znany lekarz
Apteka suplementy
Żywienie

Pestycydy i herbicydy w żywności

Pestycydy i herbicydy w żywności Pestycydy i herbicydy w żywności fot. Sri Vatsa

Pestycydy to substancje chemiczne stosowane do ochrony roślin, chroniące przed szkodnikami, niszczącymi płody rolne. Cechuje je wysoka toksyczność, tak więc obok zwalczania szkodników, mogą okazywać się niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Na ostre zatrucie pestycydami najbardziej narażone są osoby pracujące przy produkcji i pakowaniu pestycydów i osoby mające bezpośredni kontakt z tymi substancjami podczas stosowania w rolnictwie, ogrodnictwie czy gospodarstwie domowym. Wszyscy natomiast jesteśmy narażeni na przewlekłe zatrucie pestycydami, spożywając pokarmy, zawierające te substancje. Według FAO/WHO istnieje pojęcie tolerancji dla maksymalnej dopuszczalnej ilości pestycydów w produktach żywnościowych oraz paszach, wyrażona w mg/kg, które są bezpieczne dla człowieka. Tymczasem okazuje się, że prawie połowa spożywanych przez nas codziennie warzyw i owoców zawiera pestycydy. Takie narażenie organizmu na przyjmowanie pestycydów przez dłuższy okres czasu prowadzi do przewlekłego zatrucia. W wyniku zgromadzenia w organizmie nadmiaru środków ochrony roślin dochodzi do zaburzeń układu nerwowego i narządów wewnętrznych. Są to nadpobudliwość nerwowa, zaburzenia koordynacji ruchowej, zawroty i bóle głowy, drgawki mięśniowe, mdłości i wymioty, brak apetytu, osłabienie, niedokrwistość. Herbicydy wnikają do organizmu człowieka przez skórę, drogi oddechowe i układ pokarmowy. Są to środki chemiczne zwykle o charakterze chwastobójczym. Wnikają jednak również do tkanek roślin np. jadalnych, powodując zaburzenia w ich metabolizmie komórkowym, a w konsekwencji do zmiany składu chemicznego składników odżywczych rośliny. Warto chronić się przed produktami, zawierającymi pozostałości pestycydów i herbicydów, których najwięcej jest w skórce owoców i warzyw, w skórce z kolei najwięcej jest witamin i błonnika. Dlatego szorujemy warzywa i owoce długo pod bieżącą wodą. Usuwamy zewnętrzne liście kapusty i sałaty, zawierają one większość resztek pestycydów. Inne warzywa, nie posiadające zewnętrznych liści lub łupin, zawierają pestycydy w swoim miąższu.

Nie da się więc ukryć, że najlepiej kupować warzywa i owoce uprawiane bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Coraz więcej osób zakłada ogródki przydomowe, mając świadomość konieczności produkowania żywności w sposób naturalny. Od tego zależy przecież nasze zdrowie!