0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Prof. Dorota Kowalska
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
Prof. Dorota Kowalska
 
Prof. Dorota Kowalska
Oceń
Forum dyskusyjne

Wywiad z prof. Dorotą Kowalską pracownikiem Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie

Dlaczego dzieci powinny spożywać mięso królicze? Wiadomo, że szczególnie w okresie rozwoju niezwykle istotne jest to, co jemy.

Mięso królicze zaliczane do mięs białych jest lekkostrawne, dietetyczne, drobnoziarniste, o małym udziale tłuszczu i niskiej zawartości cholesterolu, a wysokiej kwasu linolenowego z rodziny n-3, bardzo korzystnego w diecie człowieka. Zawiera białko o wysokiej wartości biologicznej. Decyduje o tym obecność wszystkich aminokwasów egzogennych, których poziom jest o około 2% wyższy w porównaniu do mięsa innych gatunków zwierząt rzeźnych. Stąd też mięso królicze polecane jest jako pierwsze z białek zwierzęcych w diecie niemowląt. Kolejną jego zaletą jest to, że nie alergizuje. Ponadto jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a w szczególności: B1, B3, B6 i B12, podstawowych składników mineralnych oraz składników mineralnych o charakterze antyoksydacyjnym.

Alergia to jeden z głównych symptomów naszych czasów. Dotyczy ona obecnie ogromnej ilości populacji. Skoro mięso królicze zawiera tak mało alergenów i ma tyle cennych właściwości, dlaczego w Polsce spożywa się go tak mało?

Niestety w Polsce nigdy nie było tradycji spożywania mięsa króliczego, sięgając do starych książek kucharskich nie znajdziemy przepisów z udziałem tego mięsa, choć wymienia się je na liście gatunków spożywanych w kraju. Obecnie dużą barierą jest wysoka cena mięsa w sklepach, która nieraz zbliża się do cen cielęciny (comber, tylne nogi), ale i brak odpowiedniej promocji. W krajach UE o wysokim spożyciu mięsa króliczego, przetwarza się go na wiele różnych sposobów oferując klientom szeroki asortyment od kiełbasek, poprzez hamburgery i pasztety do faszerowanych rolad. U nas niestety nie produkuje się nic oprócz pasztetu, który też można kupić tylko w wybranych sklepach.

Niewątpliwie potrzebna jest mądra i subtelna edukacja, skierowana zarówno do dzieci jak i rodziców, dotycząca umiejętności wybierania najlepszych produktów spożywczych. Czy Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie ma coś na myśli?

Tak od kilku lat próbujemy rozpropagować ten gatunek mięsa, zarówno wśród młodzieży jak i dorosłych, zachęcając do spożywania. Cztery lata temu została przez nas wydana pierwsza z książek skierowana nie tylko do hodowców ale i konsumentów, zawierająca oprócz zasad hodowli również przepisy kulinarne. Ważne bowiem jest,  aby spożywając to mięso przygotować je na tyle smacznie, abyśmy chcieli do niego wrócić. Prowadzimy pogadanki z młodzieżą szkolną na temat zdrowego żywienia, organizujemy wystawy królików i zachęcamy mieszkańców wsi do podjęcia hodowli tego gatunku zwierząt, służąc pomocą przy organizowaniu hodowli.

Mamy do czynienia z ogromną ilością informacji, które dotyczą żywności. Często są one sprzeczne. Z jednej strony uczymy się od dziecka, że białko to jeden z podstawowych produktów niezbędnych do życia i jest go najwięcej w mięsie. Z drugiej strony czytamy, że konsumpcja mięsa powoduje problemy zdrowotne związane z układem krążenia, a nawet zwiększa ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Tak, niestety często prasa zasypuje nas nie potwierdzonymi naukowo nowinkami z zakresu żywienia, stąd też musimy sami umieć wybrać to, co faktycznie zasługuje na przeczytanie. Żyjemy w dobie chemizacji, a właściwie nadużywania chemii przy produkcji żywności i niestety często to, co kiedyś uznawane było za zdrowe teraz może szkodzić. W pogoni za szybkim pieniądzem producenci czasami nie zastanawiają się nad tym, że to, co produkują nie tylko nie ma żadnych wartości odżywczych ale wręcz jest niebezpieczne dla spożywającego. To tyczy się również mięsa, ponieważ jakość produktu końcowego, czyli mięsa, które trafia na nasz stół zależy w dużej mierze od tego, czym było karmione zwierzę, jak pozyskane mięso było przechowywane i wreszcie jakiej obróbce zostało poddane. Każdy niewłaściwy proces obróbki kulinarnej może zmienić jego bezpieczeństwo zdrowotne. Weźmy np. tak popularne obecnie grillowanie. Kiedy dochodzi do kapania tłuszczu z mięsa bezpośrednio na płomień ognia powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które – jako lotne związki – osadzają się na powierzchni grillowanej żywności. Są to jedne z najsilniejszych znanych człowiekowi substancji rakotwórczych. Dlatego tak bardzo ważne jest stosowanie odpowiednich tacek do grillowania.

