0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Dieta w miażdżycy
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
 
 
 
 
Dieta w miażdżycy
fot:typofi sxchu
 
Dieta w miażdżycy
Oceń

Dieta w miażdżycy – miażdżyca jest chorobą, którą cechuje ogniskowe gromadzenie się w ścianie tętnic złogów cholesterolu, monocytów, limfocytów, tkanki włóknistej i soli wapnia, jest przewlekłym procesem zapalnym, zajmującym przede wszystkim tętnice średniego i dużego kalibru. Zmiany miażdżycowe stanowią ogniskowe zgrubienia błony wewnętrznej ściany tętnicy. Początkowo powstaje pasmo tłuszczowe, nie zmniejsza ono światła naczynia i nie wywołuje objawów, jest to odwracalna faza miażdżycy i występuje przede wszystkim u ludzi młodych. W późniejszej fazie powstaje blaszka miażdżycowa, która powiększa się, co powoduje zmiany w ścianie tętnicy (jej rozrost na zewnątrz powoduje powstanie tętniaka, przerwanie ciągłości blaszki zmniejsza światło tętnicy i zamyka ją).Chorobie tej towarzyszą takie zaburzenia metaboliczne, jak: otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, zwiększenie krzepliwości krwi. Do czynników ryzyka rozwoju miażdżycy zaliczamy:

  • palenie tytoniu,
  • czynniki dziedziczne (rodzinne występowanie chorób układu krążenia),
  • duże spożycie alkoholu,
  • mała aktywność fizyczna,
  • długotrwały stres,
  • nieodpowiedni sposób odżywiania,
  • zaburzenia w zakresie gospodarki lipidowej organizmu, czyli hiperlipidemia (stężenie cholesterolu powyżej 5,2 mmol/l ),
  • płeć i wiek – mężczyźni poddani są większemu ryzyku zachorowania (przed 55 rokiem życia), kobiety przed 65 rokiem życia.

Leczenie powinno być opracowane indywidualnie dla każdego pacjenta i zależeć od obecności innych czynników niedokrwiennej choroby serca, jak liczba i stopień zaawansowania czynników ryzyka, wieku, płci, towarzyszących chorób układu sercowo-naczyniowego. Leczenie powinno doprowadzić do zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego oraz tricylogliceroli.
W diecie wspomagającej leczenie szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość w pożywieniu tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, jedno- i wielonienasyconych, cholesterolu pokarmowego, błonnika i witamin antyoksydacyjnych.

Główne założenia leczenia dietetycznego w miażdżycy:

  • duże ograniczenie spożycia tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego, zawierających  znaczne ilości tłuszczu nasyconego;
  • wprowadzenie do diety mleka i jego przetworów o zmniejszonej zawartości tłuszczu;
  • zwiększenie spożycia olejów roślinnych oraz roślinnych tłuszczów utwardzonych;
  • zwiększenie spożycia ryb, będących źródłem kwasów z rodziny n-3, witamin o właściwościach antyoksydacyjnych, a także z grupy B, kwasu foliowego;
  • wprowadzenie do diety warzyw i owoców, obfitujących w witaminy;
  • zwiększenie udziału energii z białka pochodzenia roślinnego, zwłaszcza nasion roślin strączkowych;
  • spożycie błonnika pokarmowego powinno się kształtować na poziomie 30 g/ dobę;
  • systematyczny, umiarkowany wysiłek fizyczny, trwający co najmniej 30 minut dziennie.

Podsumowując zasady leczenia dietetycznego hiperlipoproteinemii, która jest jedną z najważniejszych przyczyn miażdżycy według Szostaka, Cybulskiej i Kłosiewicz-Latoszek, można je przedstawić następująco:

  • normalizacja masy ciała,
  • udział energii z tłuszczu w całodziennej diecie – poniżej 30%,
  • nasycone kwasy tłuszczowe – 6-7% energii,
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 10-15% energii,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 8% energii,
  • n-6 – 7% energii,
  • n-3 – 1% energii,
  • cholesterol pokarmowy – poniżej 300 mg/ dobę,
  • unikanie alkoholu,
  • ograniczenie energii z cukrów prostych do 10%.
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
Polecamy:
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Olejki eteryczne ...
Olejki eteryczne to substancje lotne o przyjemnym zapachu, nierozpuszczalne ...
 
 
Cukrzyca - ...
Cukrzyca to prawdziwa epidemia XXI wieku. Według danych Światowej ...
 
 
Uzdrawiające ...
Soki wyciskane ze świeżych owoców powinny stać się jednym z podstawowych ...
 
 
Seler zwyczajny ...
Nazywany jest również selerem korzeniowym lub selerem właściwym. Należy do ...
 
 
Skutki ...
Cukier kojarzy nam się zazwyczaj z krystaliczną substancją, którą dodajemy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Liściasta herbata
Do parzenia liściastej herbaty najlepiej jest używać tego samego dzbanka ze ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Konwalie
Konwalie nie wolno wkładać do wazonu z innymi kwiatami, bo te drugie szybko ...
 
 
Witaminy w surówkach
W przygotowywaniu surówek starajmy się, aby warzywa bogate w witaminę C, ...
 
 
Jogurt naturalny
Jogurt naturalny - wystarczy jeden kubek dziennie, by dostarczyć ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
MIĘTA PIEPRZOWA
MIĘTA PIEPRZOWA (Mentha piperita)– znana od wieku XVII, pochodzi z Anglii. ...
 
 
Kminek zwyczajny
Kminek zwyczajny (carus carvi L.) określany jest również jako kmin ...
 
 
OGÓRECZNIK
OGÓRECZNIK LEKARSKI (Borago officinalis) – znany był już w średniowieczu ...
 
 
LUBCZYK
LUBCZYK OGRODOWY (Levisticum officinale) – przyprawa znana już w ...
 
 
NAOSTRZYK ŻÓŁTY
NOSTRZYK ŻÓŁTY (Melilotus officinalis) – uprawiany w Europie, Azji ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta z ...
Dieta z modyfikacjami zawartości składników mineralnych  stosuje się ją, ...
 
 
Dieta łatwo strawna
Celem tej diety jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Stres związany ...
      Wakacje to cudowny, wyczekiwany przez uczniów i ich rodziców czas ...
 
 
Dbajmy o ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Jędrny biust
JĘDRNY BIUST Doskonałym zabiegiem, który ujędrni biust i pobudzi ...
 
 
Peeling-najlepsz ...
Nawet jeśli nie stosujesz tego preparatu regularnie – pomyśl o nim w czasie ...
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Co to są saponiny?
Saponiny to inaczej glikozydy saponinowe. Są to bezazotowe związki ...
 
 
Czosnek-naturaln ...
Czosnek – allium sativum. Źródła historyczne podają, że czosnek znany i ...
 
 
Makarony
Kiedy mówimy o makaronach kierujemy swój wzrok na południe ku słodkiej ...
 
 
Chrzan. ...
Wielu historyków żywności spiera się co do jego pochodzenia. Wymienia się ...
 
 
Błonnik - ...
Błonnik jest budulcem roślinnych błon komórkowych. Nie zawiera w zasadzie ...