0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Danie z wieprzowiny
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 Żywienie
 
 
Danie z wieprzowiny
fot:Neil Hoskins
 
Danie z wieprzowiny
Oceń
Forum dyskusyjne

W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków unika tego mięsa lub zastępuje go wołowiną czy jagnięciną. Pomijając walory dietetyczne wieprzowiny, zaletą wieprzowiny wydaje się być jej cena i powszechna dostępność. Obawy związane z tym mięsem dotyczą głównie jego kaloryczności jak również przemysłowego chowu trzody chlewnej. To zresztą problem nie dotyczący tylko wieprzowiny, ale w ogóle całej grupy mięsnych i nie mięsnych produktów spożywczych.

Niewątpliwie mięso wieprzowe posiada wiele walorów smakowych i co istotne jest niezwykle łatwe w przyrządzeniu. W przeciwieństwie do innych czerwonych mięs, jak choćby już wspomnianych wołowiny i baraniny, początkujący kucharz nie musi się martwić, czy potrawa będzie miękka. Łatwość w przyrządzaniu to oczywiście wielka zaleta, ale nie powinniśmy w swoich wyborach kulinarnych kierować się wyłącznie tym kryterium. Jak mawiają ludzie gór: „Skróty w górach bywają najdłuższe”. Wygodnictwo i bylejakość w doborze naszego menu to jeden z wielkich problemów naszej cywilizacji. Dotyczy to generalnie zakupu produktów gotowych do spożycia. Nie zapominajmy, że wielu kulturach spożywanie wieprzowiny jest zakazana (kultura żydowska i arabska). Ma to uzasadnienie nie tylko religijne, jest również związane z gorącym klimatem krajów Bliskiego Wschodu. Mięso wieprzowe ma skłonności do szybkiego psucia się w warunkach wysokich temperatur. Drugim aspektem jest jego wysoka kaloryczność i problemy trawienne, które w warunkach niektórych stref klimatycznych mają swoje uzasadnienie.

Obrońcy wieprzowiny również przytaczają argumenty klimatyczne. Twierdzą bowiem, że mięso wieprzowe jest wskazane dla mieszkańców strefy umiarkowanej, a zwłaszcza północnej jego części. We wschodniej części Europy popularnością cieszy się danie przyrządzane ze słoniny, czyli tłuszczu wieprzowego. Popularna na Ukrainie „sała” przyrządzana jest poprzez naturalny proces konserwacji słoniny. To bardzo popularne danie ma wielu swoich wyznawców na Ukrainie i w Rosji. Przypisuje mu się nawet walory zdrowotne. Nie należy jednak zapomnieć o kontekście kulturowym, związanym z popularnością tego typu wyrobów. Ta część Europy, niejednokrotnie nawiedzana była przez różnego rodzaju kataklizmy, wojny, co powodowało ubożenie społeczeństwa. Spożywanie potraw wysokokalorycznych miało być antidotum na okres niedostatku i zwykłej biedy. Spożywanie tłuszczu wieprzowego popularne było również w Polsce w postaci smalcu (smalec ze skwarkami) i wynikało z podobnych przyczyn. Co prawda, niektórzy dietetycy (znajdujący się obecnie w mniejszości) zalecają smażenie potraw na smalcu wieprzowym.

Popularność spożycia wyrobów ze słoniny gwałtownie w Polsce spadła wraz ze zmianą ustroju oraz wzrostem zamożności społeczeństwa. Wynika to również z zainteresowania Polaków światową kuchnią i coraz częstszym zwracaniem uwagi na aspekty zdrowotne.

Oczywiście świadomi wyznawcy wieprzowiny mogą przytoczyć inne przykłady, promujące to mięso, jak choćby słynne wyroby wieprzowe Boloni Parmy (szynka parmieńska) czy innych miast i miasteczek włoskich, wyspecjalizowanych w produkcji wędlin i innych wyrobów. Są miejscowości we Włoszech, gdzie również konserwuje się słoninę w specjalnych warunkach, nasączoną specyficzną solanką. Jednak nie należy zapominać o tym, że kultura spożycia mięsa wieprzowego na południu ma nieco inny wymiar. Szynka parmeńska na przykład traktowana jest jako dodatek smakowy, o silnym charakterystycznym posmaku, spożywana w postaci cienkich plasterków. Do tego dochodzi różnorodność kulturowa kuchni włoskiej i charakterystyczna dla południa kontynentu tradycja spożywania warzyw i owoców jak również baraniny i rzadko goszczącego na polskich stołach królika.