Czym zajmuje się dział żywienia zwierząt w Instytucie Zootechniki? Jak wyniki badań w zakresie żywienia zwierząt przekładają się na jakość produktów kupowanych przez nas w sklepach?

W ostatnim okresie dużą uwagę poświęca się poprawie wartości odżywczych, prozdrowotnych a także sensorycznych podstawowych surowców pochodzenia zwierzęcego (mleka, mięsa, jaj) na drodze żywieniowej. Poprzez racjonalne żywienie, dawkowanie paszy i odpowiednie jej wzbogacanie, stosunkowo łatwo można zmienić w organizmie zwierząt profil kwasów tłuszczowych, zwiększyć zawartość witamin i składników mineralnych jak również obniżyć poziom cholesterolu. U królików należących do zwierząt monogastrycznych proces transformacji pasza tkanka jest dość szybki i w przeciwieństwie do przeżuwaczy „mogą odłożyć to, co zjedzą” szczególnie dotyczy to wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż w ich przewodzie pokarmowym nie zachodzą procesy charakterystyczne dla żwacza, które zmieniają ich profil. Jedną z dróg wzbogacania mięsa w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) z rodziny n-3 jest dodawanie do mieszanek paszowych bogatych w nie olejów roślinnych, czy oleju rybnego. Bardzo ważnym jest jednak utrzymanie odpowiedniego wzajemnego stosunku ilościowego pomiędzy poszczególnymi grupami kwasów tłuszczowych. Ponieważ wielonienasycone kwasy tłuszczowe ulegają procesom utleniania, jednym z możliwych rozwiązań utrzymania dobrej jakości i trwałości mięsa jest podawanie w mieszankach paszowych związków witaminowo E aktywnych. Prowadzone przez nas od kilku lat badania pozwoliły na wyprodukowanie mięsa króliczego o obniżonej ilości cholesterolu oraz zmniejszonej proporcji kwasów rodziny n-6/n-3, co jest bardzo ważne z punktu widzenia konsumentów tego mięsa.

Z jakimi innymi instytucjami lub organizacjami współpracuje Instytut Zootechniki? Czy działania Instytutu wpisują się w jakiś sposób w promocję spożywania zdrowego mięsa przez polskich konsumentów?

Od wielu lat współpracujemy z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego na terenie całej Polski. Dzięki temu mamy możliwość dotarcia do hodowców i przekazywania im wyników naszych badań. Organizujemy wystawy zwierząt, na których coraz częściej jednym z punktów, oprócz oczywiście wykładów, jest degustacja odpowiednio przyrządzonych mięs i wyrobów wędliniarskich. Od bieżącego roku prowadzimy wykłady dla młodzieży szkół ponadpodstawowych w ramach programu „Kodeks walki z rakiem” dotyczącego bezpiecznego żywienia.

Coraz trudniej zachęcić producentów żywności do hodowli królików. Niestety produkcja masowa wydaje się bardziej opłacalna. Jednak przekonani jesteśmy, że zwycięży tendencja, że to, co zdrowe, będzie podbijać serca konsumentów. Jakie plany macie państwo związane z dotarciem do świadomości każdego konsumenta.

Oprócz wykładów i promocji zdrowej żywności staramy się dotrzeć do konsumentów drogą pisaną, a więc poprzez różnego typu artykuły w popularnych czasopismach rolniczych, ale również książki, w których jak wspomniałam wcześniej, oprócz wiedzy hodowlanej zamieszczamy też przepisy kulinarne. Obecnie w kraju pojawia się coraz więcej ferm ekologicznych zwierząt, na których utrzymywane są również króliki. Z reguły działają one przy gospodarstwach agroturystycznych, które oprócz rozrywki na świeżym powietrzu, propagują również zdrowe żywienie. Współpracujemy z ubojnią królików w Rymanowie i dzięki tej współpracy staramy się rozpropagować chów królików w tych najbardziej nieskażonych rejonach Polski w oparciu tylko i wyłącznie o pasze gospodarskie. Ważne jest to, że chów królików cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród dzieci i młodzieży wiejskiej, co widać na organizowanych wystawach, gdzie to właśnie one wystawiają zwierzęta.

Dziękujemy za rozmowę

Zakupy przez internet
Krem nawilżający- czerwone wino, kawion, filtry UVA/B
Krem nawilżający- czerwone wino, kawion, filtry UVA/B
Wyciąg z czerwonej winorośli wzmacnia i odbudowuje komórki skóry, zapewnia efekt liftingu, kawior odżywia i uzupełnia niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych, skutecznie zapobiega powstawaniu zmarszczek, wygładza i wypełnia już istniejące - przez co stają się mniej widoczne, wyraźnie ...
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Zakupy przez internet
Krem nawilżający- czerwone wino, kawion, filtry UVA/B
Krem nawilżający- czerwone wino, kawion, filtry UVA/B
Wyciąg z czerwonej winorośli wzmacnia i odbudowuje komórki skóry, zapewnia efekt liftingu, kawior odżywia i uzupełnia niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych, skutecznie zapobiega powstawaniu zmarszczek, wygładza i wypełnia już istniejące - przez co stają się mniej widoczne, wyraźnie ...
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Świeżość kwiatów
Kwiaty, aby zachowały świeżość wymagają różnego traktowania w zależności od ...
 
