiety przed 65 rokiem życia.

Leczenie powinno być opracowane indywidualnie dla każdego pacjenta i zależeć od obecności innych czynników niedokrwiennej choroby serca, jak liczba i stopień zaawansowania czynników ryzyka, wieku, płci, towarzyszących chorób układu sercowo-naczyniowego. Leczenie powinno doprowadzić do zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego oraz tricylogliceroli.
W diecie wspomagającej leczenie szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość w pożywieniu tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, jedno- i wielonienasyconych, cholesterolu pokarmowego, błonnika i witamin antyoksydacyjnych.

Główne założenia leczenia dietetycznego w miażdżycy:

  • duże ograniczenie spożycia tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego, zawierających  znaczne ilości tłuszczu nasyconego;
  • wprowadzenie do diety mleka i jego przetworów o zmniejszonej zawartości tłuszczu;
  • zwiększenie spożycia olejów roślinnych oraz roślinnych tłuszczów utwardzonych;
  • zwiększenie spożycia ryb, będących źródłem kwasów z rodziny n-3, witamin o właściwościach antyoksydacyjnych, a także z grupy B, kwasu foliowego;
  • wprowadzenie do diety warzyw i owoców, obfitujących w witaminy;
  • zwiększenie udziału energii z białka pochodzenia roślinnego, zwłaszcza nasion roślin strączkowych;
  • spożycie błonnika pokarmowego powinno się kształtować na poziomie 30 g/ dobę;
  • systematyczny, umiarkowany wysiłek fizyczny, trwający co najmniej 30 minut dziennie.

Podsumowując zasady leczenia dietetycznego hiperlipoproteinemii, która jest jedną z najważniejszych przyczyn miażdżycy według Szostaka, Cybulskiej i Kłosiewicz-Latoszek, można je przedstawić następująco:

  • normalizacja masy ciała,
  • udział energii z tłuszczu w całodziennej diecie – poniżej 30%,
  • nasycone kwasy tłuszczowe – 6-7% energii,
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 10-15% energii,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 8% energii,
  • n-6 – 7% energii,
  • n-3 – 1% energii,
  • cholesterol pokarmowy – poniżej 300 mg/ dobę,
  • unikanie alkoholu,
  • ograniczenie energii z cukrów prostych do 10%.
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
Polecamy:
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Seler zwyczajny ...
Nazywany jest również selerem korzeniowym lub selerem właściwym. Należy do ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Rośliny ...
ROŚLINY O WŁAŚCIWOŚCIACH ROZKURCZAJĄCYCH Wśród wielu ziół znamy takie, ...
 
 
Uzdrawiające ...
Soki wyciskane ze świeżych owoców powinny stać się jednym z podstawowych ...
 
 
Olejki eteryczne ...
Olejki eteryczne to substancje lotne o przyjemnym zapachu, nierozpuszczalne ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe nie klei się do rąk, jeśli dłonie przed wygniataniem ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Reakcja metalu z ...
Po otwarciu puszki zaraz przekładamy jej zawartość do szklanej lub ...
 
 
Stary twaróg
Starego twarogu nie wyrzucaj, gdy zrobi się szklisty, nadaje się do tego, ...
 
 
Rośliny cebulkowe
Rośliny, które posiadają cebulki lub bulwy nie powinny być podlewane z góry. ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
CZARNUSZKA SIEWNA
CZARNUSZKA SIEWNA (Nigella sativa)– pochodzi z Europy Południowej i Azji ...
 
 
BOBREK TRÓJLISTKOWY
BOBREK TRÓJLISTKOWY (Menyanthes trifoliata) – to roślina z rodziny ...
 
 
NAOSTRZYK ŻÓŁTY
NOSTRZYK ŻÓŁTY (Melilotus officinalis) – uprawiany w Europie, Azji ...
 
 
CZĄBER
CZĄBER OGRODOWY (Satureja hortensis) - znany już w starożytności, w Polsce ...
 
 
SKRZP POLNY
SKRZYP POLNY – rozpowszechniony w strefie klimatu umiarkowanego, na glebach ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta zgodna z ...
Dieta zgodna z grupą krwi, została opracowana przez dwóch lekarzy medycyny ...
 
 
Dieta optymalna
Dieta optymalna opracowana przez polskiego lekarza Jana Kwaśniewskiego jest ...
 
 
Dieta dr Budwig
DIETA DR BUDWIG Dieta dr Budwig – została opracowana przez niemiecką ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta ...
Dieta bogatoresztkowa (bogata w błonnik pokarmowy)  jest modyfikacją ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Lęk dziecka
Lęk to silna reakcja emocjonalna na sytuacje trudne – te rzeczywiste lub ...
 
 
Prawidłowe ...
Prawidłowe żywienie dzieci decyduje o prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ...
 
 
Stres związany ...
      Wakacje to cudowny, wyczekiwany przez uczniów i ich rodziców czas ...
 
 
Dbajmy o ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Cellulit-pomarań ...
NA CELLULIT Zmieszaj po 3 krople olejków: cytrynowego i jałowcowego ...
 
 
Dłonie
Cytrynowa maseczka na dłonie: Cytryna pomaga usunąć plamy z rąk. Dłonie ...
 
 
Peeling-najlepsz ...
Nawet jeśli nie stosujesz tego preparatu regularnie – pomyśl o nim w czasie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Papryka - kochana
PAPRYKA – KOCHANA  W Polsce najsilniej kojarzyła się z braćmi Węgrami, choć ...
 
 
Wiosna to czas ...
Wiosną, kiedy przyroda budzi się ze snu zimowego, chętnie sięgamy po ...
 
 
Siemię lniane - ...
SIEMIĘ LNIANE - CUD NATURY Len stosowany był przez ludzi w formie uprawy ...
 
 
Kapusta - temat ...
KAPUSTA – TEMAT RZEKA!   To jedno z tych warzyw, znane od niepamiętnych ...
 
 
Owoce suszone
Owoce suszone są bardzo smaczną i pożywna przekąską. Szczególnie w okresie ...