Ze względów klimatycznych i kulturowych w krajach południowych używa się również dużych ilości świeżych przypraw, pozwalających na lepsze trawienie jak również różnych gatunków czerwonego wina, wskazanego przy spożyciu czerwonego mięsa.

Według przeważającej liczby dietetyków, do najzdrowszych mięs zalicza się mięso królicze, jagnięcinę, baraninę oraz wołowinę. Mięso wieprzowe jest na samym końcu, a zbyt częste spożywanie go może być groźne dla naszego zdrowia.

Odrębnym tematem, choć jak wspomniałem na samym początku, mającym logiczny związek z problemem chowu, jest sprawa dotycząca drobiu. Mięso to ma wiele zalet, jednak nie ma to nic wspólnego z drobiem produkowanym w chowie przemysłowym.

Niestety mięso wieprzowe wytwarzane w cyklu przemysłowym, nastawionym na jak najszybszy przyrost, kosztem podstawowych zasad zdrowotnych i humanitarnych, to nie jest to, co państwu polecamy. Dlatego wielokrotnie na naszym portalu namawiać będziemy na podjęcie wysiłków w trakcie robienia zakupów. Nikt nie zmusza nas przecież do zakupu czegokolwiek, a zawsze mamy prawo zapytać skąd pochodzi wyrób. To nasze prawo, podobnie jak decyzja o zakupie. Miejmy świadomość, że chodzi o zdrowie naszych bliskich, dzieci i nas samych. Marzy mi się sytuacja, kiedy nastąpi moda w Polsce na wyjazdy bezpośrednio do zaprzyjaźnionych rolników w celu zakupu produktów. Kupujcie tam drób, jajka i inne produkty, które wytwarzane są w sposób naturalny, bez szaleństwa napędzanego przez zwykłą chciwość producentów czy pośredników. Czerpmy przyjemność z tego, że jemy potrawy, które sami świadomie wybraliśmy, troszcząc się o swoje zdrowie i zdrowie najbliższych.

Na koniec wykaz składników odżywczych mięsa wieprzowego:

Schab posiada 191 kcal, a wartość energetyczna to 799 kJ. Zawiera 16,7 g białka, 252 mg potasu, niewiele wapnia, 139 mg fosforu oraz 64 mg cholesterolu, Wspomniana już świeża słonina to 759 kcal oraz 3175 kJ. Porównując zawartość tłuszczu, schab zawiera go 13,8 g, zaś słonina 82,5 g. Cholesterol to aż 100 mg w słoninie. Oprócz tego śladowe ilości fosforu, wapnia i witamin.

Ciekawie przedstawia się sprawa związana z wątrobą wieprzową, która zawiera aż 368 mg cholesterolu, za to duże ilości potasu 350 mg i absolutnie rekordową ilość witaminy A – 39100 mg, znaczne ilości ryboflawiny, niacyny jak również rekordową dla wieprzowiny ilość witaminy C (kwasu askorbinowego) 23 mg.

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Świeżość kwiatów
Kwiaty, aby zachowały świeżość wymagają różnego traktowania w zależności od ...
 
 
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte nie lubią przeciągów, wolą miejsca mniej nasłonecznione, nie ...
 
 
Żywot kwiatów
Można przedłużyć żywot kwiatów. Cięte tulipany i cyklameny (fiołki ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Grejpfrut
Grejpfrut – najlepiej jeść go rano, pomaga zredukować zapasy tkanki ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
ŚWIETLIK ŁĄKOWY
ŚWIETLIK ŁĄKOWY (Euphrasia rostkoviana) – rośnie w całej Europie. W Polsce ...
 