 
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte nie lubią przeciągów, wolą miejsca mniej nasłonecznione, nie ...
 
 
Żywot kwiatów
Można przedłużyć żywot kwiatów. Cięte tulipany i cyklameny (fiołki ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Grejpfrut
Grejpfrut – najlepiej jeść go rano, pomaga zredukować zapasy tkanki ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
ŚWIETLIK ŁĄKOWY
ŚWIETLIK ŁĄKOWY (Euphrasia rostkoviana) – rośnie w całej Europie. W Polsce ...
 
 
CZĄBER
CZĄBER OGRODOWY (Satureja hortensis) - znany już w starożytności, w Polsce ...
 
 
Skrzyp polny
Skrzyp polny (Equisetum arvense)) jest byliną z rodziny skrzypowatych i ...
 
 
Centuria pospolita
Centuria pospolita – Centaurium umbellatum nazywana również tysiącznikiem, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
O zaletach ...
Miłośnicy makrobiotyki i część dietetyków niechętnie wypowiada się o mleku. ...
 
 
Rzodkiew czarna ...
Rzodkiew czarna zwana również czarną rzepą uprawiana była już w starożytnych ...
 
 
Danie z wieprzowiny
W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków ...
 
 
Seler korzeniowy ...
Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety ...
 
 
Cebula - łzawy ...
Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, ...
 
 
 
 
 
O tym się mówi:
 
Rośnij jak na drożdżach
Domowa drożdżówka dla ucznia Czy słodka drożdżówka może być dobrym pomysłem...
 
Aromatyczna pielęgnacja włosów przesuszonych
HELLO NATURE Coconut Oil Aromatyczna pielęgnacja włosów przesuszonych i...
 
Ziołowe przepisy na piękno – kremy do twarzy Buna
Kremy do twarzy Buña to wielopokoleniowa tradycja zielarska Polek zamknięta w...
 
Kremy Solvea -  najskuteczniejsze rozwiązanie dla suchej skóry
SOLVEA to marka koncentrująca się na jednej, ale najbardziej pożądanej...
 
Piękne dłonie bez przebarwień!
Koncentrat do rąk przeciw przebarwieniom N°626 Vita C INFUSION Skóra na...
 
Twoje nogi wołają o urlop na żądanie!
Coraz więcej Polaków wykonuje pracę w pozycji siedzącej lub stojącej....
 
Enzymatyczna pielęgnacja jamy ustnej
Produkty zawierające w sobie enzymy nie tylko działają bardzo skutecznie ale...
 
Przełom w odmładzaniu szyi!
Czy słyszeliście o obręczach Wenus? Bynajmniej nie jest to „drogocenna...
 
Jak letnie napoje wpływają na twoje zęby?
Uważaj na ukryty cukier Sezon urlopowy to czas kiedy szczególnie folgujemy...
 
Młodość nie znaczy odporność
Każdy 20 i 30-latek myśli, że jest niezniszczalny. Jest młody, prężny,...
 
Akcja Empiku - ekspert doradzi wybór plecaka
Przez dwanaście lat niemal codziennie uczniowie dźwigają na plecach książki i...
 
Zdrowy brzuch na wakacjach
Co zrobić, aby swobodnie cieszyć się wypoczynkiem na wakacjach? Pakując...
 
Sprayowe wybawienie dla naszych ust
80% Polaków pije za mało wody*. Przekłada się to, zwłaszcza w trakcie upałów,...
 
Mięso z kurczaka w diecie seniora
O naszej kondycji i samopoczuciu w dużej mierze decyduje to, co spożywamy....
 
Zanurz się w głębi oceanu
        Linia Ocean Velvet evrēe® Marzysz o wyrwaniu się zza biurka i...
 
Magnez dla aktywnych!
Biegasz, ćwiczysz, jeździsz na rowerze. Lubisz sport i starasz się wpisywać w...
 
Rześkie lato dzięki kawie
Kawa mrożona jest jednym z najlepszych sposobów na orzeźwienie podczas...
 
Naturalna elastyczność i regeneracja włosów
Olej z konopi, uprawianej z dala od zgiełku cywilizacji, to główny składnik...
 
Ryba w roli głównej
Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E...
 
Zadbaj o nogi i zdobądź nagrody – konkurs Maxi3 Lato!
Jak połączyć przyjemne z pożytecznym? Weź udział w konkursie marki Maxi 3...
 
Black is white
 Żuj i wybielaj z CURAPROX Jeśli uważasz, że w zakresie dbania o zęby nie...