znany lekarz
Apteka suplementy
Żywienie

Jaką rolę pełnią śluzy w roślinach leczniczych?

Jaką rolę pełnią śluzy w roślinach leczniczych? Jaką rolę pełnią śluzy w roślinach leczniczych? fot. Rogan Josh

Śluzy to galaretowata żelowata substancja organiczna powstała z połączenia wielocukrów, kwasów uronowych i białka. Występują one w komórkach śluzowych niektórych roślin leczniczych, przeważnie w korzeniach, liściach i kwiatach. Wykorzystywane są do produkcji środków powlekających błonę śluzowa gardła i krtani, pełnią więc rolę ochroną i osłaniającą, łagodzą podrażnienia np. przy ciągłym kaszlu, pomagają w chorobach górnych dróg oddechowych.

Śluzy wykazują zdolność pochłaniania wody i pęcznienia. Nie wchłaniają się z przewodu pokarmowego, działają miejscowo. Wspomagają perystaltykę jelit, działają lekko przeczyszczająco i zapobiegają przewlekłym zaparciom. Śluz pochodzący z surowców leczniczych pokrywa błonę śluzowa żołądka i jelit. Chroni więc układ pokarmowy przed podrażnieniami ze strony nadmiernie wydzielanych soków trawiennych. Ta cenna właściwość działania śluzów wykorzystywana jest w przypadku zatruć lekami, metalami ciężkimi, toksynami i środkami chemicznymi.

Zdolność pęcznienia surowców wykorzystywana jest w również w leczeniu otyłości. Rośliny posiadające w swoim składzie śluzy, pochłaniają wodę, powiększając swoją objętość i wypełniają w ten sposób żołądek, dając poczucie sytości. Taka forma opanowania nadmiernego głodu nie może być jednak stosowana zbyt długo, ponieważ wiąże się z utrudnionym wchłanianiem substancji odżywczych z układu pokarmowego. Surowce śluzowe stosuje się również zewnętrznie na skórę, łagodząc podrażnienia, zaczerwienienia, odczyny zapalne, zmiękczając twardą skórę i chroniąc przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Rośliny bogate w śluzy mają zastosowanie w kosmetyce. Najczęściej wykorzystuje się je do produkcji maseczek nawilżających. Surowce lecznicze, zawierające dużą ilość substancji śluzowych to: korzeń i liście prawoślazu, liście podbiału, kwiaty i liście ślazu leśnego, nasiona lnu, kwiaty malwy, nasiona kozieradki, nasiona babki płesznika, nasiona pigwy, kwiaty dziewanny, agar-agar, rzeżucha.