 
CZĄBER
CZĄBER OGRODOWY (Satureja hortensis) - znany już w starożytności, w Polsce ...
 
 
Skrzyp polny
Skrzyp polny (Equisetum arvense)) jest byliną z rodziny skrzypowatych i ...
 
 
Centuria pospolita
Centuria pospolita – Centaurium umbellatum nazywana również tysiącznikiem, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
O zaletach ...
Miłośnicy makrobiotyki i część dietetyków niechętnie wypowiada się o mleku. ...
 
 
Rzodkiew czarna ...
Rzodkiew czarna zwana również czarną rzepą uprawiana była już w starożytnych ...
 
 
Danie z wieprzowiny
W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków ...
 
 
Seler korzeniowy ...
Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety ...
 
 
Cebula - łzawy ...
Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, ...
 
 
 
 
 
O tym się mówi:
 
HELLO NATURE Olejek Marula
  Miękkość i połysk włosów dzięki słodkiemu olejkowi z serca Afryki...
 
Remedium na suchość dłoni – Solvea
TRI–molecule hyaluron acid, Hydromanil, olejek awokado, kwas omega plus,...
 
Uroki życia na emeryturze
"Przyszłość ma wiele nazw. Dla słabszych oznacza nieuchronność, dla...
 
Domowe rozmarynowe Spa Buna
Wiecznie zielone, aromatyczne i odmładzające ziele, które orzeźwia ciało i...
 
Koloryzacja z IL SALONE MILANO
Polki zdążyły już pokochać markę Il Salone Milano za efekt jak z salonu...
 
Rośnij jak na drożdżach
Domowa drożdżówka dla ucznia Czy słodka drożdżówka może być dobrym pomysłem...
 
Aromatyczna pielęgnacja włosów przesuszonych
HELLO NATURE Coconut Oil Aromatyczna pielęgnacja włosów przesuszonych i...
 
Ziołowe przepisy na piękno – kremy do twarzy Buna
Kremy do twarzy Buña to wielopokoleniowa tradycja zielarska Polek zamknięta w...
 
Kremy Solvea -  najskuteczniejsze rozwiązanie dla suchej skóry
SOLVEA to marka koncentrująca się na jednej, ale najbardziej pożądanej...
 
Piękne dłonie bez przebarwień!
Koncentrat do rąk przeciw przebarwieniom N°626 Vita C INFUSION Skóra na...
 
Twoje nogi wołają o urlop na żądanie!
Coraz więcej Polaków wykonuje pracę w pozycji siedzącej lub stojącej....
 
Enzymatyczna pielęgnacja jamy ustnej
Produkty zawierające w sobie enzymy nie tylko działają bardzo skutecznie ale...
 
Przełom w odmładzaniu szyi!
Czy słyszeliście o obręczach Wenus? Bynajmniej nie jest to „drogocenna...
 
Jak letnie napoje wpływają na twoje zęby?
Uważaj na ukryty cukier Sezon urlopowy to czas kiedy szczególnie folgujemy...
 
Młodość nie znaczy odporność
Każdy 20 i 30-latek myśli, że jest niezniszczalny. Jest młody, prężny,...
 
Akcja Empiku - ekspert doradzi wybór plecaka
Przez dwanaście lat niemal codziennie uczniowie dźwigają na plecach książki i...
 
Zdrowy brzuch na wakacjach
Co zrobić, aby swobodnie cieszyć się wypoczynkiem na wakacjach? Pakując...
 
Sprayowe wybawienie dla naszych ust
80% Polaków pije za mało wody*. Przekłada się to, zwłaszcza w trakcie upałów,...
 
Mięso z kurczaka w diecie seniora
O naszej kondycji i samopoczuciu w dużej mierze decyduje to, co spożywamy....
 
Zanurz się w głębi oceanu
        Linia Ocean Velvet evrēe® Marzysz o wyrwaniu się zza biurka i...
 
Magnez dla aktywnych!
Biegasz, ćwiczysz, jeździsz na rowerze. Lubisz sport i starasz się wpisywać w...